A kommunizmus alapvető része az erőszak, és a baloldalon mindig félrenéznek az erőszak kapcsán – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kommunizmus áldozataira emlékezve vasárnap Budapesten.

Rétvári Bence akkorát kommunistázott, hogy a Fideszben ülő volt KISZ-titkárok is megemlegetikRétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen a Terror Háza Múzeumban 2024. február 25-én. MTI/Kovács Tamás

Rétvári Bence a Terror Háza Múzeumban úgy fogalmazott, "a vörös köd először 1919-ben ereszkedett le hazánkra", az akkori áldozatok száma egyes források szerint meghaladta az ötszáz főt. Az államtitkár Szamuely Tibor, az egyik legvéresebb kezű kommunista vezető szavait idézte: "most arra van szükség, hogy vér ömöljön, a vértől nem kell félni, a vér erősíti szívet, erősíti a proletár öklöt".

A második kommunista diktatúra alatt hét-nyolcszázezer embert vittek el a Gulágra, ahonnan háromszázeren sosem tértek vissza; egymillió büntetőeljárást indítottak, ami azt jelenti, hogy jórészt paraszt- és munkásemberek ellen folytak a perek, azok ellen, akiknek a nevében a hatalmat gyakorolták – folytatta Rétvári Bence. Emlékeztetett az 1200 kivégzettre és arra a kétszázezer emberre, aki 1956-ben elmenekült az országból.

A kommunizmus, a kommunista rendszer alapvető része az erőszak, nem a rosszul megvalósított elvek következménye, hanem ahol kommunizmus van, ott mindenhol van erőszak is – szögezte le az államtitkár. Hozzáfűzte, ha bármikor a politikában, a közéletben felbukkan az erőszak, az jelzőfény.

Rétvári Bence felidézte, hogy egy éve Budapest utcáin egy szélsőbaloldali antifa csapat tagjai járókelőket támadtak meg, súlyos testi sértéseket okozva. A szélsőségesek úgy gondolják, hogy nekik azért, hogy a társadalom rendjét felforgassák, akár erőszakot is szabad alkalmazni – mondta az államtitkár.

Azzal folytatta, hogy a kommunisták, ha nem sikerül megragadniuk a hatalmat, akkor kerülőúton próbálkoznak, először az eszmei hatalmat megragadva. Az államtitkár szerint ezt látjuk ma is, a woke mozgalomban vagy a genderelmélet terjesztőinél.

Ők, akik érzékenyíteni akarnak bennünket, nem veszik észre, amikor saját eszmetársaik, szélsőbalos terroristák véresre vernek embereket; a tolerancia bajnokai vakságban szenvednek ilyenkor

- fogalmazott Rétvári Bence.

Kijelentette: azért kell emlékezni a kommunizmus áldozataira, hogy a történelmi tapasztalatok "beépüljenek a közép-európai DNS-ünkbe", és felhívjuk a nyugat-európaiak figyelmét is arra, hogy a vörös csillag újbóli szalonképessé tétele sehol sem elfogadható, a szélsőbalos eszméket el kell utasítani.

"A kígyók nemcsak kígyózni tudnak, de vedleni is" – közölte az államtitkár, hozzátéve, sokféle módon próbál a kommunizmus visszatérni.

Vannak politikusok, akik félrenéznek az antifa támadásoknál, vagy akkor, amikor más politikusok erőszakot alkalmaznak rendőrök ellen; a baloldalon mindig félrenéznek az erőszak kapcsán – mondta Rétvári Bence. Leszögezte: elfogadhatatlan, ha a törvények erőszakos megszegői védelmében rendőröket, ügyészeket, bírókat fenyegetnek.

Az a mérsékelt, aki elutasítja az erőszakot; aki az erőszakot védi, az mindig szélsőséges politikai erő, a XX. század erre tanított meg minket – jelentette ki az államtitkár. Hangsúlyozta: a béke és biztonság megőrzéséhez el kell utasítani minden szélsőséget, a szélsőbalt is.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arról beszélt, lassan 35 esztendeje annak, hogy hazánk lerázta magáról a kommunizmus bilincseit, és akik akkor, az 1989-90-es, forradalmi években születtek, ma már családanyák és családapák. Nekik nincsenek személyes élményeik a kommunizmus évtizedeiről, de kötelességük átadni gyermekeiknek a tudást arról, hogyan éltek nagyszüleik, dédszüleik a rendszerváltoztatás előtt – mondta a főigazgató.

Figyelmeztetett: nem könnyű a feladatuk, mert még mindig vannak, akik abban érdekeltek, hogy ne az igazságot tanulják a gyermekek arról, amit a kommunista diktatúrák alatt az emberek elszenvedtek. Azért van szükség az emléknapra, mert ki kell mondani az igazságot újra és újra, milyen tragédiát jelentett hazánk számára a kommunista diktatúra, milyen drámák sorjáztak az emberellenes uralom alatt – tette hozzá Schmidt Mária.

A főigazgató szerint ma túl gyakran kiáltanak diktatúrát, túl gyakran panaszkodnak szabadságjogaik állítólagos korlátozása miatt, pedig a kommunista diktatúrák borzalmait, a szenvedéseket nem szabad mentegetni, kisebbíteni. Minden egyes áldozatra emlékezni kell, életkorukra, a kiszabott ítéletekre, nem elég csak általában elítélni a kommunista diktatúrákat – jelentette ki Schmidt Mária, megjegyezve, ezt tartja a Terror Háza Múzeum legfontosabb feladatának.

A szabadságot ma sem adják ingyen, újra és újra meg kell harcolni érte; ha nem vigyázunk, ismét áldozatai lehetünk a kommunizmus halálos vírusának – hangsúlyozta a főigazgató.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. A határozati javaslatot Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő terjesztette be. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947. február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban. Letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Méhes
bence előbb gondolkodni kellett volna még utóbb párttársaid megharagudnak rád,vagy ezt most kinek szántad?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@Maccska: Te mindenki vagy?
Több komcsi van a fidesz/kdnp-ben mint az ellenzékben...
Dr. Proktor
Csak a pontosság kedvéért egy kis emlékeztető:
Kövér László – a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) titkára, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsága és az alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Orbán Viktor – Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár (Orbán apuka párttitkár volt az átkosban)
Mikola István – Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János – MSZMP tag
Varga Mihály – KISZ titkár
Rogán Antal – KISZ titkár
Deutsch Tamás – KISZ titkár
Stumpf István – MSZMP tag, Hazafias Népfront, alelnök
Járai Zsigmond – MSZMP tag, kormánytag, III/2 besúgó, szabadkőműves
Matolcsy György – MSZMP tag, III/2 ügynök
Martonyi János volt külügyminiszter – MSZMP tag, III/2 besúgó, Bilderberges szabadkőműves
Chikán Attila – MSZMP tag
Farkas Flórián (Lungo Drom) – a Fidesz díszromája, bűnöző, kegyelemmel úszta meg a börtönt, az ügyét 30 évre titkosították
Pintér Sándor belügyminiszter – MSZMP titkár, a szemkilövető Gergényi Péter csókos haverja és üzlettársa
Billibácsi
@Dr. Proktor: Ja, hát ezeket kényszerítették! A lelkük mélyén ellenállók voltak!
Dr. Proktor
@Billibácsi: Igazad van Bill bácsi! :-)
Yoda69
A szocializmus rossz, kommunizmus rosszabb, a fasizmus a legrosszabb.
A fideSS a harmadik kategóriába tartozik. Akkor miről is beszel ez a bence gyerek?
nejlontacskó
@Yoda69: " A kommunizmus, a kommunista rendszer alapvető része az erőszak, nem a rosszul megvalósított elvek következménye, hanem ahol kommunizmus van, ott mindenhol van erőszak is – szögezte le az államtitkár. "
Kíváncsi volnék, hogy a kolostormalac Kínai haverjai, hogyan fogadnák ezt a, mindent elsöprő beszédet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.