A falvak a jövőnk, nagy potenciál van bennük, mert olyan életminőséget tudnak adni és olyan közösséggel rendelkeznek, amit a nagyvárosokban nem lehet megtapasztalni – mondta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombaton Sopronban, az iCon-intelligent economy és a Századvég által közösen rendezett gazdaságpolitikai konferencia délutáni kerekasztal beszélgetésén.

Gyopáros Alpár kormánybiztos szerint a falvak a jövőnk
Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma által rendezett Élhető vidék című rendezvényen az Országház Felsőházi termében 2023. november 30-án. MTI/Hegedüs Róbert

Gyopáros Alpár emlékeztetett: a Magyar falu programban 10 milliárd forint értékben vállaltak kötelezettséget idei pályázatokra még 2023-ban, amihez további 10 milliárd forint csatlakozik az idei évben. Mindemellett folytatják az állami mellékútfejlesztési programot és a falusi csokot.

A kormánybiztos elmondta, hogy a program részeként az elmúlt négy évben 4 ezer kilométernyi mellékutat újítottak fel, ugyanakkor további 6-10 ezer kilométernyi szakasz még rossz állapotban van.

Kiemelte:

a falu az egyetlen településtípus jelenleg idehaza, ahol nem csökken, hanem növekszik a lélekszám. Példaként említette, hogy nyolc éves korig a falvakban él a legtöbb gyermek, Budapesten pedig a legkevesebb.

A kormánybiztos kellemes kihívásnak nevezte, hogy bölcsődéket és óvodákat kell építeni vagy bővíteni a falvakban a növekvő gyermekszám miatt.

Gyopáros Alpár beszélt arról is, hogy a kormány feltett szándéka, hogy a jelenlegi európai uniós fejlesztési ciklusban a vidékfejlesztési források lényeges részét a hazai feldolgozóiparban, azon belül is az élelmiszeriparban használják fel.

Kiváló kormányzati szándéknak nevezte az élelmiszeripar feltámasztását, mert meglátása szerint egyre több a tudatos vásárló, ezzel együtt a kis kézműves műhely is. Példaként említette Győr-Moson-Sopron vármegyét, ahol több olyan leader egyesület is kiválóan működik, mert jól össze tudják kovácsolni ezeket a műhelyeket.

Arra a kérdésre, hogy Ausztria közelsége a nyugat-dunántúli régióra nézve előnyt vagy hátrányt jelent, a kormánybiztos úgy válaszolt, hogy inkább kihívásokkal teli. Úgy fogalmazott: arra kell törekedni, hogy mindazt a tudást, amit az ingázók és Nyugat-Európa távolabbi pontjain dolgozók megszereznek, azt a tudást hazahozzák és itthon kamatoztassák.

Gyopáros Alpár a vidéki fejlesztéseket érintve arról is beszélt, hogy döntő részben hazai költségvetési forrásból az elmúlt hét évben Zalaegerszeg kivételével minden megyei jogú várost bekötöttek az országos autópálya-hálózatba.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője a kerekasztal beszélgetésen kiemelte, volt Magyarországon egy olyan időszak, amikor az országos fejlesztéspolitika azt tűzte ki célul, hogy faluról városba költözzenek az emberek. 2010 után ebben fordulat állt be, majd a Magyar falu program révén pozitív irányba indult a folyamat.

Példaként említette a Sopron melletti Harkát, ahol 2010-ben 1450-en laktak, ma pedig több mint háromezren.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt négy évben a térségben több mint egymilliárd forint értékben újultak meg, vagy épültek bölcsődék.

Barcza Attila kitért arra is, hogy Sopron és térsége úgy tudja felvenni a versenyt Ausztriával, ha egyfajta logisztikai központként tud működni, amely révén erősödni tud a térség gazdasági ereje.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Azért költöznek sokan a keleti részekről Sopron környékére,hogy könnyebben átjárjanak a haldokló Nyugatból kiharapni egy darabot :)))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lusta
Ezek ennyire buták, ostobák, hülyék, vagy tényleg így is gondolják, mert akkor nagy a baj. A sieres faluprogramjukat az Ormánság, a Nyírség vagy akár Cserehát falvaiban le is ellenőrizhetik. Se orvos, se bolt, se iskola, se út meg úgy általában a nagy semmi. Másik a próság a főváros. Egyre többen az agglomerációba költöznek, de Budapest agglomerációjának jó része falusi státuszban van.
Méhes
Én laktam falun kösz elég volt egy életre
DURBINOS
"Sorra szűnnek meg a falusi kocsmák"
izéke
Azért költöznek sokan a keleti részekről Sopron környékére,hogy könnyebben átjárjanak a haldokló Nyugatból kiharapni egy darabot :)))
Clavigo
Most,,hogy igy lepusztítottatok mindent ??? Idióták...
colibri
Annyi pénzért amennyit ez az alpár is felvesz, én is tudnék ekkora hatalmas baromságokat beszélni, csak semmi értelme.
justhpeter
Szegény Alpár alpárian ostoba, mivel még azt sem vette észre eddig, hogy a pártja és kormánya még Ceausescunál is nagyobb falurombolást végzett. A falvakban már egyre kevesebb az iskola, nincs orvos, nincs gyógyszertár, nincsenek normális kereskedelmi egységek és a pár emberes önkormányzaton kívül nincs munkahely sem. Ezt hozta össze a fideeSS-kdnp 14 év alatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.