A Magyar Orvosi Kamara felmérése szerint az alapellátó orvosok negyede a magánellátásban fog a következő három évben munkát vállalni a jelenlegi státusza rovására.

Ha teljesítményüket anyagilag díjaznák, akkor sem tudnának a mostaninál több beteget ellátni az orvosok, akik most is időszűkében gyógyítanak, és ez sokszor a minőség rovására megy – derült ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) februári felméréséből, amit a MedicalOnline szemléz.

Ha ezt meglépik a háziorvosok, abból baj lesz

Fotó: Pixabay

A dokumentum tartalmazza egy, a tagság körében 2024. február 2-a és 7-e között végzett felmérés eredményeit is, amelyekből kiderül, hogy az orvosokban egyre fogy a motiváció, 25 százalékos béremelésre vágynak, ám a többség ösztönzők bevezetése mellett sem tudna több beteget ellátni, mint jelenleg.

A teljesítmény visszaesése és a várólisták hosszabbodása miatt gyakran éri vád az orvosokat, hogy a paraszolvencia elvesztése miatt kevesebbet és kisebb hatékonysággal dolgoznak.

A kamara álláspontja az, hogy egyetlen adat sem támasztja alá, hogy a hálapénz kivezetésével megszűnt az motiváció a gyógyításra. Felmérésükből kiderült, hogy kollégáik 42 százaléka a paraszolvencia elfogadását tiltó jogszabály bevezetését megelőzően sem kapott hálapénzt, gyakran, vagy hetente többször mindössze 18 százalék tett el borítékot.

Az orvosokkal szembeni bizalomvesztés hátterében a központi kommunikáció hibás irányára is rámutat a kamara. A hálapénz büntethetővé tételét követően a Nemzeti Védelmi Szolgálat hálapénz-kampányt indított, bilincsben elvezetett, a hivatásra szégyent hozó orvosokat tett közszemlére, ami a MOK szerint nemcsak a becsületes kollégák morálját rombolja, hanem az újabb generációk számára is rossz pályaképet mutat.

Ezt a fajta kommunikációt a felmérésben választ adók 82 százaléka értékelte orvos ellenes hangulatkeltésként. Az orvosok motiváltságát a MOK álláspontja szerint leginkább a munkakörülmények, a leterheltség, és a bizalomvesztés befolyásolja.

A felmérésből kiderült az is, hogy a kollégák több mint fele csak közepes mértékben vagy annál kevésbé motivált, 38 százaléka pedig egy klinikailag validált szűrőskálán is mérhetően diszfunkcionális pszichés állapotban van.

Az orvosok számára is a bér alapvetően fontos, de nem az egyedüli motivációs tényező, az ösztönzésre pusztán a fizetések rendezése nem jelent megoldást. A hangsúlyt a munkakörülmények javítására kellene helyezni, az orvosok leterheltek, ami a betegek ellátásának minőségét veszélyezteti. A helyzeten nem változtatna a teljesítménybérezés sem, mert már nem tudnak több betegek ellátni.

A következő három évben csupán az orvosok 55 százalék tervezi azt, hogy a jelenlegi óraszámban továbbra is csak az állami egészségügyben dolgozik majd.

26 százalékuk részben a magánellátásban vállalna munkát, a közellátásban betöltött státusza rovására. Külföldre készül 6 százalék, nyugdíjba pedig 9 százalék vonul majd.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
dokik, mennytek fdeszes politikusnak mert ott meló nélkül is nagyot lehet szakítani:
Különös helyzet: Novák Katalin első exállamfői jövedelme 652 ezer forinttal lesz magasabb, mint amíg még hivatalban volt
444.hu/2024/03/01/kulonos-helyzet-novak-katalin-elso-exallamfoi-jovedelme-652-ezer-forinttal-lesz-magasabb-mint-amig-meg-hivatalban-volt
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
dokik, mennytek fdeszes politikusnak mert ott meló nélkül is nagyot lehet szakítani:
Különös helyzet: Novák Katalin első exállamfői jövedelme 652 ezer forinttal lesz magasabb, mint amíg még hivatalban volt
444.hu/2024/03/01/kulonos-helyzet-novak-katalin-elso-exallamfoi-jovedelme-652-ezer-forinttal-lesz-magasabb-mint-amig-meg-hivatalban-volt
Nessy
Isten óvja a betegeket! Kormányzati hozzáállás: Van pénzed, meggyógyulsz, nincs pénzed, megpusztulsz! Áldassék a Pintér -Takács dió ámokfutása, az egészségügy rendszer szétverése, padlóra küldése!
Nessy
@csak úgy...: Arról nem beszélve, hogy mindezt mérhetetlen károkozásért kapják, kivéve a pár passzív képviselőt, akik meg sem szólalnak négy éven át! A bátor droidok többet is érdemelnének a sok gondolkodás nélküli !gombnyomogatásért
csak úgy....
@Nessy: kilönek benneteket mint a 30 as években az ausztrálok a kengurukat és és az öslakosokat!
jáger laszló
A háziorvosokat csak béremeléssel lehet motiválni az tuti!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
Ingyen a szánk se ér össze,csak Pénzért...
dr. prédikátor
A betegellátást majd megoldja a sintér maffiózó sanya a kóser kásler féle bibliával, vagy kézrátétellel!!!
balos
@dr. prédikátor: A mein kampf az utmutatója a nemzethy gyilkosainknak!Ott is a nép le volt ejtve,főleg mikor hullottak,mint a legyek!
Nessy
@jáger laszló: A házi orvosoknál praxis pénz van, Abból kell fedezni a teljes működést. Viszont ott nincs infláció követés, mint ahogy az egészségügy más területeinek a finanszírozásában se. Ezért veri a csillagokat a kórházak adóssága!
Qqberci
@csak úgy...: Urológusok előnyben...
kulabombaafityiszre
Ez tetszik a fideszes birkáknak,mert a kórházi ágyon félig megdögölve is azt hörgi,hála orbánnak nincs vizitdíj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.