Stumpf András, a Válasz Online újságírója 2016-ban készített interjút Bayer Zsolttal.

Most a Telexnek idézte fel, mit mondott akkor az ős-Fidesz-tag Bayer nagyapja viselt dolgairól.

Bayer Zsolt egyre zavarosabban „emlékezik” nyilas-ÁVH-s nagyapjára

"III/III-as volt. Haláláig". Forrás: Youtube

„Ahogy mindig minden alanynak, megjelenés előtt Bayer Zsoltnak is elküldtem az interjú szövegét. Ő visszaküldte. Az a változat jelent meg, amit visszaküldött, benne a kikért és lakásában őrzött iratokra vonatkozó mondatokkal”

– írta a lap kérdéseire. A 2016-os Mandiner-interjúban Bayer olyan kijelentéseket tett anyai nagyapjáról, amik teljesen ellentmondanak azoknak az állításoknak, amiket Ungváry Krisztiánnak írt hétfőn.

Ungváry Krisztán történész kutatása szerint Bayer nagyapja nyilas gettóorvosként önként tanította be a testüregmotozást a kiskőrösi gettóban, mielőtt az '50-es években önként jelentkezett volna besúgónak a kommunista állambiztonságnál.

A 2016-os Mandiner-interjúban Bayer azt mondta, kikérte az anyai nagyapjával kapcsolatos dokumentumokat a Történeti Hivataltól. Egészen pontosan:

„Aztán kikértem az iratokat. Bizony, volt ára annak a főorvosságnak. A nagyapámat beszervezték. III/III-as volt. Haláláig. Itt vannak a jelentései, kikértem őket a Történeti Hivataltól.”

Az Ungvárynak címzett hétfői válaszban viszont Bayer már azt írja, ő nem kért ki semmit.

„Alig-alig tudtam minderről valamit. Illetve annyit tudtam, amennyit 2016-ban nyilvánosságra hoztam. S tévedés, hogy kikértem volna a nagyapámra vonatkozó iratokat, soha nem kértem ki, ez már 2016-ban is tévesen jelent meg, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, ahogy más sem.”

Stumpf András a lapnak bemutatta a 2016-os interjúszöveg Bayer által visszaküldött verzióját, ami valóban megegyezik a megjelent szöveggel. Bayernek tehát lett volna lehetősége kijavítani ezt, de nem tette meg. Persze eleve nem valószínű, hogy Stumpf két teljes mondatot félrehallott volna.

Bayer 2016-ban még így emlékezett a nagyapjára:

„…tizenéves koromig jól ismertem. Csupa jó emlékem kötődik hozzá. Messze volt akkor Nagykanizsa, hat óra vonattal, de imádtam. Négyméteres belmagasságú polgári lakás, mindig volt rántott karaj, Balatonfenyvesen ráadásul minden nyáron bérelt a nagypapa egy nyaralót, ott voltunk vele mi, unokák... Csodás.”

Ehhez képest, hétfőn már ezt írta a Magyar Nemzetben, hogy alig ismerte Gyimes Károlyt, „legfeljebb ha hússzor” találkozott vele egész életében.

Forrás: Telex

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Billibácsi
Ki az aki csodálkozik azon, hogy ez a tuskó hazudozik?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@Maccska: Mindenki aki volt és van a nagy politikában a felmenői bár mi lehetett. Kár emlegetned az ellenzékből mert lehet , hogy a fideszbe több van mára mint az ellenzéknél.
Méhes
@Maccska: Mi köze ennek Dobrevhez? Itt most zsóti hazugságairól van szó.Miért fáj neked ennyire?
rücsü41
Ahogy én látom a dolgot:Most az a vita tárgya ,hogy BZS nem jól emlékszik a nagyapjára, vagy az hogy tudja hogy mit csinált és nem határolódik el tőle, mert azt azért még sem lehet követelni tőle , hogy ítélje el a nagyapját nyilvánosan, vagy tagadja meg. Ha csak az a baj ,hogy nem emlékszik pontosan hogy mit is csinált a nagypapa, akkor azt lehet elvárni hogy az írásaiban és a nyilatkozataiban legyen tárgyszerűbb, de azt ne várjuk már, hogy azt mondja a nagyapjáról , hogy sok zsidó embert megnyomorított, vagy megölt.Miért nem elég nekünk az ,hogy tudjuk , mert nyilvánosságra került, hogy ki is volt a nagypapa, miért kell BZS.nek nyilvánosan megköpködni a nagyszülőjét?Ez majdnem olyan mint a Rákosi időkben a kommunista önkritiklaÉn még senkitől nem láttam ,hogy ilyent követeltek volna az ősei magatartása miatt, és különben sem BZS.-nek kell felelni utólag azért amit a nagyapa megtett.Kritikát a megnyilvánulásaival , írásaival szemben viszont mindig , mindenki megteheti.BZS ha úgy gondolja mentegetheti a nagyszülőjét, de ez nem vesz el BZS-ből semmit, de nem is tesz hozzá.A gyerek nem válogathatja meg szüleit, nem vonhatja felelősségre őket, mert az összes körülményeket nem ismeri, és anélkül levonni a konzekvenciát teljesen felesleges.BZS nagyapjáról tudjuk hogy ki volt és mit csinált, ezen már BZS élnézéskérése semmit nem ront vagy javít.
szaboria1
@rücsü41: Az igaz a felmenői bűneiért nem felelős de az, hogy egyszer azt nyilatkozta, hogy kikérte a történelmi levéltárból mára már azt is tagadja.
Én úgy érzem ezért nem lehet megnyitni a dossziékat, mert soknak lenne baja belőle.
simmering73
@jesz: Gratulálok az éleslátásodhoz. Ezért tart itt a magyar politika.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.