Akár az ellenzék is állíthat saját jelöltet, az új államfő hivatalba lépéséig Kövér László ír alá.

Novák Katalin lemondott – Hogyan tovább? Összefoglaltuk azt, ami ezután következik

Kép: MTI/Sándor-palota

Novák Katalin a gyakorlatban nem azzal mond le államfői tisztségéről, hogy ezt egy beszédben bejelenti: ahhoz, hogy hivatalosan is lemondjon a köztársasági elnöki posztról, be kell nyújtania egy írásbeli nyilatkozatot az Országgyűlésnek, amit a képviselőknek el kell fogadniuk. Mint a folyamatról a hvg.hu írja, ha nyilatkozatban megjelöli lemondása időpontját, onnantól 15 napja van, ha nem jelöl meg időpontot, úgy pedig akkor szűnik meg a megbizatása, amikor az Országgyűlés elfogadja azt.

Most nem ülésezik a parlament, de ettől még nem feltétlenül kell összehívni rendkívüli ülést, hiszen február 26-tól úgy is indul a tavaszi ülésszak.

Bár van egy olyan opció a törvényben, hogy 15 napon belül megfontolásra kérik az államfőt, és így hosszabb ideig tart a procedúra, de erre egy ilyen botrány után minimális esély van. Schmitt Pált, a Fidesz másik bukott államfőjét sem marasztalták, mutat rá a lap.

Amíg nem választják meg az új elnököt, Kövér László tölti be a tisztséget ügyvivőként, házelnöki posztjából adódóan.

Nováknak pedig a továbbiakban is jár a köztársasági elnök megszólítás, annyi fizetés, mint elnökként, szolgálati autó és igény esetén megfelelő lakás is, plusz egy két fős titkárság. Eredetileg ez csak azoknak a volt elnököknek járt volna, akik kitöltik az ötéves ciklust, de a Schmitt-botrány idején a Fidesz módosított a törvényen, és eltörölte az időkorlátot.

Az új köztársasági elnök a megválasztásának kihirdetése utáni nyolcadik napon lép hivatalba, miután esküt tesz az Országgyűlés előtt.

Egy új elnök jelöléséhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, 40 képviselőnek az írásbeli ajánlása kell, vagyis akár az ellenzék is állíthat jelöltet. A jelöltekről a képviselők szavaznak. Első körben akkor lesz valaki köztársasági elnök, ha megvan a képviselők kétharmadának szavazata.

Forrás: hvg.hu

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Nem vagyok hive az "összesküvés elméleteknek", a véletlenekben sem hiszek, mert mindig minden okkal történik- vajh nincs-e összefüggés a kegyelmi döntés nyilvánosságra hozata, és novák katalin " az újabb vagyonrablást megekadáűlyozó kastélytörvényt elkaszáló " döntése-, hogy nem a parlamentnek, hanem az alkotmánybiróüságnak küldte a törvényt, amely azután végképp elkaszálta- között? Novák ebben a kérdésben, kicsinykét megvillantott a szuverenitásából- és ime...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@verőce21: Én nagyobb alappal állíthatom, hogy orbán felelős, mint te azt, hogy nem az. Tudjuk, te is tudod, hogy itt semmi nem történik a geci nélkül.
De így vagy úgy, az ő legfőbb emberei buktak meg. Tehát bárhonnan nézzük, nem kérdőjelezhető meg a felelőssége. Az, hogy ti ezt nem akarjátok elismerni, teljesen rendben van. Sosem láttok semmit reálisan.
Egyébként mindegy hogy ki lesz az új csicska, ha a fidesz dönt.
De nem normális, hogy az államfő egy pártkatona.
verőce21
@Aki Én: Bármelyik másik ellenzéki párt is "pártkatonát" állítana KE jelöltnek.
Ez most is így lesz, sőt legjobb lenne Novákot újraválasztani.

Ne is gyertek olyan gyerekiséggel, hogy "népszavazás útján", mert akkor is egy párt jelöltje mögé keresnének szavazókat...!

Arra nincs is idő, hogy egy civilt "felépítsenek" rövid idő alatt...! Egyetlen használható ötlete nem volt még semmihez ellenzéknek. A hatalmas egotokon kívül semmitek sincs...! :)
mackoka46
Mi lesz ezután ? Kati is tömni fogja zsebeit munka nélkül, mint a többi fideszes tróger.Lemondásakor is majdnem elröhögte magát.
Béla333
@esperanza: 13.38
Így is van! Ott egye meg a fene a NATO-t, a házmesterünk EGO-ja mégiscsak fontosabb!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.