2,5 milliárd dollár, azaz 860 milliárd forintnyi hitelt vett fel a magyar állam, rögtön az év első napjaiban.

Így indította a kormány az évet: brutális adósságba sodorta az országot

Illusztráció: 123rf.com

A 12 éves lejáratú magyar dollárkötvényeket 5,7 százalékos kamattal jegyezték le a befektetők.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. közlése szerint „általános finanszírozási célokra” használja fel az állam ezt az összeget, azaz beforgatják a költségvetésbe. Nagy András, az Erste Bank részvényelemzője szerint az újabb kötvénykibocsátás tovább növeli az államadósságot és a kamatterheket, amelyek már tavaly is kiemelkedően magasak voltak uniós összehasonlításban.

Az MNB számításai szerint 2023-ban 3300 milliárd forint kamatot fizetett a magyar állam az államadósság után, ez a GDP 4,3 százaléka, ami a legmagasabb az Európai Unióban

számol be az Rtl.hu.

Az MNB számításai szerit idén még magasabbra, 3500 milliárdra fog emelkedni a kamatkiadás. A kamatterhek normalizálódása 2025-re várható, amikor is 1250 milliárd forintra csökken ez az összeg. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy idén még mindig nehéz lesz a költségvetés helyzete, és legfeljebb majd csak jövőre lehet fellélegezni

– jegyezte meg Nagy András a Népszavának nyilatkozva.

A magyar államadósság az elmúlt 13-14 évben folyamatosan növekedett. 2010-ben 22 ezer milliárd forint forintos adóssággal vette át a kormányzást az Orbán-kormány, ez nőtt 2023 közepére 52,7 ezer milliárd forintra.

Forrás: Rtl.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"2023-ban 3300 milliárd forint kamatot fizetett a magyar állam az államadósság után, ez a GDP 4,3 százaléka, ami a legmagasabb az Európai Unióban"

Amit most hatalmas örömmel nyugtázva beígértek nekünk az Unióból (cca 10 milliárd Euro) az éppenhogy elég lesz a hitelek utáni KAMAT kifizetésére. Nem a tőke kifizetésére, hanem csak a KAMAT-ra!
Ilyen hozzá nem értő maffia alakulat szavazással történő hatalomban tartásával a hülyemagyar maffiahívők aktív részesei az ország teljes tönkretételének.
Hajrá hülyemagyarok! Csak így tovább!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
varosikurir.hu/juszt-miniszterelnok-ne-fullents/

,,Nincs a kormányzatban egyetlen ember, aki erre figyelmeztetne, ha már Ön elfelejtette a tanultakat?

Meddig fog még kifizetni évi egy milliárdot a használhatatlan lélegeztető gépek őrzéséért, amiket 300 milliárdért vett nekünk – jó részét egy bűnözőtől?
2021-es adatok szerint mintegy 20 ezer kórházi fertőzést jelentettek. A fertőzésben elhunytak száma 1.400 volt. Oknyomozó újságírók ezeket a számokat ma már messze túlhaladottnak számolták. A kormánypárti képviselők meghallgatni sem voltak hajlandók a Belügyminisztérium erről szóló jelentését. Leszavazták a napirendről.
Úgy gondolja, hogy ez így helyes?

Jó cimborái vannak Önnek. Szerbiából Vucsics nyomja át ide a menekülteket. Fico meg Szlovákiából vissza azokat, akiket Ön szállított a határhoz."
balos
@Cherry: Jogos!Már annyiszor belevittek minket a vármegyei urak az erdőbe,de még mindig vannak barmok akik büszkék a követett-tetükre!!
Yoda69
@Béla333: Ezt sajnos fel sem fogjak ezek félkegyelmű faszok. Itt van jó példának a propeller tehene. Szerinted o veszi az adást?
Peller Anikó
@Yoda69: Nem veszi. Ingyen kapja és még fizet is érte a kormányos..
Kovács Máté
Tegnap a pénzügyes azt mondta minden fasza ja,hogy megakarta nyugtatni az egy zsák krumplis nagygazdákat.Orbán is milyen jól kormányoz közel 53 ezer milliárd adóssággal ugye ugye.Oszt még ők ugatnak,hogy milyen nagy adósságot csináltak 2010-előtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.