Különalku jöhet, már csak néhány kérdésben kell megállapodnia az Erasmus program ügyében az Európai Bizottságnak és a magyar kormánynak – értesült a Népszava.

A magyarok Erasmus-programban, illetve a Horizont Európa programban való részvételét még 2022 végén függesztették fel, mivel a magyar kormány és az unió vezetése között konfliktus alakult ki a magyar felsőoktatás helyzetével és az egyetemi modellváltással kapcsolatban. A kormány azóta létrehozott két programot ezek pótlására, és ezzel párhuzamosan igyekeztek megegyezni Brüsszellel a félbeszakadt programok újraindításáról is.

Megoldódhat az Erasmus-ügy! Hagyjuk, hogy Brüsszel  – és a magyar kormány – nevessen a végén

A kép illusztráció. Fotó: MTI

A Népszava nemrég azt írta, már csak néhány kérdésben kell dűlőre jutni az Európai Bizottsággal ahhoz, hogy létrejöjjön egy különalku az Erasmus programmal kapcsolatban - értesült az Index.

A lap szerint e kérdések közül a legfontosabb azt tartalmazná, milyen szempontok alapján válasszák ki a kuratóriumi tagokat az alapítványi egyetemeken. Az erről szóló megegyezés megkönnyítené a többi – például a kinevezés időtartamára vonatkozó – vitás pont lezárását.

Egy, a tárgyalásokra rálátó forrás szerint Bóka János EU-ügyi miniszter februári brüsszeli tárgyalásai „konstruktívnak” bizonyultak, vagyis elképzelhető, hogy akkor sikerült elérni az előrelépést. A Népszava szerint az Európai Bizottság most arra vár, hogy a kormány további konkrét törvényjavaslatokkal álljon elő az összeférhetetlenség megszüntetésére.

A kormány még „a galambbal is hajlandó sakkozni” az ügy érdekében

Hozzátették: az uniós diákcsereprogramról azért is lehetne viszonylag hamar és a pénzügyi csomagról leválasztva, külön megállapodni, mert egy tiltás feloldásával járna, nem pedig befagyasztott források felszabadításával (ez utóbbi felbőszítené az Európai Parlamentet, és Ursula von der Leyen bizottsági elnököt is nehéz helyzetbe hozná a lap szerint).

A tét nagysága

A megállapodás tétje az, hogy idén ősszel részt vehetnek-e a magyar diákok az Erasmus+ programban, ehhez ugyanis záros határidőn belül egyezségre kell jutni. Az egyetemek túlnyomó többsége eddig nem érezte meg az Erasmus felfüggesztését, mivel érvényben voltak a korábban megkötött hosszú távú szerződéseik az EU-val. Idén szeptembertől azonban ezek kifutnak, így most már tényleg problémát jelenthetne, ha nem indítják újra a felfüggesztett programot.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Szeptemberig sok idő van, ezért még nem fog kapkodni a kormány. Májusban majd bejelentik a nagy változás, miszerin 1 portással és 1 takarítónővel kevesebben lesz nem a kúratóriumban. Oszt' Jónapot !
Giovanni Alba
Ez most ugyanaz a lejárt szavatosságú lemez, mint amivel navra kábítja az arra fogékonyakat.
Röviden: bla-bla.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.