Az éleződő cigány-magyar konfliktus, amely fiatal, törékeny demokráciánkat – kis túlzással – a weimarizálódás felé sodorja, alapvetően gazdasági okokban gyökerezik. A szakértők által hatékonysági, pénzügyi szempontok alapján is irracionálisnak tartott, a romákat jelentős arányban érintő Út a munkához program – amely a jövő évi költségvetés egyik kiemelt területe – is hozzájárult az előítéletek „szalonképesebbé” válásához.

Forrás: FN
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Vera1944
A cigánykérdés nagyon a körmére égett az egész politikai rendszernek.
Feltétlenül kell találni megoldást a beilleszkedésükre, az út a munkához programot tovább fejleszteni és a cigány gyermekek iskolába járatását megszigoritani., amelyik szülő Nem engedi iskolába a gyermeket, meg kell büntetni.
zsbela
@Vera1944: Tegnapi hír : "Börtönbe mehetnek „lógós” gyerekeik miatt". A lehetőség eddig is meg volt!
tmartyn75
jó, most már tudjuk, hogyan jutottunk idáig, lassan kellene gondolkozni a kivezető útról is, amíg nem lesz késő. bár az a gyanúm, ha találnak is megoldást, az megint "fájni fog" és sokba kerül majd nekünk!
anka
A cigányvezetőket kéne leváltani! - olyanokat kell a helyükre tenni akik nem a saját zsebüket tömik hanem érdemi munkát csinálnak. A lehetőség adva van csak élni kell vele és nem vissza élni.
gyulabors
Legyünk őszinték önmagunkhoz! Arról beszéljünk, hogy van cigánykérdés!
A cigányságnak megvannak a maga sajátos gondjai, amelyeket nem emberi jogi prédikációval lehet megoldani, hanem konkrét munkahelyteremtéssel, erre a területre irányuló kormányzati lépésekkel gazdasági, oktatási és kulturális eszközökkel!
Az Út a munkához c. program nem más, mint az adott település vezetőjének a csókosoai hogyan legyenek az állami forrásokból finanszírozva, miképpen maradjon meg jövőre a vezetői széke!
A monoki polgármester "Szociális Hamis Kártyás, APEH Adós" Szepessy Zsolt hátszele nem a jobb oldalon van, hanem a kormány oldalon a volt miniszter Szűcs Erika!
ugyeugye
napi csont.
konkrétumokat, megoldást várunk. elég az okoskodásból.
reallatas
@zsbela: /ma., 7.47/ Te tudod a legjobban, hogy árkus papir nem lenne elegendő, ahányszor le lettek már írva, s kifejtve a teendők. Száz, és száz jobbnál jobb alternatívák megjelenítésével. Ami adott az sincs végrehajtva, nem amit tenni kellene. Továbbra is a prioritás az alkalmi süketség. Üdv.
reallatas
@gyulabors: /ma, 8.14/ Üdv. Nézd harag ne essék, bírálgatunk, bírálgatunk, tessék alternatívákat adni.
gesa
@gyulabors: Mondj olyan területet, ahol a 30-50 éves cigány tudna dolgozni. Te milyen munkahelyeket hoznál létre? Számolni nem tudsz, olvasni alig, nincs szakmád, mi a lehetőség? Aki akar szakmát megteheti mert megkapja rá a támogatást. Marad a mg. munka. Na az aztán tényleg nagyon büdös lehet, ha ennyien utálják a romák.
tmartyn75
hogyan válhattak bűnbakká a romák? esetleg nem elképzelhető az a feltevés, hogy ebben egy iciripicirit nekük is részük volt?!
reallatas
@tmartyn75: /ma, 10.12/ No csak annyi mint egy molyfing a huzatban. Persze az a mutáns moly. Üdv.
almalibre
Szerintem ezért kivételesen megdolgoztak a cigányok.
reallatas
@tmartyn75: No befejezem a mondatot azért mutáns a moly mert akkora mint egy elefánt. Így értelémezend. Üdv.
varadipal
A cikk csak a címében feltett kérdésre nem adott választ. Romák nem bűnbakká váltak, hanem az ősi vándorélet beidegződését, a letelepedést és a beilleszkedést nem tudták kellő szintre emelni. A jelenlegi cigányvezetők legnagyobb hibája, hogy nem szorítja a nemzetséget tanulásra, munkára, hanem állandóan az állam segély illetve megélhetési támogatásaira alapozva, és azt kevesellve szónokol. Ahelyett, hogy a nagytekintélyű régi vajdarendszert támogatnák, kicsinyes presztizs kérdésekkel foglalkoznak és /el/számolatlanul szórják az állami pénzt. Vezető nélkül a birkagulya is szétszéled, és a farkasok martalékává válik.Most farkastörvények uralkodnak mind a gazdaságban, mind a politikában.A védekezés átment támadásba, minden őket ért jogos vagy nem jogos sérelem válasza a rasszizmus kiabálás.
Az új generáció sem lát maga előtt példát, csak munkanélküli tengődést, vagy börtönt, de nincs aki az iskoláig vezesse őket, pedig ez a változtatás alapja.
Persze ehhez ennek a népnek is kell a változás iránti vágyát felkelteni, és az akaratát megszerezni.
tmartyn75
@varadipal: ezzel szerintem sokan egyetértenek.
luciferi
Nem bűnbakká váltak! Maga a Bűn lettek! Tessen már ezt felfogni valakiknek, akikre tartozik ez!!!!!!!!!!!!
kopeba
Mert akartak lenni , mindig is azok voltak csak nem kaptak ekkora nyilvánosságot ami most van az a porhintés
reallatas
@varadipal: /ma, 13.35/ Roppant konstruktív megközelítés, s mi több valóságot taglaló állásfoglalás. Nos talán annyit, az utolsó mondathoz, tessék adni valamilyen alternatívákat hozzá, hogyan is mivel is, tudniillik ez az Achilles sarok ami eddig bármilyen a lehetőségek adta módszerekkel nem vált be. Mert azért nyugodtan bevallhatjuk, hogy so sok segítséget ad nekik a hatalom, de valahogy nem jön be a pozitíválódásuk ezirányú kezdő pontja sem.
menasagh
"Az éleződő cigány-magyar konfliktus......."
Szerintem ezért és az ilyen írásokért, ugyanis a cigány- magyar abban merül ki, hogy míg az egyik a lopásból szeretné fenntartani magát és családját addig a másik meg szeretné védeni a saját vagyonát, A konfliktus meg az, hogy az állam etnikai kérdécs csinál belőle, ahelyett, hogy az általa hozott törvényt betartatná mindenkivel kivétel nélkül és egyformán.
gyulabors
reallatas:

@menasagh: Néhány hete ezen az oldalon jeleztem, hogy új politikai tömörülés alakul Szegeden. Nos, bár még korai az időpont, de az ottani elképzeléseimet melyet előadtam ebben a témában, megosztom :

A CIGÁNYSÁG FELEMELKEDÉSE
A több mint félmilliós lélekszámot meghaladó hazai cigányság társadalmi elszigetelődése és leszakadása legalább annyi hátránnyal jár a cigány kisebbség, mint a társadalom többsége számára.
A cigányság felemelkedése közös ügyünk. A cigányság a magyar társadalom része. Alapvető cél, hogy a cigányok közül minél többen váljanak munkából élő, családjuk eltartására és a közterhek viselésére képes állampolgárokká.

Oktatás, ösztöndíjprogramok.
Az oktatás közép- és hosszú távon a cigányság integrációjának legfontosabb eleme, amely tartós eredményt hoz, és amely a polgárrá válás, a középosztály kialakulásának záloga. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy minden hátrányos helyzetű gyermek 3 éves korától óvodai nevelésben részesüljön. E nélkül a hátrányos helyzetet konzerváljuk, és nem tudjuk megszüntetni azt.

A közoktatás szerepe.
A közoktatási rendszerben történő képzések során törekedni kell az egyenlő esélyek biztosítására, az integrált oktatás megvalósulására. Szükséges a gyengébben tanulók oktatásának eredményességét is javítani. Elő kell segíteni a délutáni foglalkozások, korrepetálások, szabadidős programok, nyári táboroztatás gyakorlattá válását. Különösen fontos a továbbtanulásra történő felkészítés javítása a 7-8. osztályosok számára.

Felsőfokú oktatás.
A felsőfokú végzettséggel rendelkező cigány fiatalok aránya még mindig alacsony, ezért bizonyos területeken kiemelten szükséges támogatni a cigány származású szakemberek képzését. Érvényesíteni kell, hogy cigány fiatalok elsősorban az integráció szempontjából kiemelten fontos területeken szerezzenek felsőfokú képesítést (oktatás, egészségügy, közbiztonság, közigazgatás).

Ösztöndíjprogram.
A közoktatás és a felsőoktatás területén indokolt az ösztöndíjprogram nagyságrendi növelése és minőségi fejlesztése. Az oktatási rendszer sikerességének érdekében a differenciált ösztöndíjrendszer mellett szükséges kiépíteni a felsőfokú oktatásban egy tutor-rendszert, amely csökkenti, megállítja a lemorzsolódást.

Javítani kell a roma honfitársaink méltatlan életkörülményeit.
A romák felemelkedésének fontos eleme, hogy kitörhessenek a kitaszítottságból. A higiénés állapotok javításával, a tiszta ivóvíz biztosításával és a közlekedés feltételeinek javításával emberhez méltó feltételeket teremtünk a romatelepeken.
Biztosítani kell, hogy a dolgozó és tanuló romák jobb lakáskörülmények közé kerülhessenek.

Foglalkoztatás.
Speciális feladatot jelent azonban a korábban szakmát vagy betanított munkási képesítést szerzett, dolgozni tudó és akaró cigány munkanélküliek álláshoz juttatása. A munkaerőpiacon esélytelen munkavállalók részére továbbra is biztosítani kell a közhasznú munka lehetőségét, amely a helyi önkormányzatok kompetenciájában marad.
A foglalkoztatás javítása érdekében átgondolandók a képzési, átképzési és foglalkoztatási programok, amelyekbe megfelelő kontroll beépítése szükséges.
A munkahelyteremtéssel összefüggésben, a cigányság sajátosságait figyelembe véve, erősíteni kell a családi gazdaságok kialakítását, valamint a szezonális munkavégzés lehetőségét. A korábbi sikeres kísérleteket felélesztve ismét támogatni kell a hátrányos helyzetű lakosság körében a szociális földprogramokat, állattartást, erdészeti munkákat, gyógynövénygyűjtést és -termelést stb.

Egészségügyi programok.
Az egészségügy területén a hátrányos helyzetű települések és településrészek magasabb szintű ellátására vonatkozó népegészségügyi programok diszkriminációmentes alkalmazásán túl a cigányságra irányuló megelőzési, egészségnevelési programokat is útjára kell indítani. A cigány népesség nagy részének rossz egészségügyi állapota megköveteli a megfelelő szűrések biztosítását, főként azon betegségcsoportokkal kapcsolatban, amelyeknél a rossz életkörülmények miatt halmozottan számolhatunk terjedésükkel (pl. tüdőszűrés, fogászati szűrések stb.). Az egészségre nevelés fontos területén tájékoztatni kell az érintett csoportokat, ezekhez az oktatási koncepcióval összefüggésben fontos a megfelelő cigány szakemberek képzése (prevenció, családtervezés, életvitel, alapvető higiénés ismeretek stb.).

Cigány kultúra - többségi társadalom.
A magyarországi cigányság kultúrája az eddigi kultúrpolitikai törekvésekben folyamatosan megjelent. Ezt a tendenciát folytatni kell. Szükséges a többségi társadalom részére azoknak a kulturális jellemzőknek a közvetítése, amelyek a magyarországi cigányságról reális képet adnak, és megismertetik ezt a sajátos, sok jegyében különböző közösséget a többségi társadalommal. Ennek érdekében folyamatosan meg kell jeleníteni a programokban részt vevő családok boldogulási esélyeit, kulturális sajátosságait, ugyanis ez erősíti a befogadás folyamatát. A kultúra minél szélesebb körben történő bemutatása csökkenti a többségi társadalom másságtól való tartózkodását.
A kulturális tárcával közösen, az ország közművelődési intézményeit bevonva, országos kulturális programot kívánunk indítani, amely a magyarországi és határon túli cigányság életkörülményeit, kulturális jellemzőit, a sikeres együttélési modelleket mutatja be a többségi társadalom tagjainak.
2014-ig Meg kell háromszorzni az ösztöndíjhoz jutó fiatalok létszámát. 2010 – ben az Új kormányzati struktúrában létre kell hozni az önálló Romaügyi Minisztériumot, és háttérintézményeként működtetni a Roma Integrációs Hivatalt, melyek összefogják az esélyteremtő oktatási feltételek biztosítását, kultúrájuk megőrzésének és gyakorlásának támogatását, munkába állásuk feltételeinek javítását éppúgy, mint a fiatal cigányok földhöz jutását és lakásszerzésük megszervezését.
tmartyn75
"A CIGÁNYSÁG FELEMELKEDÉSE"

kinek a vállán???
reallatas
@gyulabors: /tegnap, 14.15/ Ezek nagyon dícséretes törekvések lennének. Ha megfigyelelted ezek a szlogenszerű amúgy pozitív megvilágítások, még úgy igazán soha nem lettek csak legfeljebb nyomelemeiben végrehajtva. S a legdöntőbb érv erre a cigányság abszollút negatív hozzáállása. Vagyis nem csak a többségi társadlmat kell a teendőkre predesztináland bombázni monotón, hanem tessék már hatékonyan a cigányság vezető rétegénél tabula rázát csinálni, s őket is megszólítani a sokkal markánsabb együttműködésre. Mert ugye nem akarásnak nyögés a vége! A többi csak szócséplés szintűnek látszik. Üdv.
piros-fehér
@gyulabors: Tudod, hogy utópia az amit leírtál.Ez ha megvalósulna az lenne a menyország.De ez soha nem fog bekövetkezni mert ez itt a valóság és nem az álmok világa!
Pár szó ami nincs bent a cigány szótárba:
- kötelező óvoda
-kötelező iskolába járás
-kötelező munka
-higiéniai alapok betartása
-kultúrált viselkedés

Amiket leírtál ezeket a magyar állampolgárnak mind saját erejéből kell elérni te pedig pénzt akarsz ráfordítani,hogy a cigányoknak is megjárjon.Hol támogatja az állam a magyar fiatalok lakáshoz jutását,munkához jutását?
Ez itt még mindig magyarország legyen ez az etalon és kiindulópontja mindennek.Vannak jogszabályaink törvényeink amit mindenkinek kivétel nélkül be KÉNE tartania.(nem azt jelenti ,hogy be is tartják.De ne a kivételek alkossák a szabályt)
idiot
Még jó, hogy nem áldozati "bárányok".
Garnela
@gyulabors: Az integrált oktatás miatt kerültek ide! az integrált oktatás biztosítja magyarnak, romának a totális esélyegyenlőséget: magyarul egyiknek sincs esélye semmire, a pedagógus meg megbolondul! az volt az idióta aki ezt kitalálta..(Magyar Bálint meg társai)
Garnela
Mert amíg a roma a gyerekkel az alap magyar szókészletet kell tanítani, hogy egyáltalán be tudjön kapcsolódni az órába, amíg a cigány gyereket arra kell tanítani hogy a WC-be xarjon, ne mellé, addig nem működik az integrált oktatás!!
idiot
@Garnela: Szerintem tiszteletben kell tartani a különféle népcsoportok hagyományait, kultúráját.
Ki lehetne próbálni, hogy egy arabot és egy zsidót összezárni 1 helyiségbe. Pillanatok múlva csak egy színá a levegőt (ezt én tapasztaltam). Olyan ellentét feszül egyes népek, népcsoportok között, hogy kibékíthetetlen. És, ha arra még rá is játszanak, akkor kő kövön nem marad! Legalább is én úgy gondolom.
idiot
@Garnela: Nyugton hagynám a romákat. Nem kényszeríteném semmire őket. Éljék boldog, békés, alkotó életüket. Virágoztassák fel családjaikat, nevelgessék pulyáikat. Éljenek saját kultúrájuk, tradíciójuk szerint. Kibontakoztathassák autonóm törekvéseiket. Szabad országban, szabadon élhessenek. Ne háborgassa őket senki (még a pízes-postás se).
gyulabors
@Garnela: @idiot: Olvasom a kommenteket, és tűnődöm.Beszéltek az integrált oktatásról, illetve annak csődjéről. Csupán azt felejti el sok mindenki, hogy ha a kupiban nem megy a meló, akkor nem a bútorokat dobják ki...
Szóval jó 20 év alatt az oktatás színvonala a bányászbéka seggéhez szállt. Ebből az én nézetem szerint az következik, hogy flhígúlt a pálya. Az öregek nyugdíjban tengődnek. Ők hivatásnak tekintették a pályát. Az elmúlt évtizedekben pedig azok mentek erre a pályára, akik máshová nem fértek be.
Én anno az átkosban a 20 pontos rendszer szerint 19, 5 ponttal kerültem be.(1981) a főiskolára. Igaz ehhez az utolsó évben baromi sokat kellett tanulnom....
Tapasztalataim szerint a gyenge kettessel érettségizettek valamelyik pedagógus képző intézet padjait koptatják. Nos ennyit az elmúlt 20 évről...
Ám valahogy itt a Kárpát - medencében 1300 - as évektől együtt él a magyar (bár az kihalt az Árpád házi királyokkal) és a roma... Erről nem illek elfeledkezni
idiot
@gyulabors: Pontosan így van! Ezért nem kell keverni a szuarét! Vissza a gyökerekhez! Ha unatkoznak az okosok, akkor inkább vakarják a fonnyadt nemi szerveiket és ne nyúljanak bele az évszázadok óta működő alapokba.
reallatas
@gyulabors: /ma, 15.16/ Nézd annyit taglaltam már, hogy nem kívánok több szót erről a témáról, de te tudod a legjobban, hogy fundamentálisan mi is a valódi gond az integrállt oktatással. Nem kellene mindíg a másikra mutogatással, s közben saját problémáinkat takargatva, holmi teljes önkritika hiányosan, szűklátókörűen, egyoldalúan vizsgállva, elbagatelizállni a lényeget.
idiot
Addig még talán értettem (nem egyetértettem) az integrációt még a sérült gyerekeket akarták beilleszteni az épek közé. Ez sem működik sok-sok leki tényező és egyebek miatt sem.
De a romát nem kell beintegrálni, hiszen elvileg semmi különbség nincs közte és mások között!
Csubaka
Néhány gondolattal társulnék az általad megfogalmazottakhoz.
A cigányság integrálásának kérdése és lehetséges megoldásai korán sem napjaink új keletű problémája. A 60-as évek végétől országos példák mutathatók az integrációs kísérletekre. Annak idején falu és város széli putrikat, cigány tanyákat számoltak fel és lakóikat a falukba, városokba költöztették. Úgy kaptak lakást vagy házat egyik napról a másikra, hogy közben a magyar lakásigénylők 4-5 évet vártak míg lakáshoz juthattak. A következmények azonban megdöbbentőek voltak. Az így betelepített egyébként virágzó városrészek rövid idő alatt a gettó szintjére süllyedtek, a közbiztonság tragikus mértékben romlott, a közszolgáltatók (víz, gáz és villamosáram) terhei a nem fizetett,de igénybe vett szolgáltatások miatt hihetetlen mértékben megnőttek.
Mindenki azt hitte, hogy a példa és a pozitív diszkrimináció nagymértékben segítheti a cigányságot a társadalmi beilleszkedésben. És ebben az álomban él ma is sok liberális politikusunk, csupán egyetlen dolgot felejtenek ki elveikből, magát a cigányságot.
idiot
@Csubaka: Így volt! Ajkán szép kertes családi házakat kaptak. Eltüzelték a parkettát, lepusztítottak mindent és a központtól 50 méterre homokba vájt barlangban éltek!
Azóta eltelt 40 év és semmi nem változott!
Értsék meg, hogy aki nem dolgozik az nem tud közüzemi díjat fizetni.
Most is emelik az áramdíjat, hogy megint odaadják annak, aki nem fizet. (remélem az új kormány ezt is elveszi az áramszolgáltatóktól, mint az elmúlt évit).
Aki nálunk be akar illeszkedni a társadalomba az betud; aki nem és trv-en kívülinek érzi magát az nem vágyik rá.
Talán, ha mátyási módra elvegyülnének köztük és néhány Zsiga véleményét, vélekedését meghallanák?
tmartyn75
@gyulabors: azt talán túlzás azt állítani, hogy a tanárok (tanítók) gyengébb (tan)tárgyi tudása miatt kezelik rosszul a devianciát. idősebb és fiatalabb tanár ismerőseim ugyanolyan keserű reménytelenséggel beszélnek a cigánygyerekek nevelhetőségéről (vannak kivételek! - sajnos csak a szabályt erősítik).
egyik ismerősömnek segítettem a számítógépe beüzemelésében, amikor eldicsekedett, milyen jó vétel volt, egy közeli település roma használtcikk-kereskedőjétől vette, aki elmondta, pályázaton kapott a település cigánysága néhány gépet, amelynek majd mindegyike nála kötött ki (fillérekért!).
ismerősöm azt mondta, nincs lelkiismeret furdalása, az ingyen gépek nem szüntetik meg a a cigány tanulók informatikai analfabétizmusát, amikor valódi írástudatlanságukat sem tudják felszámolni.
Csubaka
@gyulabors: Akkor néhány gondolat még soraidhoz.

A CIGÁNYSÁG FELEMELKEDÉSE-
Alapvető cél, hogy a cigányok közül minél többen váljanak munkából élő, családjuk eltartására és a közterhek viselésére képes állampolgárokká.

Év végéig közel 70000 munkahely szünik meg országszerte. Középiskolai végzettséggel, több szakmával és sok éves szakmai gyakorlattal rendelkező munkavállalók veszítik el állásukat. Ugyan ki és mi módon tudna munkát biztosítani az (alig) általánosiskolai végzettséggel rendelkező képzetlen cigány munkavállalóknak?
--------------------------------------------------------------------------------------
Oktatás, ösztöndíjprogramok. -
Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy minden hátrányos helyzetű gyermek 3 éves korától óvodai nevelésben részesüljön

Az elmúlt évek során számtalan iskolát, óvodát és bölcsődét zártak be, mert az államnak és az önkormányzatoknak nincs pénzük a müködtetésükre.
Néhány hónapja Gyurcsány felesége Dobrev Klára reklámozta egy TV műsorban a magán óvodák jelentőségét. A riportban elhangzott,hogy egy gyermek ilyen jellegű ellátása egy családnak 40-60 ezer Forintba kerül.Szerinted ezt hány cigány(vagy akár magyar) család tudja megfizetni?
-----------------------------------------------------------------------------------
A közoktatás szerepe. -
Szükséges a gyengébben tanulók oktatásának eredményességét is javítani. Elő kell segíteni a délutáni foglalkozások, korrepetálások, szabadidős programok, nyári táboroztatás gyakorlattá válását.

Az eredményesség javításának egyik bevált módja, hogy anyuka vagy apuka bemegy az iskolába és jól elveri a tanárt, ha rossz jegyet mer adni az egyébként mélyen hülye gyerekének.
A délutáni korrepetálásra pedig hogyan lehet ott tartani az iskolába sem vagy alig-alig járó cigány gyereket. A táborozásokról nem is beszélve. Az iskoláztatás is komoly gondot jelent sok családnak. Egy síma két napos osztály kirándulás 20 ezernél kezdődik. Szerinted hány cigány család engedheti ezt meg magának segélyekből?
--------------------------------------------------------------------------------------
piros-fehér
@Csubaka: Ne fáradj, a gyula csak a saját igazát hajtogatja a megkontrázott valósággal nem törődik.Én érveltem ésszerűen de süket fülekre talált.Pont ilyenek miatt nem jutunk egyről a kettőre.Ha az egyik fél csak a saját igazát hajtogatja abból megoldás soha sem születik.Egyébként amit leírtál az létező és valós képet mutat a jelen helyzetről.
Csubaka
Folytatom

Felsőfokú oktatás. -
A felsőfokú végzettséggel rendelkező cigány fiatalok aránya még mindig alacsony, ezért bizonyos területeken kiemelten szükséges támogatni a cigány származású szakemberek képzését.

Tegnap olvastam, hogy a felsőoktatási intézmények jó részének az első évesek számára külön felzárkóztató kurzust kell indítani akkor az eltérés a középiskolai tudásanyag és a felsőfokú alapelvárás között.
Na most! Ha a statisztikát akarjuk javítani akkor egyszerűen még lejjebb kell tenni a lécet a cigány származású tanulók esetében.Csakhogy ez igazságtalan és diszkrimináló a többi résztvevő számára
--------------------------------------------------------------------------------------
Ösztöndíjprogram-
A közoktatás és a felsőoktatás területén indokolt az ösztöndíjprogram nagyságrendi növelése és minőségi fejlesztése.

Amikor a verseny és a közszférában dolgozók reálbére sőt összege is folyamatosan csökken, tömeges kilakoltatások történnek, vagy várhatóak a fizetés képtelenségek miatt, amikor munkavállalók 6 órás csökkentett munkaidőben az eredeti fizetésük 75 %-áért dolgoznak csakhogy megmaradjon munkahelyük akkor milyen módon és jogon képzeled az ösztöndíjak NAGYSÁGRENDDEL történő emelését?
--------------------------------------------------------------------------
Csubaka
Továbbá-

Javítani kell a roma honfitársaink méltatlan életkörülményeit. -
Biztosítani kell, hogy a dolgozó és tanuló romák jobb lakáskörülmények közé kerülhessenek.

Na ez aztán kiborította a bilit. Ha ugyanis dolgozik és fizetést kap akkor ugyanúgy megtudja fizetni az albérleti, vagy bérleti díjat, esetleg a törlesztő részletet mint más rendes átlag állampolgár. Az ilyen jellegű diszkrimináció nem támogatás hanem társadalmi feszültség forrása. Adott helyzetben ugyanis már nehogy azért kerüljön az én gyerekem hátrányba, mert nem cigány származású!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Foglalkoztatás. -
A munkaerőpiacon esélytelen munkavállalók részére továbbra is biztosítani kell a közhasznú munka lehetőségét, amely a helyi önkormányzatok kompetenciájában marad.

A közmunkaprogram feladatira sok helyen ott vannak a település fenntartó,karbantartó üzemek, részlegek.Csakhogy e feladatok ellátására állami támogatás nélkül az önkormányzatok csak részben vagy egyáltalán nincs pénzük. Az erre fordítható állami keretet pedig elsősorban az a versenyszféra termeli meg, amelynek teljesítménye az elmúlt évek alatt döbbenetes mértékben csökkent.Vagy talán a közmukaporgramokra is Világbanki hitelt kellene felvennünk?
----------------------------------------------------------------------------------------
Egészségügyi programok.-
A cigány népesség nagy részének rossz egészségügyi állapota megköveteli a megfelelő szűrések biztosítását............

Erre eddig meg volt, van a lehetőségük egyszerűen nem érdekli őket.
Vagy miképpen gondolod? Kommandósokkal kísérteted őket fogászatra, vagy tüdőszűrőre?
--------------------------------------------------------------------------------------
Cigány kultúra - többségi társadalom. -

A napokban volt szerencsém végig hallgati egy cigány származású hegedű művész koncertjét, állítom életre szóló élmény volt. Csakhogy az ő (és hasonló társai) művészete olyan messze áll az átlag cigány kultúráli igényeitől mint Makó Jeruzsálemtől. Ez utóbbiak kultúrája klmerül a magnók utcai bömböltetésében és az "UCA-UCA-UCA-UCA-) típusú igénytelen és minduntalan ismételgetett közhelyes zenék világában.
-----------------------------------------------------------------------------------
Szóval amiket megfogalmaztatok azok tökéletesen életidegen felesleges papírhalmazok ezért neki fogni is kár volt. Ilyenek gyártottak az elmúlt időszak eddigi kormányai és a cigánysággal foglalkozó, állítólag a kisebbség érdekeit képviselni hivatott szervek, az erre fordítandó pénzek jó része viszont szőrén szálán eltűnt. Na! Ezzel kellene foglalkozni!

idiot
Olyan érdekes és értékes hozzászólásokat írtok.
Én alapjaiban nem értem az egészet.
Láttam fiatal emberek TV műsorát az egyik kereskedelmi TV-ben, ahol három 25-32 év közötti fiú kifejtette, hogy mindenki előtt nyitva van a kapu. Mindenki lehet sikeres. Ők saját munkájuk révén kiemelkedő helyzetbe repítették magukat. A demokrácia tág teret nyújt az érvényesüléshez.
Kérdezem én. Az a gyerek (nem csak cigány, bármilyen más), aki él egy faluban mély szegénységben; ennek következtében nincs semmiféle kitekintése a világra: hogyan tud előrelépni. Milyen célja lehet, ha nem is ismeri a lehetőségeket?
Hogyan tud eljutni az egyetemre?
Úgy tudom, hogy a demokrácia nem az esélyegyenlőség megteremtéséről szól; hanem az egyéni boldogulás kivívásáról. De amíg nincs tiszta demokrácia, addig ez nem is működik.
Ha bevalljuk, ha nem: a protekcionizmus, a pénz alakítja ki az egyéni boldogulást.
Miért nem jár angol egyetemre a falusi ember legkisebb, igazságtevő, szegény fia?
5hazi

@reallatas: @Csubaka: @idiot: @piros-fehér: @tmartyn75: Nézzétek már vissza a kommenteket mikor kapott valaki is kimeritő választ Borsi Gyulától olyan kérdésekre amelyek bármiféle kötelességet is emleget a cigánysággal szemben. Borsi úr jogvédő Tiszalökön nem, "kötelesség tudó"! Ezt abból gondolom,hogy egyszer sem kommentelt még azért ,hogy mit kellene tennie a jogvédetjeinek azért ,hogy elfogadja őket a társadalom!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.