A Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezési munkáit végző cégek számára egyszerűsítenék a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását.

Az Orbán-kormány a Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasút kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében” egyszerűsítené a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását – derül ki egy parlament előtt fekvő törvényjavaslatból, szúrta ki a Népszava.

Mit is ígért korábban a kormány? Nem engedi, hogy mások elvegyék a magyarok munkáját – Most mégis orosz és kínai vendégmunkásoknak könyörögnek

A kép illusztráció Fotó: AFP

Mint írják, speciálisan e két projekt esetében az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező munkaválók egyszerűsített eljárásban kaphatnak munkavállalás céljából tartózkodási engedélyt, amely a kiadástól öt éven keresztül lesz érvényes. A javaslat szerint – amelyet formailag a Vállalkozásfejlesztési Bizottság nyújtott be –, ugyancsak egyszerűsített eljárásrendben, a két beruházáson dolgozó cégek alkalmazottai családjuk számára is kérhetnének tartózkodási engedélyt. A lap azt írja, bár a törvényjavaslat nem nevesíti, hogy mely EU-n kívüli országokból érkezhetnek munkavállalók, a paksi bővítés esetében túlnyomórészt orosz állampolgárokról, míg a Budapest-Belgrád vasútnál szinte kizárólag kínai állampolgárok beléptetésről lehet szó.

Az ötéves időtartam a paksi beruházás esetében érthető, hisz a jelenleg még építési engedéllyel sem rendelkező két reaktor a tervek szerint valamikor 2035-re épülhet meg. Meglepő lenne ugyanakkor, ha a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezése további öt évet venne igénybe. A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszát egy kínai-magyar konzorcium építi, a magyar partner a Mészáros Lőrinc ellenőrzése alatt álló RM International Zrt..

A Népszava szerint a kínai és orosz állampolgárok egyszerűsített munkavállalása nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel a két ország titkosszolgálatai aktívan tevékenykednek Magyarországon, akik számára ily módon egyszerűsödik az Európai Unió területére való bejutás.

Januárban a kormány még azt mondta, 65 ezer főben húzták meg az országban foglalkoztatható vendégmunkások számát. Múlt héten viszont kiderült, jelenleg közel kétszer ennyien, 120 ezren tartózkodnak már Magyarországon. A kormány ebben ugyanakkor nem lát kivetnivalót – írja az rtl.hu

Forrás: rtl.hu, nepszava.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Orbán: "Mi nem vagyunk kevert fajúak".
Csak leszünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rücsü41
Nem az az érdekes hogy hány ügyben indult nyomozás, hanem az hogy hány esetben került sor ítélet kiszabására, és az milyen súlyú büntetéseket tartalmaz.Buda úr ügyeiből nagyon kevés embert ítéltek el gazdasági bűncselekmények elkövetése miatt.
nemkati
@Maccska: Ezek a munkahelyek Paks 2, a kínai vasút, és az akkumulátorgyárak. Egyik se kell nekünk.
KisTehen
libsik ... ti úgyse akartok ott dolgozni
teuton
@KisTehen: Nagy Marha, legelj tovabb es gyartsal tehenlepenyeket, de ne böfögj baromsagokat!
szaboria1
Tegnap utaztam haza Pestről több helyen érintettük a vasút építését munkások nélkül.
szaboria1
@Maccska: Nem lenne hiány közmunkásból ha ezt is nem szabályozta volna Orbán. Nálunk már várólista van, mert erre is létszám stop lett az önkormányzatoknál. Igaz a gazt most már csak 2 - 3-szor vágják egy évben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.