Karácsony Gergely budapesti főpolgármester reagált a fideszes propagandalappá alakított Index vádjára.

Karácsony Gergely nagyon kiakadt Lázárékra: "hadrendbe állítják a hazug propagandát"

Karácsony berágott. Forrás: Facebook

Ott azt írták, hogy a főváros és a BKK elutasította a kormány Budapest-bérlet fenntartására és az agglomerációs járatok, HÉV-ek és buszok közös működtetésének folytatására adott ajánlatát.

Az Index egy birtokába került levelezésből azt olvasta ki, hogy a főváros tudatosan döntött a megállapodás helyett az együttműködés felszámolása mellett, ami miatt Karácsony Gergely a kormányt hibáztatta. „A főpolgármester nem mondott igazat” – fogalmazott a portál.

Karácsony a Facebook-posztjában fejtette ki, hogy a költségvetési törvény szerint 12 milliárd forint járna Budapestnek a közösségi közlekedés költségeihez való állami hozzájárulásként, ám ezt a pénzt a törvény ellenére nem akarja odaadni a Lázár János-vezette Építési és Közlekedési Minisztérium – írja a 24.hu.

A főpolgármester elismerte, hogy 2023 végén valóban érkezett egy ajánlat Lázár minisztériumától, melyben azt kérték, hogy a főváros fizessen a HÉV és a Volán számára a 2022-es év elszámolásaként az eddigi 6,58 milliárd forint fölött plusz 2,17 milliárd forintot. Karácsony szerint se a 12 milliárd forint folyósítása, se az agglomerációs megállapodás meghosszabbítása nem volt a része az „ajánlatnak”, pedig „ez a három, ahogy eddig is, kéz a kézben jár”.

Magyarán, a főváros hiába fizetne többet, a kormány akkor is megszüntetné a Budapest-bérletet – írta Karácsony.

A BKK december 29-én olyan háromoldalú megállapodást kötött a MÁV-HÉV-vel és a Volánbusszal, amely biztosítja a jelenlegi tarifarendszer megőrzését (vagyis, hogy a városban közlekedő HÉV-en, a Volánbusz által üzemeltetett városi buszokon ne kelljen kétszer fizetni), de a MÁV két nappal később közleményben jelezte: a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium döntésének megfelelően „az átmeneti megoldás legfeljebb március elsejéig, az új tarifarendszer bevezetéséig lesz érvényben.”

„A kormány ezt az alig csak megkötött megállapodást akarja felmondatni állítólag március 1-jével, megkárosítva ezzel több százezer budapesti és agglomerációs polgárt” – írja Karácsony, aki szerint nincs semmilyen észérv a Budapest-bérlet megszüntetésére.

A kormány a beborult költségvetését és a tönkrement MÁV helyzetét akarja Budapest kárára kezelni – fogalmazott, hozzátéve, hogy „Budapest ellenáll, a rossz kormányzás árát nem lehet ezzel a várossal megfizettetni”.

Forrás: Facebook, 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Hat tényállítás a Budapest-bérlet ügyről.
1️⃣ A Budapest-bérlet jó a budapestieknek, jó az agglomerációban élőknek, jó a városnak, jó az államnak. A kormány ennek ellenére meg akarja szüntetni a Budapest-bérletet, a főváros pedig megvédi a Budapest-bérletet.
2️⃣ A költségvetési törvény szerint 12 milliárd forint járna Budapestnek a közösségi közlekedés költségeihez való állami hozzájárulásként. Ezt a pénzt a törvény ellenére nem akarja odaadni Lázár János minisztériuma.
3️⃣ Tavaly év végén egy olyan „ajánlatot” tett az ÉKM, hogy fizessen a főváros a HÉV és a Volán számára a 2022-es év elszámolásaként az eddigi 6,58 milliárd forint fölött plusz 2,17 milliárd forintot, de se a 12 milliárd forint folyósítása, se az agglomerációs megállapodás meghosszabbítása nem volt a része az „ajánlatnak”. Pedig ez a három, ahogy eddig is, kéz a kézben jár. Magyarán, a főváros hiába fizetne többet, a kormány akkor is megszüntetné a Budapest-bérletet.
4️⃣ Három felelős közlekedési cég (a BKK, a MÁV-HÉV és a Volánbusz) az utolsó pillanatban, tavaly december 29-én kötött egy megállapodást, ami a Budapest-bérlet fennmaradását, vagyis hogy a városban közlekedő HÉV-en, a Volánbusz által üzemeltett városi buszokon ne kelljen kétszer fizetni, határozatlan időre biztosítja. A kormány ezt az aligcsak megkötött megállapodást akarja felmondatni állítólag március 1-jével, megkárosítva ezzel többszázezer budapesti és agglomerációs polgárt.
5️⃣ Nincs semmilyen észérv a Budapest-bérlet megszüntetésére, a kormány a beborult költségvetését és a tönkrement MÁV helyzetét akarja Budapest kárára kezelni. De mondom, Budapest ellenáll, a rossz kormányzás árát nem lehet ezzel a várossal megfizettetni.
6️⃣ A hét éve a kormány által einstandolt HÉV azóta egyre csak rohad, a január is járatritkításokkal kezdődik, hogy egyáltalán még működik, az nagyon nagy részben a BKK által nyújtott szolgáltatásoknak köszönhető. Mindeközben a budapesti közösségi közlekedésben folyamatos a fejlesztés, érkeznek az új buszok,...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok