A „hanyatló” Németországban és Ausztriában az állam még támogatja is a balkonra szereplhető napelemeket, amiket itthon szigorúan tiltanak.

Magyarországon szigorúan tilos erkélyre szerelhető napelemekkel energiát termelni. Aki mégis a konnektorba dugható rendszereket használ, annak az áramszerződését is felbonthatják. A „hanyatló” Németországban és Ausztriában ugyanezt az állam még támogatja is.

A magyar áramszolgáltatók általános szerződési feltételei nem engedik meg, hogy a fogyasztó áramot tápláljon be a konnektoron keresztül a lakás vezetékeibe. Aki ezt megszegi attól akár az áramszolgáltatást is megtagadhatják. Ez azt jelenti, hogy hiába léteznek erkélyre szerelhető napelemek, azokból tilos az áramot a háztartásba konnektoron keresztül visszatáplálni.

Orbánék büntetik a balkonra szerelhető napelemeket, miközben Nyugaton ez a jövő

A magyar törvények szigorúan büntetik, ha valaki napelemmel akar spórolni – Fotó: Pixabay

Ugyanakkor az Elmű Hálózati Kft. január végén kiadott egy jóváhagyást, amely lehetővé teszi, hogy egy budapesti társasház hetedik emeletének erkélyére pár napelemtáblát felszerelhessen a lakó – vagyis oldódni látszik a korábbi szigorú elzárkózás az ilyen berendezések engedélyezésétől.

Az Elmű egészen pontosan formailag „csak” azt hagyta jóvá, hogy a lakó egy 800 watt teljesítményű invertert (átalakítót) építsen be a lakás elektromos hálózatába. Ez azért fontos, mert az áramcég mindig az inverterre adja meg az engedélyt, még akkor is, amikor egy családi ház tetejét telerakják napelemes panelekkel. Ugyanakkor az említett esetben nem a konnektorba táplálják vissza a megtermelt energiát, és az engedélyezés is egyszeri esetnek tűnik.

Eközben a Pénzcentrum értesülése szerint Nyugat-Európában virágzik az erkélynapelem. Egy konnektorba dugható, mini napelemes rendszerrel bárki részt vehet az energiatermelésben, kevés ráfordítással és szűk térben is. Németországban már több mint 400 000 ilyen balkonnapelem működik és a számuk folyamatosan nő, hiszen egyre többen szeretnének „saját áramot termelni”, hogy függetlenebbek legyenek az energiaáraktól, és csökkentsék költségeiket – az állam pedig még támogatja is ezt.

Bécsben is rendkívül népszerű a politikamentes rezsicsökkentésnek ez a módja – írja a Piac és Profit. Míg 2022-ben még csak 900 ilyen berendezést telepítettek városszerte, addig 2023-ban már 4250 balkon napelemet jelentettek be. Bécs célja, hogy 2030-ra a háztartások egynegyede napenergiát használjon, ezért a város különböző támogatási alapokat hozott létre a lakosság számára, és leegyszerűsítette az engedélyezési eljárást. A jövőben pedig nem épülhet új épület napelem nélkül.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Arra nem lehet a különböző adókat és egyéb tételeket ráterhelni, ami pedig kell a költségvetésnek, meg az MVM-nek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szegfue
@KisTehen: tegnap 16:01 Sajnálom, hogy nem érted az én gondolatmenetemet...:(
Oszi
Én le írom a saját tapasztalatomat.
Nyugati tájolású budapesti panel épület IV.-dik emelet.
Jófogáson 20.000Ft-ért vett 100 Watt-os napelem.
Jófogáson 5000 Ft-ért vett 24 voltos 300 Watt-os inverter.
0 Ft OBI áruházba veszélyes hulladékként talált akkumlátoros gép 24 voltos akkumlátora.
Némi vezeték...
50 Watt fogyasztású asztali ventillátor.
Nyáron ha süt a nap - megy a ventillátor.
Szoba hőmérséklete a kinti hőmérséklethez képest 6-8 C fokkal hűvösebb.
Eredmény 3 éve boldog mosoly az idős édesanyám arcán.
"Ezt olyan jól kitaláltad kisfiam"
KisTehen
@csak úgy...: húzz vissza dojcslánd és építsd tele a házadat
KisTehen
@szegfue: minek kevered ide a kereseteket? annak semmi köze a megtérüléshez
KisTehen
@szegfue: a kereset akkor számít, hogy meg tudsz-e finanszírozni egy ilyen befektetést ... akár önerőről van szó, akár hitelfelvételről
szegfue
@KisTehen: 9:07 Egyáltalán nem keverem össze! Csupán azt állitom:(tegnap 12:03 Maccskának irtam) Szerintem egyetlen árat sem szabadna összehasonlitani más országokéval, ugyanis lehet, hogy egyik országban 4x a villany, de pl. az albérletek lényegesen olcsóbbak, vagy éppen a keresetek lényegesen magasabbak... összeségében kellene nézni, nem kiragadott tételekkel kellene összehasonlitani. Tehát a németek bőven kifizetik a magas árat, mert akkora a jövedelmük, mig itthon csak nyögve-nyelősen tudjuk megfizetni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.