Zsiday Viktor közgazdász, befektetési szakember szerint a magyar gazdaság negyedik éve küzd ijesztően nagy költségvetési hiánnyal.

A legsötétebb Gyurcsány-évek szintjére züllesztette gazdasági helyzetünket Orbán

Egyre rosszabb lesz – nekünk. Forrás: Pixabay

Ennek pedig előbb vagy utóbb meg kell fizetni az árát – írta elemzésében a Hold Alapkezelő és a Citadella Származtatott Befektetési Alap portfóliókezelője.

Zsiday szerint a költségvetési helyzet az évtized első éveire legalább olyan rossz lett, mint 2006-ban, a Gyurcsány-korszak mélypontján.

Tavaly az első három negyedév adatai alapján 1363 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal teljesített rosszabbul a költségvetés, mint egy évvel korábban.

A Medgyessy-Gyurcsány kormányok fiskális felelőtlensége után a költségvetés az Orbán-kormányok alatt viszonylag fegyelmezett volt 2016-ig. 2017-19-re már elveszett a korábbi óvatosság, és nőtt a hiány, de az igazi ütést az elmúlt négy év vitte be: 2020-23 között borzasztóan megugrott a deficit.

Visszajutottunk a 2006-os szintekre – sőt inkább az alá, írta a közgazdász. 2023-ban a kormányzat kénytelen volt igen jelentősen megszorítani, ami tavaly az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb recesszióját és fogyasztáscsökkenését okozta.

A költségvetés helyzete még mindig fenntarthatatlan, Zsiday szerint további kiigazításokra lesz szükség. A fideszes kormánynak két lehetősége van:

· vagy komoly megszorításokkal stabilizálja a költségvetést a következő 2-3 évben,

· vagy elodázza a kiigazítást, és a növekedést olcsó hitelekkel pörgeti, ami hosszú távon súlyosabb problémákat okozhat.

Utóbbi esetben a következő külső sokk eljövetelekor kényszerülnek majd megszorításokra, amikor egyébként is rossz a világgazdasági helyzet. „Attól tartok a második válasz a megoldás, aminek a végső eredménye több év átlagában stagfláció”

– tette hozzá Zsiday.

Forrás: Holdblog
Fotó: Pixabay

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Tessék csak megnézni ki a Hold alap befektetője és kezelője!
Ja hogy a geczi vejkója Tiborcz és Zsiday összekötődnek, és milyen érdekes, hogy megint előjön Gyurcsány a pocsétázásban.
A fidesz aljas mocskolódásában minden esetben keresnek valami negatívumot azt feldörzsölik, keresnek hozzá embert akit karaktergyilkolni akarnak, összekötik őket és aztán huss!
megy a napi 24 órás lejáratás.
.
Ez van Karásonnyal is, ez ellen csak kemény riposzttal, ellencsapással lehet védekezni, de sajnos Gyurcsány és Karácsony erre alkalmatlan.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@Pusztai: A tényeket bizony nem lehet megerőszakolni, az államadósság a 2012.ik évi hétről 12 ezer milliárdra emelkedett...
Ez a teljesítmény, felér pár öngóllal!
Pusztai
@Dr. Proktor: írtam: 2010-es 19,700 mrd-ról tegnapra 56,000 mrd-ra nőtt és 3 napja is felvettek 750 mrd hitelt.

Milyen adatot és honnan veszed??
Sokkal nagyobb értékek!!
Dr. Proktor
@Pusztai: Elnéztem, bocs! Te a tényleges államadósságot írtad, én a GDP-hez viszonyítottat, de valójában mindkettő szégyellnivaló!
Pusztai
@Dr. Proktor: A gdp-hez viszonyított egy hablaty! Kamu adatokkkal variálnak.
Nem százalékot veszünk fel és fizetünk vissza hanem devizát, és van 3x-os gdp %-os ország AAA-val mi meg a kamu 80%-al is BBB bóvli felett 1 lépcsővel.
Sámannus
Nem az adósság gyötör minket, hanem a kamat. A mi "barátaink" Adnak ám lóvácskát, de kétszeres kamattal. Ez üli meg a mi fájintos vezetőink gyomrát is. Már 2010 körül azzal hencegett a csüngő hasú minden istenverését az országnak kell viselni a terhét amit ránk mérnek. Első pillanattól tisztában volt azzal, hogy minden szabály felrúg, és az összes mocskot az ország nyakába varrja.
Nagyon takarítanak mindenhol a pók a sarokban, és a kisegér a templomban is kifosztásra kerül. Ne lepődjön ezen meg senki, ha holnap lyukas zsebbel ébred, mert a mi drága vezetőink a rabláshoz értenek kizárólag.
Lepényleső
...és mivel saját bevallásuk szerint (nem mintha az őket bármire kötelezné?) ők jobban teljesítenek mindenkinél,
várhatóan nem állanak meg ilyen gyenge eredménynél,"magánosítanak" mindent ami értékesebb egy görbe szögnél?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok