Árulja már el valaki!

Forrás: tudtad.blog.hu
Feltöltő: slanger
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szabosa
Leányok taníttatása
A Korán és a Biblia közti különbség a nők megítélése terén nem ér véget a leánygyermek születésével. A két nézet
közötti eltérés egyik fontos példája a leányok oktatása. Az alábbiakban a leányok vallási oktatását tekintjük át röviden.

A leánygyermek, mint a szégyen forrása és a leányok taníttatása
három vallás tükrében.
Talmud(1) szerint a nőket ki kell rekeszteni a Tóra tanulásából. Eliezer rabbi (kb. I sz.) vélekedése szerint, ha egy férfi
a lányát a Tórára tanítja olyan, mintha paráználkodásra tanítaná. Az Újszövetség sem vélekedik kedvezőbben erről.
„Mint a szentek minden közösségében, az asszonyok hallgassanak összejöveteleiteken. Nincs megengedve, hogy
beszéljenek, nekik engedelmeskedniük kell, ahogy a törvény(2) is mondja. Ha tudni akarnak valamit, kérdezzék meg
otthon a férjüktől, mert az asszonynak nem illik az összejövetelen beszélnie.” (A Korindusiaknak írt 1. levél)
Égkékfűzöld2x2négy
@Meggyfavesszo: Gondoltam, hogy kockázatos őszinte kétoldalú leírást adni, mert abból kimazsolázható az egyik oldal, és úgy már nem igaz az egész.
Te hogyan élnéd meg, ha a munkáltatód csak a pihenőidődet gyűjtené ki ebben a hónapban? Három napnyi ebédszünet, hétvégén nem dolgoztál, kajajegy, bérlet, hány kávét ittál, hányat fénymásoltál, hány magántelefont bonyolítottál? Szóval fizetést nem kapsz, de tartozol kétszázezerrel a cégnek... Na, ilyen reális a te helyzetértékelésed.
Említettem, hogy mindkét oldalon vannak jogos sérelmek. Általában úgy van, hogy ami az egyik oldalnak jó, az a másiknak rossz - és ez a baj. A békés együttélés során úgy alakulnak a dolgok, hogy az egyiknek és a másiknak is jó. Javaslatom, hogy erre törekedjünk.
Égkékfűzöld2x2négy
@szabosa: A talmud-idézetek megbízhatatlanok, és időszerűtlenek is. Ez nem azt jelenti, hogy semmi ilyesmi nem lehet a Talmudban. A zsidók valóban magasabbrendűnek tartották magukat a "népeknél" (gojoknál). Ez logikus, különben elveszett volna a vallásuk, kultúrájuk, nyelvük. Sokan közülük ma is különállónak tartják magukat annak dacára, hogy a többségi társadalomból szemre nem akarnak kitűnni. Én erre Székelyfölddel szoktam párhuzamot vonni: sok székely hangsúlyozza, hogy ő nem román, nem is tud jól románul, és mindenképpen különb a többségi társadalomnál. Ügyes vállalkozó, eszes, tehetséges, összetart a többi székellyel. Szerintem ez így helyes, kivéve a romántudást, de az csak blöff, többségük igenis jól beszéli.
Nem haragszom a magyar zsidókra, zsidó magyarokra azért, hogy ők is így viselkednek. Ugyanakkor a románokat is megértem, akik fújnak és irigykednek a székelyekre, mert nekik jobban megy, és mert különbnek tartják magukat. A zsidókról szóló viták attól lesznek meddő szócséplések, hogy ki-ki vagy "román" vagy "székely" nézőpontból szól hozzá, lehetőleg a másik oldal számára negatívan. Elkelne egy kevés józan ész és empátia. Nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem hogy mire megyünk így együtt?
zsuzsu
Köszönöm,a szinte mindenre kiterjedő tájékoztatást amit-e témában,mindkét oldal részéről kaptam.
zia
Ismerek néhány zsidó embert. Közöttük is van jó és rossz. Van aki lenézi a "más" vallásúakat, van aki meg ünnepli a karácsonyt.
Szerintem nem számít ki milyen vallású, mindenhol vannak jó és rossz emberek, bűnözők stb.
Gyerekkoromban hallottam, a zsidó ember vagy nagyon rendes, vagy nagyon "szemét". Vagy nagyon tiszta vagy nagyon koszos. De ez másoknál is van.
luciferi
@Égkékfűzöld2x2négy: Igen, nagyjából így kerek a dolog.

@zia: Igaz. A svábokra is vidéken pont ugyanez a mondás járja. Akkor ez miért lenne szégyen a zsidókra?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.