A szuverenitás védelméről szóló törvény és a széles hatáskörökkel bíró Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása sérti a szabad és tisztességes választások elvét. - ez áll Magyarországgal kapcsolatos ötpárti határozattervezetben.

Az Európai Bizottság hasonló észrevételeket fogalmazott meg a Magyarországgal szemben február 7-én indított kötelezettségszegési eljárásban. A magyar kormány a két hónapos határidő után, áprilisban válaszolt, amit jelenleg Brüsszelben értékelnek. Amennyiben a válasz nem kielégítő, az ügyet továbbvihetik a következő lépcsőbe, esetleg az EU Bíróság elé terjeszthetik.

Amíg Orbán Brüsszel ostromára készül, addig az EU megint beint és nem fizet

Illusztráció: EU /Internet

A magyarországi jogállamiság megerősítéséről szóló parlamenti állásfoglalás-tervezet – amely a búcsúzó EP tizenegyedik ilyen dokumentuma – leszögezi, hogy az uniós értékek rendszerszintű megsértésének megállapítása céljából 2018-ban elindított hetes cikkelyes eljárás alatt a helyzet romlott, amihez hozzájárult az európai intézmények határozott fellépésének a hiánya.

A kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és a szélsőbaloldaliak által előterjesztett szöveg megismétli, hogy a hetes cikkelyes eljárásban végre el kell jutni ajánlások megfogalmazásáig, majd kimondani, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós értékeket. A képviselők aggodalmaiknak adnak hangot a július elsején hivatalba lépő magyar EU-elnökség miatt, és bírálják a tagállamokat, amiért elnézik, hogy a magyar kormány képviselői elnököljenek az EU Tanács demokráciával, jogállamisággal, alapvető jogokkal és az EU pénzügyi érdekeinek védelmével foglalkozó ülésein.

Az állásfoglalás-tervezet megismétli:

komoly aggályokat vet fel az a decemberi határozat, amely – az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését szolgáló intézkedések nyomán – 10,2 milliárd euró támogatást szabadított fel Magyarország számára anélkül, hogy az uniós források szabályszerű elköltését megfelelő pénzügyi ellenőrzési mechanizmusok vagy közbeszerzési eljárások biztosítanák.

Ezért felszólítja a döntéshozó Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a határozatát, „különösen az elfogadása óta hozott nemzeti intézkedések, valamint a volt igazságügyi miniszter kiszivárogtatott, az ügyészség függetlenségének hiányára és a büntetőeljárásokba való politikai beavatkozásra utaló megnyilatkozásai fényében“

A képviselők kritikát fogalmaztak meg az Integritás Hatóság kapcsán is, amelyet Brüsszel nyomására hoztak létre, de álláspontjuk szerint ez önmagában nem oldja meg a problémákat. Sürgetik az intézmény vizsgálati jogkörének megerősítését, ajánlásainak kötelező érvényűvé tételét és az adatbázisokhoz való hozzáférés biztosítását.

Az Európai Parlament korábbi állásfoglalásaihoz hasonlóan a jelenlegi tervezet is foglalkozik a stratégiai érdekeltségű vállalatokkal szembeni diszkriminatív gyakorlattal, ami miatt néhány cég kiszorul a magyar piacról. Emiatt a parlament arra kéri az Európai Bizottságot, hogy végezzen felülvizsgálatot.

Információk szerint az EP utolsó, jövő heti plenárisa elé kerülő határozattervezethez a frakciók még be fognak nyújtani módosító indítványokat.

Forrás: https://www.economx.hu/kulfold/unios-forrasok-felfuggesztes-eurpai-parlament.788535.html

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"Elvtársak, ne lőjetek! Mi is Putyilov gyári munkások vagyunk!..."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
„ut salutas, ita salutaberis” – tartja a latin,

de magyarul is közmondás: „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.”, sőt külön Orbánnak: „как аукнется, так и откликнется ”

Nagy pofával kiadja a jelszót, hogy ő biza móresre tanítja a mocsok EU-t, aztán igazi hülye-gyerek módjára fűnek fának panaszkodik, hogy a mocsok brüsszeliták nem szeretik, igaz most tényleg Brüsszelben nem szeretik, mondván: nem vevők arra, hogy „szélsőséges szervezetek és politikusok dzsemborijának biztosítsanak helyet”!
Nos nagyon úgy tűnik, hogy egyre fogy Brüsszel – a sajnos végtelennek látszó - naiv türelme, s nem kis csalódottsággal tapasztalják, hogy a szkeptikusoknak lett igaza: „A szuverenitás védelméről szóló törvény és a széles hatáskörökkel bíró Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása ” egyértelműen a polgári demokrácia arculcsapására használtatik. Ha nem kapnak kielégítő biztosítékokat az EU Bíróság elé terjesztik az ügyet.
Az sem sokat segít a kapcsolatnak, hogy: vár Május 1-jén lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulója, az Orbán-kormány nem tervez (az egyik potentát rá is csodálkozott a kérdezőre: mit ünnepelnénk?) semmiféle ünnepséget az emléknapra.
Amit az tesz igazán érdekessé, hogy az igazán kevés dologban egyetértő közvéleménymatatók egységesen úgy látják, hogy:
„magyarok majd 4/5-e szerint Magyarországnak előnyére vált a húsz éve tartó uniós tagság, ”
és Orbán harci felhívása ellenére
„kétharmada derűlátó az EU jövőjét illetően.”! =))
izéke
ennek az országnak nincs helye az EU-ban! majd ha megtanulnak ujra civilizáltan,ember módra élni...
balos
Sajnálatosnak tartom,hogy a nemzetünk 1 nemzethy segg miatt került a szakadék szélére!Nekik az az idea,hogy repülni és repülni,mert az a lufi a nyakukon erre predesztinálja öket!Csak ugornának végre,hogy lássam a zsírpacnijukat!A pofájuk már uncsi!
Béla333
Egy fillért sem szabad küldeni a mocskos tolvajoknak addig, amíg garancia nincs arra, hogy azt úgy használják fel, ami az országnak a legjobb! És az eddig küldött és ellopott Uniós pénzekkel is számoljanak el az utolsó centig!
Cherry
Mert neked Magyarország az első, rohadt zsiros féreg..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.