A Heves megyei Mezőszemerén a sportpályát akarták újjáépíteni, de nem haladt minden a tervek szerint, mégis kifizették a kivitelezőt. A Belügyminisztérium ellenőrzést követően visszakérte a 20 milliós támogatást, azok kamataival együtt.

Hadházy a mezőszemeri sportpálya fejlesztéséről: "kivételesen nem a korrupció, «csak» az emberi ostobaság eredménye”

Nincs kész. Forrás: Átlátszó

Most bírósági úton próbálja meg eldönteni a kivitelező cég és az önkormányzat, hogy kinek van igaza.

A sportpálya felújítására összesen bruttó 23,59 millió forint állt Mezőszemere rendelkezésére, ebből 20 millió volt a Belügyminisztériumtól kapott támogatás, a többi önerő. Az önkormányzat meghívásos alapot kért árajánlatot öt ajánlattevőtől. A legjobb ajánlatot a Bódi Művek Kft. nyújtotta be, bruttó 22,6 millió forint értékben.

Az önkormányzat referenciamunkát kért a cégtől és bár sportpálya építésre referenciát nem tudtak kérni, ugyanis azt korábban nem végzett a cég, megbízták a feladattal a Bódi Műveket.

A sportpálya felújítása mellett kisebb méretű pálya, kerítés, védőháló, futópálya, távolugró gödör és súlylökő kör épült volna az ehhez kapcsolódó földmunkákkal burkolatok készítésével, továbbá park- és kertépítéssel. Teljesítési határidőként a szerződésben 2018. december 21-e szerepelt, kevesebb mint két hónap volt a feladatok elvégzésére.

December közepén már lehetett látni, hogy nem fog elkészülni év végéig a pálya, a közelében sem jártak.A polgármester ennek ellenére javasolta, hogy teljesítés hiányában is fizessék ki a kivitelezőt, ugyanis év végéig el kell számolni a kapott támogatással, ha ez nem történik meg, vissza kell fizetni a Belügyminisztériumnak a pénzt.

A képviselő testület határozata szerint kifizették a teljes vállalkozói díjat és átvették az egyik önkormányzati képviselő elmondása szerint nagyjából 30 százalékban kész beruházást, azzal a feltétellel, hogy a cég április végéig elvégzi a szükséges munkálatokat.

A műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv tanúsága szerint valóban kifizették a vállalkozót: a dokumentum arról ír, hogy a sportpálya építése, felújítása megtörtént, a cég kész állapotban adta át azt az önkormányzat részére. Erről a cég ügyvezetője mellett az akkori polgármester, valamint a műszaki ellenőr is tanúskodott.

2023 decemberében egészen más képet mutatott a pálya: vállig érő gaz, háló nélküli kapuk, a futópálya is használhatatlan.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő november közepén írt Facebook-oldalán a helyszínről. „Úgy tűnik, a mezőszemerei sporttelep (gaztenger) kivételesen nem (csak?) a korrupció, «csak» az emberi ostobaság eredménye” – írta.

2020-ban az önkormányzat megbízott egy ügyvédet, hogy járjon el az elhúzódó beruházás ügyében. 2021 májusban pedig egy független igazságügyi szakértő véleménye alapján felszólították a céget, hogy fejezzék be a munkát. A szakértő szerint az ígért munkák negyede készült el mindössze a megadott határidőre.

A testület egyhangú döntéssel büntetőeljárást kezdeményezett a sportpálya kivitelezésével kapcsolatban, hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Novemberben a Magyar Államkincstár is ellenőrzést tartott, amelynek során megállapította, hogy az önkormányzat „nem a pályázati kiírásnak megfelelően használta fel a pénzt, továbbá a támogatói okiratban meghatározott cél nem teljesült.” A Belügyminisztérium ezért 2022 elején úgy határozott, hogy az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a 20 milliós támogatást, azok kamataival együtt.

2022 júliusában az önkormányzat által megbízott ügyvéd arról tájékoztatta a falu vezetését, hogy büntető és polgári peres eljárás is van folyamatban a beruházás kapcsán, az ügyészség az iratokat költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt áttette a NAV felé.

Az Átlátszó azt szerette volna megtudni az önkormányzattól, hogy álláspontjuk szerint mi az oka annak, hogy nem sikerült befejezni a felújítási munkálatokat, illetve, hogy a vállalkozási szerződésben foglalt célok közül mennyi valósult meg 2018 végéig, és tervezik-e a jövőben befejezni a projektet. A polgármester nem válaszolt nekik.

Az önkormányzat arra hivatkozik a per folyamán, hogy a Bódi Művek Kft. hibájából maradt el a projekt megvalósítása, a cég nem tett eleget szerződéses kötelezettségének. Hozzáteszik továbbá, hogy a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv nem a valós állapotokat tükrözi, a teljes vállalkozói díj kifizetése ellenére az elvégzett munka nem volt teljes körű.

Bódi Zsolt, a Bódi Művek Kft. ügyvezetője a polgármesternél készségesebb volt, igaz, a videós interjútól ő is elzárkózott, írásban azonban válaszolt kérdéseinkre. „Az Önkormányzat által kijelölt területen nem volt meglévő sportpálya, focipálya, sem egyéb sportlétesítmény. Az Önnek elküldött fotókon is látszik, hogy a füvesítés kivételével megvalósult a projekt”– kezdte levelét az ügyvezető, aki elmondta, hogy az öntözőberendezés csöveinek helyét iskiásták volna az önkormányzatnak – ingyen.

Mint mondja, többszöri egyeztetés után sem sikerült vethető állapotba hozni a területet, az újra és újra elgazosodott, ez az oka annak, hogy nem tudott megvalósulni a füvesítés. Levele végén a Bódi Művek Kft. ügyvezetője hozzátette: a mai napig hajlandóak lennének a munka elvégzésére, amennyiben arra alkalmas területet kapnak, ezt több alkalommal jelezték az önkormányzat felé is.

Az Opten cégadatbázisa szerint a felsőtárkányi székhelyű Bódi Művek Kft. ügyvezetője Bódi Zsolt, aki 57 százalékos tulajdonosa a cégnek, emellett pedig 2019 óta politikusként is tevékenykedik, az egri önkormányzati képviselő a Fidesz-KDNP színeiben politizál.

Mezőszemere legismertebb lakosa egyébként ugyancsak Bukta, a világhírű, Kossuth-díjas Bukta Imre festőművész.

Forrás: Átlátszó
Fotó: Átlátszó

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Aki nem ismerné a jövő kimenetelét,most saját szemével is láthatja előremutató képét?
Ahogy megyünk előre a vármegyék sokszor szinte járhatatlan útjain,hogy az ispánok elé
járulva könyöröghessünk kegyeiért;- koldulhassunk minazért amiért nem ritkán izzadtunk vért?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.