Az Európai Unió több mint tíz éve nem vett fel új tagországot a szervezetbe, ugyanis a jelentkezőknek rendkívül szigorú szabályoknak kell megfelelniük.

Orbán vadonatúj terve: újabb oroszbarát rezsimet akar becsempészni az Európai Unióba

Grúzia is szenved az orosz befolyás miatt. Forrás: Pixabay

Jelenleg kilenc ország számít az Európai Unió tagjelöltjének. Tavaly léphetett az EU külső klubjába Moldova és Ukrajna, a héten pedig Georgia került ebbe a jogállásba, utóbbit nem azért, mert olyan jól haladnának a beilleszkedéssel az európai normarendszerbe – írja az Index.

A hazánk mellett Grúziában is nagyon aktív befolyásolási ügynökök miatt az ország a 2000-es évek közepéig súlyos belpolitikai válságokkal küzdött. Két orosz bábállam, Dél-Oszétia és Abházia rendszeresen fegyvert fogott a kormány ellen. 2008-ban Tbiliszi megpróbálta erőszakkal visszaszerezni a szakadár területeket ezért az oroszok háborút indítottak az apró kaukázusi ország ellen és öt nap alatt megszállták az ország ötödét, ugyanúgy, ahogyan Ukrajnával is tették.

A korábbi elnök, Miheil Szaaksvili ideje, 2004 és 2013 között Grúzia sokkal közelebbi viszonyt ápolt a nyugattal, mint ma. Az egy ideig Ukrajnában is élő Szaaksvili jelenleg hatéves börtönbüntetését tölti, mivel a bíróság szerint visszaélt a hatalmával államfőként.

Szerinte az országot kormányzó Grúz Álom pártot és Irakli Garibasvili miniszterelnököt egy orosz ügynök oligarcha irányítja a háttérből, az országot 2012-től 2013-ig kormányzó miniszterelnök és milliárdos vállalkozó, Bidzina Ivanishvili.

A Grúz Álom 2012-ben az EU-tagság kivívását ígérte, a 3,7 millió lelket számláló lakosság elsöprő többsége pedig támogatja a csatlakozást.

A Freedom House szerint Grúzia hibrid rezsim. Részlegesen szabad sajtóval és intézményrendszerrel, ugyanúgy, mint Magyarország. Bár Irakli Garibashvili miniszterelnök pánikszerűen beadta országa csatlakozási kérelmét az Európai Uniónak 5 nappal az ukrán háború offenzíva kezdete után, a törvényhozók azóta direkt akadályokat gördítenek a saját csatlakozási procedúrájuk elé, beleértve a Putyinnal ápolt szívélyes kapcsolatokat. Egy kormánypárti törvénytervezet pedig például minden olyan céget külföldi ügynöknek nyilvánított volna, amiben a nem hazai tőke meghaladja a 20 százalékot. Orbán Viktor, fideszes miniszterelnök sem véletlenül látogatott el a nyáron Grúziába.

Egy grúz politikai elemző, Kornely Kakachia szerint

nem mondhatjuk, hogy Georgia kormánya oroszbarát lenne. Ennél sokkal rosszabb, egyszerűen haszonlesők. Annak érdekében, hogy megtartsák a hatalmukat, bárkivel hajlandók együttműködni

– nyilatkozta a Grúz Politikai Intézet vezetője a kormányzó Grúz Álomról.

Az elemző szerint csak és kizárólag azért akarnak tagsági jelölt státuszt kapni az Európai Unióba, hogy ezzel kampányolhassanak a következő választáson.

Orbán meg a kormánya elkötelezetten támogatja a grúz uniós csatlakozást. A Politico szerint a két kormánypártot hasonló belpolitikájuk és a külpolitikai ügyeskedéseik kötik össze.

A Putyin befolyásolási ügynökeként elhíresült Orbán állítása szerint csak amiatt támogatja a grúz uniós tagságot, mert szüksége van rájuk az azeri kőolaj hazánkba való eljuttatásához.

Sokan attól tartanak, hogy Tbiliszi az Európai Unió összehangolt külpolitikájának újabb kerékkötője lehet, és a kormánypárt minden alkupozíciót meg fog ragadni, amivel az egyesülés érdekeit veszélyezteti, de saját törekvéseit kicsikarhatja Brüsszelben. Ha viszont Grúzia nem kapott volna most tagjelölti státuszt, azzal még közelebb lökték volna az országot az oroszokhoz, ami senkinek nem érdeke.

Forrás: Index, Politico
Fotó: Pixabay

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
hiszen 0rbánt csak azért tartja putyin,hogy tönkreba...a európát!
putyin "csodafegyvere" 0rbán ,aki mindenre képes a gazdiért!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@verőce21: már megint előkerültél 0rbán seggéből, te genetikai hulladék? :)
@verőce21: te egy kibaszottu buta emberutánzat!
verőce21
@csak úgy...: te naponta bizonyítod, hogy egy pitiáner, kisstílű, ócska hazaáruló patkány vagy...!
csak úgy....
@verőce21: te naponta bizonyítod, hogy egy pitiáner, kisstílű, ócska hazaáruló patkány vagy...!
csak úgy....
@verőce21: te naponta bizonyítod, hogy te egy ritka buta ember vagy! - hála 0rbán adómentes páleszának...
verőce21
@csak úgy...: téged könnyű megzavarni és kibillenteni a nyugalmadból...!

Magadat ne sorold az emberek és társaslények közé...! Te mindig, mindenütt egyedül voltál, társak nélkül, kiközösítetten...!

Ide jöttél "barátkozni" előbb a magyar oldalra, de senki nem fogadott, így hozod a szokásos hazaáruló formádat...! A "hagyjad, majd én intézem őket" stílusban, az ellehetetleníteni, megszégyeníteni, nevetségessé tenni őket, mert "semmi nincs annál fájóbb a másiknak, ha nevetségessé válik"...!
Csakhogy te magadat lehetetlenítetted el ezzel, mert eszelős extázisba jössz, ha téged ér sérelem...! Bele fogsz halni ebbe az embertelen kommentelgetésbe, mint itt már sokan mások...!
És senki nem fog sajnálni...:)
Lepényleső
...ahogy egy faluba csak egy családot is ha beengednek,- olyanokat mint a bán,
hamarosan retteghetnek az egész famíliától,mint fydes-től aki ha nem fizet nekik már?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.