Orbán Viktor részt vesz Jacques Delors búcsúztatásán Párizsban, de ez sokak szerint kínos és nem értik, miért kell ott lennie a magyar kormányfőnek az Európai Unió egyik nagy építőmesterének temetésén.

Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására pénteken részt vesz Jacques Delors, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán Párizsban – erősítette meg a francia sajtó értesüléseit Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön az MTI-nek.

Orbán Viktor jelenlétét cikinek érzik Párizsban Jacques Delors temetésén: "Bizarr meghívni őt. Egy makrancos iskolásként viselkedett"

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk előtt az Elysée Palotában 2023. december 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Emmanuel Macron elnököl a Jacques Delors előtt rendezett nemzeti tiszteletadáson a párizsi Invalidusok dómja díszudvarában pénteken délelőtt 11 órától.

Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori elnöke 98 éves korában hunyt el december végén. 10 éven át, 1985 és 1995 között állt az uniós végrehajtó testület élén, kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában és az Európai Unió mai formájának kialakításában. Fontos formálója volt többek között az egységes piac, a schengeni övezet, az Erasmus-programok és a közös mezőgazdasági politika létrehozásának.

"Bizarr meghívni őt. Delors forogna a sírjában"

A Politico brüsszeli hírlevele, a Brussel's Playbook némi háttérinformációval is szolgál a meghívás körülményeiről, illetve Orbán Viktor várható fogadtatásáról.

Szerintük több meghívott is furcsának találja, hogy a Delors mai utódját, Ursula von der Leyent óriásplakátokon támadó, az új uniós költségvetés elfogadását blokkoló, Ukrajna EU-tagsága ügyében is vétóval fenyegetőző magyar miniszterelnök jelen lesz az eseményen.

A francia diplomácia nem akarta áthágni a protokolláris szabályokat, ezért kapott meghívást a magyar kormányfő.

Bizarr meghívni őt. Delors az Európai Unió egyik nagy építőmestere volt. Kevesen tettek annyit keresztbe az Uniónak, mint Orbán, különösen az elmúlt években. Szerintem [Delors] forogna a sírjában

- fogalmazta meg véleményét a lapnak az Orbán Viktorral szembeni kritikus álláspontjáról ismert Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő. 

A lap szerint sokan nem lesznek olyan hangulatban, hogy jó képet vágjanak a magyar miniszterelnök megjelenéséhez. Egy diplomata szerint Orbán eltört valamit a legutóbbi uniós csúcson,  amikor kivonult az ukrán csatlakozási tárgyalások megindításáról szóló szavazásról.

Az általános hangulat, az, hogy egy makrancos iskolásként viselkedett, aki nem kapta meg, amit akart. Ez 26 fekete könyvbe lett felírva, és még bajba fog miatta kerülni. Meg fogják vele ezt fizettetni

- vélte ugyanez a diplomata, utalva arra is, hogy még nincs teljesen lezárva a 10 milliárd eurónyi, elvben már felszabadított uniós forrás sorsra sem. 

Ezzel együtt a lap azt is megjegyzi, hogy hiába néz majd ki furán, ha a modern Európai Unió egyik megteremtőjének temetésén a fő euroszkeptikusként és Vlagyimir Putyin szimpatizánsaként ismert Orbán vállt vállnak vetve áll olyan EU-s vezetőkkel, akik ellen elvileg évek óta csatározik, diplomáciai szempontból hiba lett volna, ha nem hívják meg őt.

Forrás: mfor.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
""Bizarr meghívni őt. Delors forogna a sírjában"

Ha nem lesz WC a közelben amikor rájön a szükség, még lehet hogy le is hugyozza valamelyik sírt...
A temetés után - ha lesz valamiféle közös ebéd - a franciák helyében én eltenném előle az ezüst étkészletet...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
koszpeko
Nem csak Párizsban.
Én is szégyellem magam, hogy ilyen miniszterenöke van hazámnak.
Cikinek érzem, hogy ez engem képvisel a világban.
Cikinek érzem, hogy az én nevemben felszólal.
koszpeko
Cikinek érzem, hogy Magyarországgal azonosul.
bence
Milyen finoman fogalmaznak . "Makrancos iskolás" Pedig a helyes megfogalmazás : Idióta , vadbarom a megfelelő ! Szégyen ez az ember ország , világ előtt !
koszpeko
@szarnagy: a lőtéri döglött kutyát sem érdekli, hogy mit hazudsz a gazdáddal és a többi narancsos barommal együtt.
Ha igazat mondtok majd reagálok rá.
Addig meg kuss vagy ne szólits meg.
Vannak itt inteligens emberek akikkel lehet beszélgetni.
Te és csürhéd nem hozzájuk tartoznak.
Pusztai
@koszpeko: "a lőtéri döglött kutyát sem érdekli, hogy mit hazudsz a gazdáddal és a többi narancsos barommal együtt.
Ha igazat mondtok majd reagálok rá."

Érzed az antagonisztikus ellentmondást?
Szétfeszül itt minden!
o))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.