Éves alapon, és havi szinten is tovább nőnek az árak Magyarországon. Tavaly márciushoz képest a kristálycukor, a fűszerpaprika, a sertéscomb, de a szemüveglencsék, és a mosópor ára is brutálisan megdrágult. Havi szinten ugyanakkor kilőtt a vezetékes gáz, a hűtőszekrények és a fejes káposzta ára is.

Sokkoló, ami a magyar boltok pénztárainál történik

A KSH legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak 2024 márciusában 3,6 százalékkal haladták meg a 2023-as ugyanezen időszakban mérteket. A 3,6 százalékos emelkedés azonban csak a jéghegy csúcsa, számtalan olyan terméket találunk ugyanis a hivatal által hónapról-hónapra közzétett listán, melyeknek az átlagára ennél jóval nagyobb mértékben emelkedett – írja a penzcentrum.hu

Sokkoló, ami a magyar boltok pénztárainál történik

A kép illusztráció. Fotó: Liga Szakszervezetek

A hónapok óta csúcstartó kristálycukor átlagára például 39,3 százalékkal volt magasabb a múlt hónapban, mint egy évvel korábban, 262 forint helyett 365 forintba került. De 35,1 százalékos átlagos áremelkedésen ment át a teljesárú buszmenetjegy, illetve 30,6 százalékkal emelkedett a műanyag szemüveglencsék ára is. A top3 éves drágulás kategóriájába való bekerüléshez legalább 30 százalékos átlagos áremelkedésre volt szükség.

Ugyancsak jócskán megdrágult még a fűszerpaprika, az egyéb vonaljegyek és a mosóporok ára is egy év alatt. Az átlagos emelkedés mértéke mind a három termék esetében 22-23 százalékos volt. 20 százalék alatt, de 17 százalék fölötti mértékben emelkedett még az állatkerti-, illetve mozibelépők ára, valamint a sertéscombé is. Mindeközben a 10. helyen a múzeumi belépőjegy végzett, ahol 16,4 százalékos átlagos drágulást figyeltek meg.

Történt némi konszolidáció is, ezeknek a termékeknek esett az ára jelentősen

A csúcsdrágulókkal szemben érdemes megvizsgálni azt is, hogy bizony történt némi konszolidáció is. Így például a rétesliszt átlagára 32 százalékkal csökkent, 27,6 százalékkal esett az uborka kilós ára is, miközben a trappista sajt átlagára is 26,1 százalékkal lett olcsóbb. De 20 (!) százalék feletti mértékben csökkent a sertészsír, a paradicsom, a spagetti, a tejföl, a finomliszt és a vaj ára is. Miközben holtversenyben 19,7-19,7 százalékkal esett a 1,5 százalékos ESL tej és a tojás ára is.

Amellett, hogy éves szinten is kevesebbet ér az emberek pénze, még havi szinten is tovább folytatódik a drágulás. A friss adatok szerint ugyanis 2024 februárja és márciusa között az emberek átlagosan 0,8 százalékkal voltak kénytelenek többet fizetni a termékekért és szolgálgatásokért. Ennél a mértéknél azonban voltak sokkalta nagyobb drágulást produkáló termékek, illetve szolgáltatások is. A vezetékes gáz köbmétere 5,9 százalékkal nőtt, 152 forintról 161 forintra. De 5 százalék feletti mértékben emelkedett a fejes káposzta kilós átlagára is, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán 3,4 százalékos átlagos növekedéssel a 75-150 literes hűtőszekrények zártak.

Forrás: Penzcentrum.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ma vásároltam az Auchanban 1 db mezei, közönséges TV paprikát: 1990,-Ft-os kilós áron volt.
1 db nyavalyás TV paprika 280 Ft volt!
Mocskos maffiózók, szemét dilettáns banda!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
colibri
Tescoból szoktam vásárolni saját márkás gyümölcs teafiltert. Januárban a régóta tartott 199.-ft-os árból 179-ért adták club-kártyával. Márciusban hírtelen felemelték 299-re. Kedden igen kikerekedett a szemem, amikor megláttam, hogy már 399.-ft az ára. Nagy Márton hazug miniszter szerint: az infláció összeomlott, összerogyott, eltűnt, olvad, zuhan, visszaszorul... Elhiszem, hogy az ő fizetésével nem számít az állandó áremelkedés, de ne hazudozzon már és ne nézzen hülyének senkit!
Aki Én
Nincs árcsökkenés.
Csökkenő orbáni-brutálinfláció van.
simmering73
Amit szeretek ebben az országban, az az egyszámjegyű infláció. Az már az én balfaszságom, hogy csak olyan dolgokat vásárolok, amik az utóbbi egy hónapban kétszámjegyű emelkedésre sikerültek. A múltkor ugye az üdítő 169 ft-ról 249 ft-ra sikeredett, most a kölyök pezsgő 11,1 %-kal, a kéthetes tévé újság 10,5 %-kal emelkedett.
Nessy
Nm tudom, hogy a KSH hol vásárol! Miután nem sok minden lett olcsóbb februárhoz képest, ha csak nem a toronydaru, meg a LED tv.
csak úgy....
@Béla333: @colibri: @Aki Én: @simmering73: @Nessy: oszt szerintetek a híveik hol és mit-miböl vásárolhatnak be ,hogy még mindíg elégedett pofával rágcsálják a macsskaeledelt?
namihami
""Rosszabbul élünk, mint három éve!""
És, nem mellékesen, drágábban is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.