Még a fideszesek is felháborodtak azon, hogy Novák Katalin, a Fidesz alelnökből lett köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének.

„A köztársasági elnök intézménye romokban hever” – mondja Karsai Dániel alkotmányjogász

Karsai Dániel szerint közvetlen elnökválasztáshoz számos törvénymódosítás kell. Forrás: Facebook

Az államfő közvetlen megválasztása alkotmányjogi szempontból hibás elképzelés – írja Karsai Dániel alkotmányjogász, akinek a neve az eutanázia lehetőségéért folytatott küzdelme miatt lett ismert.

„A köztársasági elnök intézménye romokban hever. Az elnök alkotmányos feladata kifejezni a nemzet egységét és őrködni Magyarország demokratikus működése felett. Az elmúlt három elnök ezt a feladatát nem hajtotta végre. Kettő olyannyira nem, hogy méltatlanság okán kellett lemondania. Mindhármukban közös, hogy asszisztáltak a jogállam lebontásához is. A most megválasztandó köztársasági elnök előtt hatalmas feladat áll: helyre kell állítani az elnök intézményének tekintélyét”

– írja Karsai.

Szerinte az államfő közvetlen megválasztásához át kellene alakítani Magyarország közjogi berendezkedését, hiszen jelenleg a végrehajtó hatalomban senkit nem választunk meg közvetlenül.

A választásokon elnyert köztársasági elnöki cím az előbbiekhez képest óriási legitimációt biztosítana viselőjének, akinek a jelenlegi, nem túl erős hatásköre nem lenne ezzel összeegyeztethető.

Egy közvetlenül választott államfő a legitimációjára hivatkozva megvétózhatná valamennyi törvényt, vagy megtagadhatná a kinevezések aláírását, amiket elvileg csak különleges helyzetekben – politikai, alkotmányos kifogások, illetve az államszervezet demokratikus működésének súlyos zavara esetén – van joga megtenni.

„Bízom benne, hogy ebben a méltán nagy közérdeklődést és heves érzelmeket kiváltó közéleti kérdésben is sikerül hozzájárulnom a közéleti vitához. Remélem, hogy ebben a témában is – hasonlóan az életvégi döntésekhez – a lehető legkulturáltabb és a más véleményen lévőket tiszteletben tartó párbeszéd bontakozik ki” – írja Karsai.

Forrás: Karsai Dániel
Fotó: Facebook

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@jáger laszló: dani csak testileg beteg ,nem szellemileg mint itt egyesek...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cherry
Az egész ország romokban hever, de addig igy is lesz mig egy mocskos hazug román putris hatalmon marad,,,,
Cherry
@Maccska: Mint te agyhalott fidesz seggnyaló null...
Namely
Ez a sok agyhalott most rágódik ezek a gumicsonton, ahelyett, hogy lényeges kérdéseket tennének fel:
1. Gazdaságpolitika.
2. K+F.
3. Az EU-tagság valódi mérlege társadalmi és gazdasági szempontok szerint.
4. Környezetvédelem, az ingatlanbiznisz és a fenntarthatóság ellentéte.
5. A budapesti zöldfelületek csökkenése.

De nem, mivel foglalkozik a sok idióta? Azzal, hogy most akkor egy idióta alkotmányjogász mit kapart tegnap a facse-oldalára...
Nem tök mindegy, hogy a nulla (nem is csak nulla, hanem NAGYNULLA) halalommal rendelkező köztársasági elnök, kirakatbábu, tanévnyitókon okosakat mondó, megnyitókon bájolgó senkit közvetetten vagy közvetlenül választják meg a birkák?
És a sok birka béget, és ezek a gumicsonton rágódik.

Idiocracy...
Aki Én
@Namely: megakarod mondani mivel foglalkozzon?
Ki a fasz vagy te majom?
NKF
Szerintem nagyon okos Karsai! Nagyon sajnálom,hogy beteg! Jobb sorsra lett volna érdemes!
csak úgy....
@Namely: mikorra van idöpontod az elmegyógyászaton? sürgesd meg öket, neked most van rájuk szükséged !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.