Nem sok olyan bizonyosság volt a rendszerváltozás óta a magyarok fejében, mint az, hogy fejlettebbek vagyunk Romániánál. Mostanra azonban már ez is megdőlt: az egy főre jutó GDP-ben leelőztek, a fogyasztásban pedig már messze előttünk járnak.

A közgazdasági ügyekkel különösebben nem foglalkozó nagyközönséget is megmozgatta a hír: az egy főre jutó bruttó hazai termékkel mérve Románia 2023-ban leelőzte Magyarországot. Az Eurostat a tavalyi év előzetes adatai alapján az uniós átlaghoz mérte a tagállamokat; a magyar adat ugyancsak a sor vége felé található – olvasható a Portfólióban Bod Péter Ákos elemzése.

Gazdasági csőd felé száguld az ország – Szégyen, de az osztrák helyett már a román életszínvonalat üldözzük

A közvélemény azt már megemésztette, hogy a gazdasági teljesítmény szokásos mutatói szerint Magyarországot nemcsak a régebbi uniós tagállamok többsége előzi meg, hanem újak is, amelyek velünk együtt léptek be az Európai Unióba húsz éve: Csehország, Szlovénia, Észtország. Arról is lehetett tudni, hogy a lengyel gazdaság töretlenül fejlődött a valamikori alacsony szintről, és idővel beért minket.

A román eset azonban kétségtelenül más. Ha volt eddig valami bizonyosság a magyar fejekben a zavaros és gyorsan változó világ ügyeiről, az éppenséggel a keleti és déli szomszédjainkhoz mért viszonylagos fejlettségünk tudata. Ráadásul Románia – Bulgáriával együtt – még EU-taggá is később vált. Az utóbbi ország viszonylag távol van, mint ahogy Lettország, Litvánia is, és egyikük sem tartozik a magyarok referencia-keretébe – ám nem ez a helyzet a román vagy a cseh(szlovák) vonatkozással.

Aki viszont a híreket rendszeresen olvassa, nagyon nem lepődhetett meg a román előzésen, hiszen már tavaly, a 2022-es év adatai szerint is szoros volt verseny, pedig akkor nálunk – választási év lévén – a lakossági fogyasztás, beruházás nagy hátszelet kapott a gazdaságpolitikától. Csak aztán jött a recessziós 2023: a magyar GDP csökkent csaknem 1 százalékkal, míg a román 2 százalékot meghaladóan nőtt. A leelőzés így papírforma volt.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Na hülyemagyar maffiahívők, most akkor kit előzünk kanyarban?

"Nem a brüsszeli recepteket, hanem a Matolcsy–Varga-féle gyógymódot alkalmaztuk – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban a hétvégén tartott 23. évértékelő beszédében. A kormányfő a modellt így vázolta fel: „kanyarban is bátran előztünk. "
hirado.hu/belfold/cikk/2022/02/15/orban-viktor-kanyarban-is-batran-eloztunk

Nyilván annyira kisodródtunk a kanyarban, hogy már a románok is leelőztek minket!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Ausztria az élvonal 5. országa, mi hátulról vagyunk a 6. Annak a 16 közbeeső országnak a legyőzése, gyerekjáték.
Csak egy kis sprint kell hozzá, de lehetőleg ne Orbánt indítsátok!
Peller Anikó
Nocsak hazaáruló romángeci trollállatok, nektek mitől van ilyen nagy pofátok?

Csak nem beszoptátok a bánkiráj orbitális hazudozását? De.
Billibácsi
Nyugalom emberek! Etiópia talán még hátrébb van!
teuton
@Billibácsi: Söt!!! Fel Afrikat elözzük, ez am a nagy teljesitmeny! A gond csak az, hogy egyre lejjebb csuszik az orszag a listan, olyan ez, mint a hatrafele futas...
Béla333
Na hülyemagyar maffiahívők, most akkor kit előzünk kanyarban?

"Nem a brüsszeli recepteket, hanem a Matolcsy–Varga-féle gyógymódot alkalmaztuk – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban a hétvégén tartott 23. évértékelő beszédében. A kormányfő a modellt így vázolta fel: „kanyarban is bátran előztünk. "
hirado.hu/belfold/cikk/2022/02/15/orban-viktor-kanyarban-is-batran-eloztunk

Nyilván annyira kisodródtunk a kanyarban, hogy már a románok is leelőztek minket!
KisTehen
japánt már befogjuk hülyemagyar hívők
Philip Marlowe
"Gazdasági csőd felé száguld az ország – Szégyen, de az osztrák helyett már a román életszínvonalat üldözzük"

Hát persze, Persze...

Szánalmas ez a 14 éve tartó erőlködés, hogy a 2010 előtti hibákat, bűnöket mennyire szeretnék ráhúzni a Fidesz-KDNP kormányra! ("csőd" ...hát persze, "megszorítások" ...hát persze, "az ellenzék terrorizálása, lövetése"...hát persze, stb...stb...)

Hát ez nem fog menni libsi komcsikámim, mert ez nem libsikomcsi kormány!!!
Ennyi!
Clavigo
@KisTehen: @Philip Marlowe: @Maccska: 3 barom...
izéke
@Maccska: neked a vályúban van a moslék,azt tisztára nyalhatod,mint orbán seggét :))))
rücsü41
Egy szóval:Megint Győztünk!-mondogatja Orbán Viktor, és átadtuk a helyünket Romániának is és elfoglaltuk az utolsó helyek egyikét!Ez még a Holdról is látszik, és ezt írják majd Magyarországról 2024-ben!Nem ezt ígérted Orbán Viktor!Emlékezz amit tegnap mondtál a rádióban az EU vezetőről, hogy nem azt az eredményt produkálták amit ígértek, s ezért le kell őket váltani!Remélem ehhez már ragaszkodni fogsz itthon is, és nem keresel kifogásokat!
human
Államcsőd csak akkor lesz, ha már Kína sem ad uzsorakamatra sem pénzt. Addig a fokozatos lecsúszást fogjuk érezni, amihez akkár hozzá is lehet szokatni a lakosság nagy részét.
Amíg az emberek Orbánban a megmentőt és nem a kizsákmányolójukat látják addig marad a rendszer.
exmelós
@Philip Marlowe: Te idióta fitymasznyalonc.A tetves tolvaj bandád nem felelős semmiért csak a 15,20,30 évvel ezelőtti kormányok.Ők szórták a pénzt faszságokra,ők baszták el a gazdaságot meg lopták szét az országot.Az ilyen barmok matt tart itt az ország.
Yoda69
Ennek a dilettans bagazsnak aonnal le kellene mondania, es atadni a helyet egy szakertoi kormanynak.
Őrnagy
2010 májusa óta a gazdaság 2 hetente teljes csődbe kerül, továbbá összeomlik az oktatás és az egészségügy és tömegessé válik az éhséglázadás. A hatalmas éhezési hullám miatt mér a libkány csürhe éhségmenetei is elmaradoznak, mert nincs elég energiája a libkány csürhének, hogy éhezve vonulgassanak, most inkább a messiás menetek a divatosak.
Billibácsi
@teuton: Hát pedig előre megyünk, nem hátra! Állandóan ezt halljuk a kormánypárttól. Lehet, hogy fordítva ülnek a lovon? Hogy fordulhat elő ez egy dakota vezérrel?
kereső
Nem sokáig örülhetnek az osztrákok, románok, hollandok, norvégok, románok...mert orbán álma , megvalósitani az unióban is a "munkaalapú" társadalmat. Itthon is milyen sikert ért el vele. 2010-hez képest innovációban, versenyképességben, az oktatás szinvonalában , életszinvonalban , a magyar fizetőeszköz konvertibilatisában a középmezőnyből a kullogók sorába került az ország. Amiben elsők vagyunk az a korrupció...azt sikerült a középmezőnyből feltornászni az tabella tetejére. Micsoda siker!Büszke lehet rá minden "nemzethy", keresztény fideSS szavazó.
jáger laszló
A magyar gazdaság homokvár szilárdságú,amely az ég és a föld között lebeg!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Őrnagy
@Yoda69 Gyagyás: 12.49

Szakértői kormányunk már volt Gyagyás! Szakértő modon szétlopkodték a teljes nemzeti vagyon, és mindent eladta szarért húgyért külföldi befektetőknek, mint a vízszolgáltatást, a gázszolgáltatást a repülőteret, és minden olyan iparágat, ami zavarta a nyugati spekulánsok gátlástalan profitszerzéseit, majd mindent elkúrtak! Nem kérünk belőle Gyagyás!
simmering73
2016 óta - ha tehetjük - Romániába vásárolunk be. Már akkor jóval olcsóbbak voltak az élelmiszerárak, a minőségről nem is beszélek (Auchan). Tavaly még mindig a 3/4-e volt a hazai áraknak. A vendéglői árak viszont maradtak jóval olcsóbbak.
teuton
@Őrnagy: A baromsagok hangoztatasa helyxett esetleg tanulmanyozdd a hivatalos statisztikakat,2010 ota:
- hogyan alakult az allamadossag összege (abszolut ertekben, nem GDP-aranyosan trükközve!)
- hogyan alakult a lakossag szama (leszamitva 1 millio papiron magyarra tett külföldit a szavazataert!)
- hogyan alakult a születesek szama (csak a MOon születetteket figyelembe veve!)
- hogyan alakult a külföldre menekült magyarok szama
- mennyit emelkedett az energia, alapvetö elelmiszerek es üzemanyag ara
- mennyit emelkedett a csaladipotlek, minimalber, minimalnyugdij az inflaciot figyelembe veve
- hogyan alakult a forint arfolyama a devizakhoz kepest
EZEK a szamok szamitanak, nem a te böfögeseid a baloldalra hazudva!
De nezheted azt is, hogyan alakult a PISA-felmeresben, belföldi fogyasztasban, varhato eletkorban, korrupcioban es jogallamisagban MO helyzete a listakon...
jesz
Azt mondják a megmondók, hogy a választások után lesz majd szopás igazán...
lusta
Nincs ezen mit csodálkozni. Az Erdélybe öntött hatalmas pénzösszeg a román gazdaságot erősíti.
balos
@Béla333: Ismerős sorok:A sír hol nemzet süllyed el?Ez a szavazás lesz a sírásója az ország népének!
Feller_Peti
Lesz nem is soká Gazdasági meg Csőd is az EGÉSZ EU -nak, ahogy ezek a libernyák migránsszopkodó balfaszok irányítják a kontinenst...

Az egyetlen reményünk a békére,
Dr. Orbán Viktor miniszterelnök Úr személyében.

A Jó Isten is vigyáz rá és a népére. Éljen Magyarország!
Feller_Peti
Mellesleg megint hazudtok, balos szaralakok.

Az EU hivatalos honlapján fent van az egész felmérés, hogy az EGÉSZ EU -ban zuhanás van.

Köszönjétek Ursulátoknak és a DollárKontinenstEláruló SorosBalliberális csürhének.
Yoda69
@Feller_Peti: Mocskos bolsevik moszkovita hazaarulo. ha neked nem jo az EU-ban, huzz a ruszkikhoz te putyin seggnyalo.
Feller_Peti
@Yoda69:
Mocskos háborúpárti ravaszbeszédű balliberális balfasz:
Mond kis szépen: BÉKE, és béketárgyalás.
Feller_Peti
@Feller_Peti: Egyébként ha neked nem jó a BÉKE akkor húzz a frontra ólmot kapni. Te mocskos Ukrán neonácikat/Soros György faszát nyaldosó seggnyaló.
Yoda69
@Feller_Peti: Latom mar magadat is anyazod te nyomoronc moszkovita féreg.
Értsd meg te barom, putyin nem békét akar, hanem területet. Lehetőleg egész Ukrajnat. Az, hogy te es a póráz tartod, azt szajkózod, hogy legyen béke, az kábé annyit ér, mint a halottnak a csók. Inkább menjél szijrago elvtarssal lavor elvtarshoz. Szopjatok le grouppenben, hátha attól meglágyul a szíve, es lesz béke. Hasznosabb lenne, mint hogy itt szónokolsz a békéről te szarrágó tetű.
Feller_Peti
@Yoda69: Ennyire jól ismered Putyint? Talán még beszéltél is vele?

(Esetleg mutass kérlek 1 tőle idézett szöveget, videót ahol a te általad dolgokat mondja). Fejet fogok hajtani előtted, ha ide belinkeled!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.