Szarajevóba látogatott Novák Katalin köztársasági elnök, kedden a bosznia-hercegovinai államelnökség tagjaival találkozott, majd megbeszélést folytatott Borjana Kristóval, a bosznia-hercegovinai miniszterek tanácsának elnökével.

Novák Katalin szerint az EU a Nyugat-Balkán nélkül olyan, mint a leves só nélkül – azt is megmagyarázta, miért
Fotó: Zeljko Komsic, a bosznia-hercegovinai államelnökség soros, horvát elnöke (b), valamint az elnökség bosnyák és szerb tagjai, Denis Becirovic (j2) és Zeljka Cvijanovic (j) fogadják Novák Katalin köztársasági elnököt (b2) Szarajevóban 2024. január 30-án. MTI/Bruzák Noémi

A megbeszélések témája volt egyebek mellett a Nyugat-Balkán európai integrációja, az EUFOR Althea misszió, – amelynek vezetését egy magyar tábornok, Sticz László vezérőrnagy veszi át –, demográfiai kérdések, valamint a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése

- közölte Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs vezetője kedden az MTI-vel.

Novák Katalin megerősítette: Magyarország elkötelezett támogatója a Nyugat-Balkán, így Bosznia-Hercegovina európai integrációjának, továbbá méltatta a magyar katonák szerepét az EU bosznia-hercegovinai missziójának munkájában. Az államfő szerint

az EU a Nyugat-Balkán nélkül olyan, mint a leves só nélkül: ehető, de mindenki érzi, hogy valami hiányzik belőle.

A köztársasági elnök szerdán ellátogat az EUFOR Althea misszióba, ahol megkoszorúzza az elesett katonák emlékére állított szobrot és részt vesz a misszió parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvételén.

Novák Katalin kiemelte:

az EU-t a bővítési fáradtság jellemzi, de a Nyugat-Balkán országainak is ki kell használniuk az Ukrajna, Moldova, Georgia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével induló bővítési dinamikát. Az államfő szerint Magyarországnak az EU soros elnökeként legutóbb is sikerült előrelépést elérnie a térség EU integrációja terén, így az év második felében esedékes magyar EU-elnökségnek is ez az egyik prioritása. A Nyugat-Balkán EU-integrációja Magyarország, Bosznia-Hercegovina és egész Európa érdeke

- tette hozzá.

Az EUFOR Althea misszióval kapcsolatban Novák Katalin méltatta a magyar katonák szerepét az EU bosznia-hercegovinai missziójának munkájában.

Kiemelte:

a magyar szerepvállalás fontosságát jelzi az is, hogy magyar tábornok veszi át a misszió vezetését.

A megbeszélésen részt vevő Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte: Sticz László vezérőrnagy személyében a magyar tábornoki kar egyik legfelkészültebb tagja veszi át a misszió vezetését.

A demográfiai kérdések témáját érintve a boszniai vezetők elmondták: érdeklődve figyelik és példaértékűnek tartják a magyar családbarát intézkedéseket.

Novák Katalin hangsúlyozta:

egy országnak nincs jövője, ha nem születnek gyerekek, s Magyarország örömmel osztja meg tapasztalatait a családok támogatása terén.

A kulturális kapcsolatok fontosságához kapcsolódva Novák Katalin a Stipendium Hungaricum program lehetőségeire hívta fel a figyelmet, amely hozzájárulhat Bosznia-Hercegovina és Magyarország kapcsolatának erősítéséhez.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Novák Katalin ne a Nyugat-Balkánnal foglalkozzon, hanem Magyarországgal.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
ez a ribanc az egyik legundorítóbb féreg az egész NER ,génhibás, korcs sejthalmazban...
Pusztai
@Pálinkás Pál: van nála nagyobb, nem kicsit, nagyon!!
o))
Pálinkás Pál
@Pusztai: az " egyik " legundorítóbb...:)
szép új világ
Magyarországgal meg olyan mint az elsózott leves - nem de Katyinka?
Pálinkás Pál
@Maccska: nem.,...hanem ez a nerprosti...
Nyírfa
Hogy lehet ilyen ízléstelenül felöltözni, hölgyek?! Ráadásul egyik kabátka előnytelenebb mint a másik.

Kata, tele van veled a hócipőnk! Családokról papolsz, végig haknizod az önfényezésetekkel a fél világot, miközben százezerszámra menekülnek a magyarok a rohadó nyugatra , előletek! Nincs elfogadható oktatás, padlón az egészségügy, hagyjátok kitenni a családokat az otthonaikból, agyonszennyezitek az országot a keleti beruházásokkal, ám minden jóval elhalmozzátok a határon túli magyarokat. Miről beszélsz? Hullik már vissza rád, rátok ez az átkozott hazudozás, a tolvajtempótok, minden álnokságotok, ájtatosságotok. Neked, nektek már akkor is késő, ha most észbe kapsz, kaptok. Történelmi és valóságos szemétdombot csináltatok Magyarországból, és ez tényként bekerül minden könyvbe, minden adattárba. Szép kis karriert futsz be, de mondok én neked még valamit: nagy szerencséje minden volt és jelenlegi diáknak, hogy, érdekből ugyan, de nem lettél tanár.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.