Karsai Dániel szerint a „magyar egészségügyben eltöltött 12 napja” rávilágított arra, milyen nagy a gond – írja legfrissebb bejegyzésében a méltóságteljes halál jogáért harcoló jogász.

„Egészségügyi reformról nem beszélgetnék rendőrrel” – Karsai Dániel a kórházi állapotokról

Karsai Dániel tűpontos diagnózist adott. Forrás: Facebook

Karsai makacs fertőzés miatt került kórházba, ami nagyon legyengítette. Közel két hét után “gyógyultan, de legalábbis sokkal jobb állapotban” tért haza. Az étkezését hosszú távon elősegítő műtéti beavatkozás is sikeres volt.

“Objektíve a kórházi ellátásom, pedig volt benne magán is, rettentő sok kívánnivalót hagyott maga után” – idézi a hvg a jogászt. Az őt segítő orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját ennek dacára is nagyon köszönte.

“Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz- vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik” – értékelt Karsai. A jogász szerint még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka, a kóros ápolóhiány miatt pedig sokszor hosszú órákra magára volt hagyva.

Karsai az Alaptörvény II. cikkelyére hivatkozva emlékeztet, hogy az emberi méltóság sérthetetlen, de úgy látja, aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül.

“A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti”

– írta a jogász, aki szerint azonnali társadalmi párbeszédre van szükség az egészségügy helyzetéről.

“Ennek első lépése egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozása, melynek élén egészségügyi miniszter áll. Az egészségügyi reformról ugyanis nem beszélgetnék egy rendőrrel. Nem azért, mert hülye. Hanem azért nem, amiért az Orvosi Kamara elnökével meg nem beszélgetnék a közbiztonság javításáról, nem ért hozzá”

– zárja bejegyzését.

Karsai Dániel tavaly jelentette be, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, hogy „az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal” fejezhesse be életét, miután gyógyíthatatlan ALS-betegséget diagnosztizáltak nála.

Forrás: hvg
Fotó: Facebook

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
@jáger laszló: ma, 13:04
Károg? Azt mondod károg? Mit akarsz valójában mondani ezzel a lesajnáló, pejoratív kifejezéssel?
Sorold már fel, légy oly kedves -lehetőleg pontokba szedve- hogy miben téved, uram bocsá' miben állít valótlant?
Nincsen tán igaza? Súlyos, gyógyíthatatlan, nagy fájdalmakkal járó betegségben szenved, és az állapota menthetetlenül romlani fog. Még most, amikor még tiszta a tudata, cselekvőképes, szeretné elérni, hogy elismerjék a jogát, hogy megválaszthassa halála időpontját.
De nem, összeült a nagytanács, és kínlódással, szenvedéssel teli életvégre ítélik. Ez nem helyes, ellentmond az emberi méltóság védelmének.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Maccska: ma, 16:19
Már megint terelsz. Most Pintyőről és az egészségügyről van szó, nem pedig Vadairól és a honvédelemről.
De ha már felhoztad, Pacal Szilárd mennyire kompetens a hadügyben?
Giovanni Alba
@Maccska: ma, 16:13
Most megleptél, erre nem számítottam. Cserébe itt van az EÜ-reform korai próbálkozásainak leírása.
Érdemes elolvasni.
24.hu/belfold/2006/03/22/kormany_negy_eve_egeszsegugy/
Giovanni Alba
@Maccska: ma, 16:37
Az a baj, hogy a főrendőr azt képzeli, hogy a civil életben is működik a parancsirányítási rendszer, és láthatólag nem tud mit kezdeni azzal, hogy egy háziorvost például nem lehet ide-oda vezényelni igény szerint akár egy egyenruhást, mert ez egy egészen más tészta. A posztos rendőrt oda rakja ahová akarja, a bevetési egységet ott veti be, ahol éppen szükséges, de az orvoslás és az oktatás más. Az például jól hangzik (nem) hogy nem kell minden iskolába állandó szaktanár, de az óraadó sem vándorszínész. Tanít, nem pedig felolvassa a tankönyvből a bejelölt részt. Már pedig ha tanít, akkor szüksége van a visszajelzésekre, ehhez pedig ki kell épüljön egyféle interakció tanár és diák között, ami nem megy csak úgy, kutyafuttában.
Méhes
@Philip Marlowe: a tapasztalatait viszont elmondhatja
Nyírfa
@jáger laszló: 13.04

---------- Ez a sok mínusz annyit jelent, hogy emberségből megbuktál.
Nessy
@Giovanni Alba: Az rendben van, hogy Pintér elvtárs nem ért sem az oktatáshoz, sem az egészségügyhöz, egyik sem olajszőkítés,de akkor talán nem neki kellene a két nagy szakterület miniszterének lenni. Kutyaütő államtitkárokkal! Takácsnak legalább illene emlékezni az orvosi eskü egyik lényeges mondatára: Nil Nocere!!! Ne árts!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.