Nem sok olyan bizonyosság volt a rendszerváltozás óta a magyarok fejében, mint az, hogy fejlettebbek vagyunk Romániánál. Mostanra azonban már ez is megdőlt: az egy főre jutó GDP-ben leelőztek, a fogyasztásban pedig már messze előttünk járnak.

A közgazdasági ügyekkel különösebben nem foglalkozó nagyközönséget is megmozgatta a hír: az egy főre jutó bruttó hazai termékkel mérve Románia 2023-ban leelőzte Magyarországot. Az Eurostat a tavalyi év előzetes adatai alapján az uniós átlaghoz mérte a tagállamokat; a magyar adat ugyancsak a sor vége felé található – olvasható a Portfólióban Bod Péter Ákos elemzése.

Gazdasági csőd felé száguld az ország – Szégyen, de az osztrák helyett már a román életszínvonalat üldözzük

A közvélemény azt már megemésztette, hogy a gazdasági teljesítmény szokásos mutatói szerint Magyarországot nemcsak a régebbi uniós tagállamok többsége előzi meg, hanem újak is, amelyek velünk együtt léptek be az Európai Unióba húsz éve: Csehország, Szlovénia, Észtország. Arról is lehetett tudni, hogy a lengyel gazdaság töretlenül fejlődött a valamikori alacsony szintről, és idővel beért minket.

A román eset azonban kétségtelenül más. Ha volt eddig valami bizonyosság a magyar fejekben a zavaros és gyorsan változó világ ügyeiről, az éppenséggel a keleti és déli szomszédjainkhoz mért viszonylagos fejlettségünk tudata. Ráadásul Románia – Bulgáriával együtt – még EU-taggá is később vált. Az utóbbi ország viszonylag távol van, mint ahogy Lettország, Litvánia is, és egyikük sem tartozik a magyarok referencia-keretébe – ám nem ez a helyzet a román vagy a cseh(szlovák) vonatkozással.

Aki viszont a híreket rendszeresen olvassa, nagyon nem lepődhetett meg a román előzésen, hiszen már tavaly, a 2022-es év adatai szerint is szoros volt verseny, pedig akkor nálunk – választási év lévén – a lakossági fogyasztás, beruházás nagy hátszelet kapott a gazdaságpolitikától. Csak aztán jött a recessziós 2023: a magyar GDP csökkent csaknem 1 százalékkal, míg a román 2 százalékot meghaladóan nőtt. A leelőzés így papírforma volt.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Na hülyemagyar maffiahívők, most akkor kit előzünk kanyarban?

"Nem a brüsszeli recepteket, hanem a Matolcsy–Varga-féle gyógymódot alkalmaztuk – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban a hétvégén tartott 23. évértékelő beszédében. A kormányfő a modellt így vázolta fel: „kanyarban is bátran előztünk. "
hirado.hu/belfold/cikk/2022/02/15/orban-viktor-kanyarban-is-batran-eloztunk

Nyilván annyira kisodródtunk a kanyarban, hogy már a románok is leelőztek minket!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Feller_Peti
Mellesleg megint hazudtok, balos szaralakok.

Az EU hivatalos honlapján fent van az egész felmérés, hogy az EGÉSZ EU -ban zuhanás van.

Köszönjétek Ursulátoknak és a DollárKontinenstEláruló SorosBalliberális csürhének.
Yoda69
@Feller_Peti: Mocskos bolsevik moszkovita hazaarulo. ha neked nem jo az EU-ban, huzz a ruszkikhoz te putyin seggnyalo.
Feller_Peti
@Yoda69:
Mocskos háborúpárti ravaszbeszédű balliberális balfasz:
Mond kis szépen: BÉKE, és béketárgyalás.
Feller_Peti
@Feller_Peti: Egyébként ha neked nem jó a BÉKE akkor húzz a frontra ólmot kapni. Te mocskos Ukrán neonácikat/Soros György faszát nyaldosó seggnyaló.
Yoda69
@Feller_Peti: Latom mar magadat is anyazod te nyomoronc moszkovita féreg.
Értsd meg te barom, putyin nem békét akar, hanem területet. Lehetőleg egész Ukrajnat. Az, hogy te es a póráz tartod, azt szajkózod, hogy legyen béke, az kábé annyit ér, mint a halottnak a csók. Inkább menjél szijrago elvtarssal lavor elvtarshoz. Szopjatok le grouppenben, hátha attól meglágyul a szíve, es lesz béke. Hasznosabb lenne, mint hogy itt szónokolsz a békéről te szarrágó tetű.
Feller_Peti
@Yoda69: Ennyire jól ismered Putyint? Talán még beszéltél is vele?

(Esetleg mutass kérlek 1 tőle idézett szöveget, videót ahol a te általad dolgokat mondja). Fejet fogok hajtani előtted, ha ide belinkeled!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.