112 700-an érettségiznek ebben az évben, magyarral kezdődött a megmérettetés

Idén az ország csaknem 1161 vizsgahelyszínén több mint 112 700-an érettségiznek – írja a blikk.hu. Hétfőn magyarból középszinten 73 472, emelt szinten viszont jóval kevesebb, mindössze 2066 tanuló ad számot tudásáról. A feladatok megoldására 240 perc áll a diákok rendelkezésére.

Íme az idei magyarérettségi feladatai

Magyarral kezdődött az idei érettségi/Fotó: MTI/Ruprech Judit

Az Eduline cikke szerint a Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a diákok a magyarérettségi szövegalkotás feladatrészében. A tanulók a könyv születéséről kaptak egy szöveget, és a tekercsekről, kódexekről, átkokról szóló írást kell értelmezniük, ezután a szöveghez kapcsolódó kérdésekre kell választ adniuk.

Az I. feladatlapon egy 800-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk az érettségizőknek, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell találniuk a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, és értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat is.

Az érettségi II. részében a középszintesek egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhatnak. Az emelt szinten vizsgázóknak pedig szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk.

A műértelmező szövegben vagy egy adott irodalmi művet kell elemezniük, értelmezniük és értékelniük, vagy két irodalmi alkotást összehasonlítaniuk. A reflektáló szövegben pedig egy érvelő vagy véleménykifejtő esszét kell megfogalmazniuk egy adott irodalmi, kulturális, esztétikai, bölcseleti, etikai kérdésre, jelenségre.

Kedden matematikából, szerdán történelemből, ezután pedig idegen nyelvi vizsgák következnek, majd a szabadon választható tárgyak vizsgái.

Forrás: blikk.hu, eduline.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Vajon Lölö hogyan teljesítene?Gondolom, megvásárolná a gimnáziumot tanárostul.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.