Végre változhatott volna a MÁV bebetonozott szerepe, de Lázár János nem hagyta.

Lázár János elzárta a lehetőséget a magánvasutak előtt, marad a MÁV

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A maximálisan lehetséges tíz évre hosszabbította meg az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai vasúttársaságok decemberben lejárt közszolgáltatási szerződését, pedig akár meg is nyithatta volna a piacot a magánvasúti szolgáltatók előtt. A Lázár János vezette tárca a december 10-i menetrendváltástól 2033 decemberéig hosszabbította meg a MÁV-Start, a GYSEV és a MÁV-HÉV közszolgáltatási szerződését

- számol be a 24.hu.

Az EU azt szorgalmazná, hogy nyilvános tenderen ítéljék oda a vasútvonalak üzemeltetését, ezeken magánvasúti szolgáltatók is indulhatnának.

Az EU vonatkozó, 1370/2007-es rendelete szerint

december 23-áig ítélhették oda az egyes tagállamok utoljára tendereztetés nélküli a vasútvonalak üzemeltetési jogát, és legfeljebb tíz évre, vagyis 2033 decemberétől már kizárólag nyilvános tendert elnyert szolgáltatók üzemeltethetik a vasútvonalakat.

A tendereztetést nem csak Magyarország, más országok is kikerülték.

A nyílt tenderek kiírása esetén a vasúti szolgáltatás megrendelője, finanszírozója és szervezője továbbra is az állam maradna, tehát nem lenne változás a jegyárakat, a járatindulások számát és időpontját tekintve. A magánszolgáltatók ugyanakkor az állami vasúttársaságoknál rendre olcsóbb ajánlatot adtak, ráadásul új járművekkel vállalták a vonalak üzemeltetését

- tette hozzá a 24.hu.

Forrás: 24.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Jól tette, helyesen!
Még a végén traktoros fogatokon előznék a vonatokat az utasok...
justhpeter
@Dr. Proktor: Elvégre valamibe bele kell bukjanak. Jani gőzerővel halad errefelé.
justhpeter
Nyékládházán vagy egy sorompó Mezőcsát felé. Lázár álljon meg előtte egy reggel és estig számolja meg a vonatokat. Minden mozdonynál és kocsinál húzzon egy vonást a papírján ha az magyar MÁV-os volt. Biztosan nem telik meg egy oldal sem estig. Pedig ez Miskolc - Budapest fővonal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.