Az állami szektor kommunikációjára felkent csoport trükkös árazási gyakorlata még Polt Péternek is feltűnt, a legfőbb ügyész nyomozást indított az üggyel kapcsolatban.

Magyar Péter nemrég arról beszélt, hogy a Rogán-féle propagandagyár fő beszállítójának túlárazását tapasztalta évekkel ezelőtt, a Diákhitel Központ vezetőjeként, míg a Szabad Európa dokumentumok alapján mutatta be az állami szektor kommunikációjára felkent csoport trükkös árazási gyakorlatát - írta a 24.hu. A főszereplő, Balásy Gyula cégcsoportja ugyanakkor a még több milliárd kilapátolása érdekében a tavalyi inflációnak megfelelő áremelésre kapott engedélyt Rogán Antaléktól a Nemzeti Kommunikációs Hivatallal kötött szerződésének megfelelően.

Ez a NER-es infláció – Rogánék engedélyezték a 17,6 százalékos áremelést a Balásy-cégbirodalomnak, amely így újabb kijátszott milliárdokhoz jutott

Idén már a tavalyi inflációval magasabb áron szembesülhetünk az ilyen plakátkampányokkal    Fotó: RTL

Balásy Gyula cégcsoportja, élén a New Land Media és a Lounge Design Kft.-vel és a rendezvényszervező Lounge Event Kft.-vel, 2018 óta lényegében egyeduralkodó az állami reklám- és rendezvényszervezési költéseket tekintve. A cégcsoportja márciusban körlevélben értesítette az állami kommunikációs beszerzésekben érintett cégeket és szervezeteket, hogy 17,6 százalékkal megemeli a szolgáltatásai árát.

A Lounge Group arra hivatkozott, hogy a kormányzati keretmegállapodás lehetőséget nyújt számára az inflációnak megfelelő áremelésekre. A központosított rendszerben a teljes állami spektrum kommunikációját ellátó cégcsoport szerint „a KSH által közzétett, az előző évhez viszonyított fogyasztói árindex (infláció) növekedés mértéke, valamint a nyomdai termékek, reklámajándékok és marketing és dekorációs eszközök esetében a forint-euró árfolyam” változását figyelembe véve kérheti Nemzeti Kommunikációs Hivatalnál (NKOH) a keretszerződéses díjtételek módosítását. Rogánék pedig éppen erre hivatkozva elfogadták az áremelési kérelmet.

A tavalyi inflációnak megfelelő áremelés valamennyi a Lounge szolgáltatásait igénybe vevő állami szervezetet érinti, és várhatóan jelentős növekedést okoz majd a költségvetésből finanszírozott kommunikációs kiadásokban is.

Óriási pénzekről van szó, a G7 összesítése szerint 2015 és 2023 között összesen 1360 milliárd forint értékben kötöttek az állami szektorban ilyen megállapodásokat kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra. Gondoljuk, senkit nem lep meg, hogy a csillagászati összeg túlnyomó része már Balásyéknál kötött ki.

Az egész piacot tekintve is nyomasztóak az arányok: 2022-ben a mintegy 570 milliárd forintos kommunikációs költésből 310 milliárd forint volt a „Rogán-művek” által leszerződött tétel. A Balásy-cégek profitja 2022-ben elérte a 26 milliárd forintot, 2014 és 2023 között összességében 67 milliárd forint adózott eredményt érték el, ami kétszámjegyű, 11 százalékos profitrátának felel meg.

A 17,6 százalékos drágítás megegyezik a statisztikai hivatal által 2023-ban mért éves átlagos fogyasztói áremelkedéssel, a Balásy-féle cégcsoport tehát lényegében az előző évi inflációra visszatekintő áremelésre kapott lehetőséget. Ugyanolyan megítélés alá esett ezek szerint a propagandabiznisz, mint a lakossági bankolás vagy a távközlési szolgáltatások.

Polt Péter nyomozást kezdeményezett a Balásy-féle cégcsoport árazási módszerei nyomán. hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A nyomozásról szóló hír után a Lounge Group közleményt adott ki, amelyben többek között azt állították, hogy hozzájuk sem a Diákhitel Központ egykori vezetőjétől, sem más kollégájától nem érkezett kifogás az elvégzett munkákkal kapcsolatban, és azt is közölték, hogy szerintük „a jóváhagyott és így alkalmazott árak/díjak megfelelnek a piacon alkalmazottaknak, amelyet a közbeszerzési eljárás is megerősített”.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Amit nem ért sok fidesz szavazó, ha egy szektor NER kézbe kerül kizárólag - tök mindegy hogy az egy vagy fél tucat látszólag különálló cég - akkor monopólium lesz a szektorban. Ez pedig azt jelenti úgy emelnek árat ahogy akarnak. Ezzel gyakorlatilag leveszik az adóemelés terhét az államról. Eddig az állami megrendelésekkel, trükkök százaival kellett a strómanokat hízlalni. De monopol piacon már nem kell az államot beiktatni a lopásba. Csak emelni kell a szolgáltatások árát. Valós piaci verseny körülmények közt ez nehéz lenne pont az árverseny miatt.
csak úgy....
az ország kirablása zökkenömentesen tovább folytatódik...,miközben milliók éheznek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.