Ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, ajánlott minél csendesebben és gyorsabban távozni az érintett területről, hogy a konda nyugodtan továbbállhasson.

A rendőrség januárban engedélyt adott arra, hogy a Szigliget belterületén kószáló vaddisznókat csapdával elfogják és kilőjék. Mostanra már több mint hatvan állatot fogtak el.

Vaddisznó-invázió a Balatonnál

Kép forrása: Almádia – Fórum Balatonalmádiért nyilvános facebook csoport

„A hazai nagyvadlétszám országos szinten elérte azt a kritikus határt, amely tovább nem tartható, és egyre több települési önkormányzat keresi a megoldást, ami nem mindig egyszerű”

– mondta Szigliget polgármestere, Balassa Dániel.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a csapdák közelítése nem csak veszélyes, de a befogás hatékonyságát is ronthatja.

Balassa Dániel elárulta, hogy az első éjszaka négy vaddisznót fogtak be, majd néhány napos szünet után további húszat. Ezután még további negyvenet lőttek ki, így az elmúlt másfél hónapban több mint hatvan vaddisznót ejtettek el a belterületen.

A polgármester kiemelte, hogy a csapdákat március végéig meghagyják, mivel a vadállatok jelentős kárt okoztak a környéken.

Almádi lakosai már nem ilyen szerencsések, hiszen náluk is évek óta probléma a jelenlétük, de az Almádi városvezetése továbbra sem talál hatékony megoldást.

A helyiek türelme elfogyott.

Nyilatkozataik szerint a helyzet nem javult, sőt, rosszabb lett: udvarokat túrnak fel, élelem után kutatva borogatják a kukákat, így reggelre romba dőlt utcák és kertek maradnak utánuk. A polgármesternek folyamatosan jeleznek, de hatékony lépés nincs. Az emberek szó szerint rettegésben élnek, sokan inkább autóval járnak munkába, mert nem mernek egyedül elindulni, különösen a hajlani – esti órákban, amikor még sötét van.

Fontos hangsúlyozni, hogy az erdei séták és kirándulások kedvelőinek továbbra is óvatosnak kell lenniük a vadakkal. Az ellési időszakban a kocák különös gonddal vigyáznak a kismalacokra, ezért hajlamosak agresszívan reagálni, ha veszélyt észlelnek. Ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, ajánlott minél csendesebben és gyorsabban távozni az érintett területről, hogy a konda nyugodtan továbbállhasson.

Forrás: https://index.hu/belfold/2024/03/06/vaddiszno-vadaszat-szigliget-csapdak-hatvan-allat/

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisTehen
megjelent az ellenzék a balatonnál?
Qqberci
@KisTehen: Nyugi, csak kihelyezett Fityesz-ülés van...
csak úgy....
„A hazai nagyvadlétszám országos szinten elérte azt a kritikus határt, amely tovább nem tartható, és egyre több települési önkormányzat keresi a megoldást, ami nem mindig egyszerű”
már erröl sem tud gondoskodni a fidesz + a semjén keresztény fövadász ?
KisTehen
@Qqberci: nem inkább az ákos járt arra a csapatával?
KisTehen
@csak úgy...: manapság már az eu akar dönteni mindenben is
csak úgy....
@KisTehen: ha unatkozol játszhatsz a pötschöddel de csak a homokozóba!
KisTehen
@csak úgy...: épp a pöcsömmel játszom, még nem vetted észre?

HAHAHA
CsipkeRózsa
Jó lesz óvatosnak lenniük, még hideg a víz.
Billibácsi
Be kéne őket integrálni a kormánypártba! A rokonok már úgy is ott vannak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok