„A miniszterelnök védelméért a Terrorelhárítási Központ felel, így a biztonsági kérdésekkel kapcsolatban – amennyiben és amilyen mértékben ez lehetséges – a TEK tud felvilágosítást adni” – válaszolta Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke szerda este a Telexnek, miután megkérdeztük, hogy a szlovák miniszterelnök elleni merénylet után emelték-e a magyar kormányfő személyi védelmét. Megkerestük a TEK sajtóosztályát is szerdán, cikkünk megjelenéséig még nem reagáltak.

Szerda délután a Nyitrabányán (Handlová) tartott kormányülés után fegyverrel támadtak Robert Ficora. A szlovák miniszterelnökre 5 lövést adtak le. Szakértők szerint hibáztak a kormányfő testőrei a támadás alatt és után is. „Ha négy vagy öt lövés dördül el, akkor valaki hibázott. Nem láttam például, hogy bárki is a miniszterelnök elé ugrott volna” – mondta Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője a Denník N szlovák hírportálnak.

Orbán Viktornak golyóálló mellényt kell húznia?

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hamran István, korábbi szlovákiai rendőrfőkapitány pedig arról beszélt, hogy senki sem állt a védett személy és az emberek közt, a miniszterelnök így nyílt célpont volt. Szerinte a testőröknek azonnal az autóba kellett volna tenniük a súlyosan sérült Ficót, és késlekedés nélkül elindulni a kijelölt kórház felé. A merénylet után készült felvételek szerint a miniszterelnök autója csak percekkel azután indult el, hogy Ficót beültették. Hamran szerint érthetetlen, hogy több testőr a támadónak esett, ahelyett, hogy a védett személlyel foglalkoztak volna. A merénylő semlegesítése ugyanis más egységek feladata.

Ritkán fordul elő Európában, hogy a miniszterelnökre fegyverrel támadnának, minden országban komoly erőkkel, testőrökkel, titkosszolgálattal, technikai eszközökkel biztosítják a vezető tisztségviselők védelmét. Magyarországon 2010 óta a Terrorelhárítási Központ védi Orbán Viktort. A TEK látja el a miniszterelnök mellett a köztársasági elnök, a külügyminiszter és a legfőbb ügyész állandó személyi védelmét is.

A miniszterelnök személyi védelme a kormányrendelet szerint kiterjed

az életének, testi épségének megóvására;

a munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel biztosított védelmére, valamint

a belföldi és külföldi utazására.

Védik emellett a közlekedési útvonalát, és

a hivatalos programjai helyszínét.

Orbán autóját a TEK konvoja kíséri, de a rendelet szerint vasúton úgynevezett előfutó mozdony, vízi úton pedig rendőrségi hajó biztosítja a védelmét.

Orbán minden programját a védelemért felelős parancsnok véleményezi biztonsági szempontból. A rendelet azt is részletezi, hogy mit kell tenni az olyan esetekben, mint amikor Robert Fico odament kezet fogni a tömegbe.

Ha a védett személy a programtól eltérően tömegben, vagy a tervezetthez képest más útvonalon szeretne mozogni, azt kellő időben kell jeleznie a biztosítás parancsnokának.

„A biztosítás parancsnoka váratlan helyzet vagy közvetlen fenyegetettség esetén menekítéssel gondoskodik a védett személy biztonságba helyezéséről, és – ha az ezzel okozott késedelem veszéllyel nem jár – a védett személy részére a szükséges tájékoztatást megadja”

– olvasható a rendeletben. Ha a rendelkezésre álló információk alapján a miniszterelnök ellen támadásra készülnek, a biztosítás parancsnoka elrendelheti a védőruházat (pl. lövedékálló mellényről) viselését is, amit ugyanakkor a védett személy írásban visszautasíthat. Magánprogramjai idejére a személyi védelem egyes elemeiről is lemondhat írásban.

Néhány éve a városligeti Rendőr- és Tűzoltónapon bemutatták, hogy mit csinálna a TEK, ha megtámadják Orbán Viktort. Az ATV videóján az látható, hogy több testőr is a közvetlen közelről, „beavatkozási távolságra” kíséri a védett személyt, akit az első lövéstől kezdve takarnak.

A bemutató műsorvezetője azt mondja, a biztosítás parancsnoka egyedül a védett személlyel foglalkozik, és miközben többen lefegyverezik a támadót, menekítő autókkal viszik el a miniszterelnököt:

Forrás: Telex.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
TEK = orbánc magán őrző-védő hadserege. Golyóálló mellényt kell húznia...? Micsoda kérdés, hahahaha, eddig is azt használt... Ezután (fico-merénylet) még jobban fogják óvni a dagadt törpét... (mert neki is van haragosa bőven és a TEK, a poltpot, meg a golyóálló ellen található más megoldás, amire pont a tegnapi szlovák merénylet a példa.)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
colibri
TEK = orbánc magán őrző-védő hadserege. Golyóálló mellényt kell húznia...? Micsoda kérdés, hahahaha, eddig is azt használt... Ezután (fico-merénylet) még jobban fogják óvni a dagadt törpét... (mert neki is van haragosa bőven és a TEK, a poltpot, meg a golyóálló ellen található más megoldás, amire pont a tegnapi szlovák merénylet a példa.)
Clavigo
Vazzezzz,,a More rögtön nyakon fosta magát... Na nem baj,,majd tek . tisztába teszi ezt hugyos ,nindzsa ,uccai Harcost... :):)
Menőmanó
A kevlármellény nála mindennapi viselet, szerintme abban is alszik.
rücsü41
Amikor felhúzza a golyóálló mellényét azt énekeli hogy" 32 ezüst pityke fityeg a mellényen, a legszebbik legény vagyok égész vármegyében , Svickos bajszom úgy áll mint az öreg bika szarva, van nálam egy külömb legény , de az le van sz..va!Július 9.-e után már nem lesz kedve ezt énekelni, mert lehet hogy az akkus migránsok őt kenik be sz..rral!
Eladott Ország
Orbán Viktor megváltoztatta a titkos kampánykorútján viselt öltönyét.
twitter.com/janos_hary/status/1790781328935223693/photo/1
Szintet lépett a biztonság. Ebből is látható milyen régen harcol a ‘sztritfájterünk’ a jogállamiságért.
twitter.com/Skorpiooh/status/1790752422882672876/photo/1
Qqberci
@colibri: "„beavatkozási távolságra” kíséri a védett személyt, akit az első lövéstől kezdve takarnak."

Akkor az elsőnek kell jónak lennie...
csak úgy....
ha egy profi mesterlövész a buksira céloz ,akkor tök fölösleges izzadni a halhatatlanság miatt...
izéke
@csak úgy...: szerintem egy mesterlövészpuska lövedékét nem fogja már meg a mellény,az is csak bizonyos kaliberig jó. A mesterlövész fegyvere erősebb,mint pl egy AK,hisz messzebbre kell vele lőni. De én laikus vagyok,szóval bocsánat,ha tévedek.
izéke
@csak úgy...: most utánanéztem mit mondanak az okosok ... van olyan mellény ami megfoghatja a mesterlövészpuska lövedékét is,DE! mivel ott már akkora a becsapódási energia,hogy a testen való áthaladás nélkül is halálos ütés éri a belső szerveket,mintha vonat gázolná el. Belül darabokra törik,szakad minden csont és lágyrész. Persze itt nem a 22es kaliberű kispuskákról van szó.
Yoda69
@izéke: A masik meg hogy mesterlovesz puskaval nem testre celoznak, hanem fejre. Az a tuti, es ott nincs semmi vedelem se.
Szerintem O1G-nek be kene ruhaznia egy olyan papa-mobil szeru autora, ha jarni akarja az orszagot a birkai kozott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.