Nyugat-Európa nem közvetlenül, hanem Indián keresztül, de orosz kőolajat vásárol, ráadásul sokkal drágábban. Szijjártó Péter szerint amíg nem lehet hátizsákban elhozni a kőolajat, addig a vezetékhálózat határozza meg, honnan lehet vásárolni.

A külgazdasági és külügyminiszter Tokióban a Globális Energiabiztonsági Fórumon kijelentette:

„A magyar kormány elutasít mindenféle politikai nyomásgyakorlást azzal kapcsolatban, hogy milyen forrásokból vásároljon energiát, és mindig a nemzeti érdek szempontjából legjobb megoldásokat fogja választani”

– mondta Szijjártó Péter.

Az oroszok jól átverték egész Európát, és ez most nagyon sokba kerül nekünk

Szijjártó Péter szerint csak illúzió, hogy Nyugat-Európa nem az oroszoktól vásárolja a földgázt/Fotó: MTI/Purger Tamás

A tárca közleménye szerint a miniszter a Globális Energiabiztonsági Fórumon rámutatott, hogy az utóbbi öt évben három súlyos krízis követte egymást, amelyek nyomán mára a veszélyek koráról beszélhetünk, és amelyek mind igen negatív kihatással voltak az energiapiacokra, különösen nehéz helyzetbe hozva a hazánkhoz hasonlóan tengerparttal, valamint számottevő kőolaj- és földgázmezőkkel nem rendelkező államokat.

Szijjártó szerint egyre erősödik a politikai és ideológiai nyomás az energiapiacokon – írja a tudas.hu. Az elmúlt időszak jól mutatta a felelősségteljes energiapolitika fontosságát, mely szerint a kormánynak biztosítania kell az ország zavartalan energiaellátást. Hazánk kitart azon álláspontja mellett, hogy az energiaellátás nem ideológia és politika, hanem fizika és matematika kérdése.

„Amíg nem találják fel, miként lehet a kőolajat vagy a földgázt hátizsákban vagy sporttáskában szállítani, addig a vezetékhálózat fogja meghatározni, hogy honnan lehet energiahordozókat vásárolni”

- jelentette ki.

Szijjártó szerint az ukrajnai háborúra válaszul elrendelt szankciók energiaválságot okoztak, miközben a nyugat-európaiak büszkén hangoztatják, hogy mostanra megszabadultak az orosz forrásoktól, de ez nem igaz, csak harmadik államok, mint például India közbeiktatásával vásárolnak kőolajat, illetve a cseppfolyósított földgázt fogadó terminálokban is az orosz részesedés a legmagasabb.

A miniszter elmondta:

„a magyar kormány elutasít mindenfajta politikai nyomásgyakorlást arra vonatkozóan, hogy milyen forrásokból vásároljon energiát, s mindig a nemzeti érdek szempontjából legjobb megoldásokat fogja választani.”

- szögezte le.

Forrás: tudas.hu

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
a pötyi ismét hazudik és az idióták természetesen beveszik neki !
- erröl bezzeg kussol a nyurga hazudós : Szijjártót az orosz hackertámadásról kérdezték, de nem beszélt arról, miért nem mondott igazat
444.hu/2024/05/17/szijjartot-az-orosz-hackertamadasrol-kerdeztek-de-nem-beszelt-arrol-miert-nem-mondott-igazat
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@jáger laszló: A kérdés viszont az, hogy a hírek szerint a ruszkik kénytelenek h-ért és sz-ért adni az olajukat Indiának és más államoknak, akkor mennyibe fáj az olaj Indián keresztül és mennyibe fáj nekünk direktben?
Dr. Proktor
@csak úgy...: "Ne légy naív Feri!" :-)
Azért nem mond igazat mert már képtelen rá...
ESCOBAR
Átverték? Ugyan már, csak gazdaságélénkítő projektet löktek be!
Cherry
Ennél undoirtóbb és nagyképűbb ember nincs a világon, egy rossz angollal és semmi diplomáciával nem rendelkező senkiházi, kinek képzeli ez magát???
LászlKovács
@Cherry: Kinek? Ez úgy van a fidkányoknál, hogyha a sz@r felkerül a polcra, lekvárnak érzi magát! A feje és a gyomra között az a különbség, hogy a gyomra jelzi, ha üres! Le ír-hat-nám más-kép-pen is, de most nem!!
Cherry
@KisTehen: Te olyan buta vagy hogy az már fáj, annyit értesz a politikához mint egy ökör, ne járasd le megad még jobban kis román bocskoros,,,látszik a 10 IQ d , ja hogy azt sem tudod mi az

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.