A pollenszezon átmeneti időszakát fokozatosan felváltja a nyári gyomok szezonja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a legfrissebb pollenjelentésében.

A pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes – magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké esetenként elérheti a magas szintet is – közölte az NNGYK.

Több, mint hárommillió magyar szenved ettől a betegségtől – A viharok súlyosbítják a tűneteket

Fotó: 123rf.com

Az útifűvirágpora országosan közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké országosan alacsony.

A fák közül országosan alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus-és tiszafafélék, a hárs, a szelídgesztenye, valamint a fenyőfélékpollenje. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően magas-nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben.

Az allergiásoknak célszerű a viharok ideje alatt zárt helyen tartózkodni, és becsukni az ablakokat is, megelőzve ezzel a komolyabb tüneteket.

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved – orvos által diagnosztizált – pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett – emlékeztet a Pénzcentrum.

Forrás: NNGYK, penzcentrum.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Hát ez olyan úri betegség,amely igazán nem betegség!
Csak ennyi
barátilag
J.L.
Clavigo
Na és...(?) a Zorbántól meg 7 milla,,kb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.