Akár 70 éves korukig is dolgozhatnának, miközben 10-20 százalékkal kevesebb ellátást kapnának a mai munkavállalók, ha a Fidesz esetleges kormányra kerülésekor megvalósítja a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos terveit. A párt a svéd modellt alkalmazná: a gazdaság állapotához igazítaná, és kizárólag abból fizetné az ellátást, amit a munkavállalók befizettek. Így – a mai demográfiai és munkaerő-piaci helyzettel számolva – kevesebb pénz jutna a kifizetésekre. A rendszer ugyan munkára ösztönöz, de nem ad választ például a legális munkából kiesettek, vagy a megváltozott munkaképességűek problémájára.

Forrás: Népszava Online
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

100 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria
Igy legalább nem kell majd nyudjat fizetni mert senki sem fogja megérni igy a nyugdij korhatárt.
csutak
Több fórumon is (TV, rádió) hallgattam a szagértőket.
Ha ezt a baromságot bevezetik, akkor megismerik a népharagot!
Nem lehet három év előkészület után ilyen horderejű döntést bevezetni.
Egy ilyen döntés megvalósítása érdemben 40 évnyi időt igényel, hogy fel lehessen rá készülni.
Magyarul: pufognak a fityiszes lufik!
ureginyul
Ez egy hetiválaszos cikk eredetiben, érdemes azt is elolvasni, a külföldi példák miatt.
Egyébként egy biztos, attól hogy több pénzt adunk, mint amire telik, még nem jobb a rendszer, mintha ilyen radikális reformot lépünk. A jelenlegi nyugdíjasokra természetesen már nem vonatkozna, de a szüleimet vastagon érinteni fogja.
sajnos nincs olyan generáció, amikor épp nincs egy szál nyugdíjas se, ezért mindig sérülni fog sokaknak az érdeke ilyen reformok által.
Meg természetesen ennek a másik ága a 70 éves korig való foglalkoztatás esélyének megteremtése, férfiaknál meg hogy egyáltalán eléljenek addig.
csikknorisz
Ez ugy ahogy van, baromsag. Ugyanis a munkavallalok nagyresze nem az allami nyugdijrendszerbe, hanem magannyugdijpenztari szamlara fizeti a jarulekot. Ez nem jutott eszukbe a nagyokosoknak?
kamazuka
Ha szerencsém lesz akkor 70 évesen már alúlról fogom szagolni az ibolyát.
Persze nem a zsidó virágra gondoltam!
bombi02
Engem 55 évesen bocsátottak el: Azóta se kaptam munkát. Ha jelentkeztem az életkoromnál elfogyott a tárgyalási alap. Se segély (nem vagyok kiváltságos kategória és rászorult sem, hiszen 107.000/2 fő jól él a lakótelepen - írta az önkormányzat) se semmilyen jövedelem, de abból fizetem a tb-t, hogy valami ellátást azért kapjak. Figyeljétek meg mennyi idős, de még nyugdíj előtt lévő lesz munka nélkül! A munkaadók pánikszerűen fognak szabadulni az idősebbektől és vesznek fel fiatalt fele pénzért, több terhelhetőségért. Erre megy ki a dolog. Akkor az öreg nem kerül már pénzbe az államnak a temetést pedig a család állja. Így lehet spórolni.
pacsirta
Most sem jobb a helyzet.
A Népszava milyen lap?????
bombi02
@pacsirta: Sajnos nem és kilátástalan.

Szerintem szélkakas. Nem?
grti7336
Vezessék be. S ha buknak majd a Varga Misike elviszi a balhét...(Tovább éljen
O.V. ?)
picike
Az ember tervez Isten végez ez nagyon igaz lesz
bigyibogyo
@bombi02: anyukam kb. igy all. talal munkat de olyanokat ahova mar csak vegso elkeseredeseben megy az ember.
idosebbnek nem kotelezo tobbet fizetni, adhat minimalbert. ami kotelezo az a tobb szabadnap. fiatal rugalmasabb, jobban terhelheto (azaz kihasznalhatobb).. szal, munkaltato szempontjabol akad elony. idosebbek oldalan csak a tapasztalat all (egy, akar elavult tudassal)., talan van kedvezmeny is, de ebben nem vagyok biztos.
lenyeg,a lenyeg jelenleg hatekonyabb fiatalt alkalmazni. a mindenkori kormany dolga lenne ezen valtoztatni
dr. prédikátor
Remélem a sok Fidesz rajongo most elégedett lesz!!!
laja001
Már rég elindult az emberek puhítása hogy ha megnyerik (ami nem vitás)a választást legyen kire (Mszp)mire vissza mutogatni meg magyarázni hogy ők már rég megmondták .De hát ők nem hazudnak sohasem.Előbb utóbb ki bújik a szög a zsákból .
petmail13
@laja001: Undorító, de okos politika amit az emberek be is fognak nyalni
loncsi35
nagyon örülnék,ha megérném a 70 éves kort, és szeretek is dolgozni, csak az a kérdés, hogy lesz -e hol, és mit ?! Csak legyen elégedett is a sok FIDESZ rajongó ,még egy két ilyen bejelentés bár így is teljes a sötét. /Ez tényldeg a Vámpirok Bálja((
Csubaka
Mielőtt még nagyon megijednétek!!! Azért üdvözlöm az újságíró kollegát!
Hir igaz,de nem úgy, nem ott, és nem akkor!

www.hbmk.hu/eu25/sved/nyugdij.html
51kacsa
@Csubaka: Szerintem arról nem esett szó, hogy a teljes Svéd nyugdíjrendszert átveszi majdan a fidesz, amennyiben ők alakíthatnak kormányt a választások után. Amennyiben a hír igaz kérném a részleteket is, ha tudsz valamit ne kímélj bennünket! Elő a farbával!
marlin
Varga Mihály: a Fidesz megvédi a munkahelyeket és a nyugdíjasokat
"A svédektől legfeljebb Zlatan Ibrahimovicot szeretnénk átvenni"
Varga Mihály szerint a Fideszre vár a munkahelyek és a nyugdíjasok megvédésének feladata. A Fidesz alelnöke ezt pénteken a párt elnökségi ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján mondta Siófokon."

Akkor most a Varga Mihály, vagy a Varga Mihály HAZUDIK??
orogordog
Ezek a fideszesek tudják, hogy kel veszteni, elkaparják magukat teljesen tavaszra.
Így tovább és eltűnik a fidesz is. Igaz kicsit lassan de sebaj 70 éves koromig még van időm. Ja utána még min. 20-30 évig felveszem a megérdemelt nyugdíjamat.:)))
Mert ugye, az ördög nem alszik, hanem kitartóan várja az ő idejét. :)))
orogordog
@marlin: Sijófokon??
Nem hazudik, csak nem tudja mit beszél.
bigyibogyo
nemtudom mit aggodtok, viktor kiraly 1 millio munkahelyet iger. meg importalnunk is kell kis kinaiakat (csak nehogy mi fizessunk helyettuk ;),h betudjak tolteni a sok-sok munkahelyet :)
nah, akkor lesz majd munkaja mindekinek. nyugdijasnak is. 2 is ! :)
orogordog
@bigyibogyo: Na látom téged is elkapott az iklet. Már nem koronázzák! De Kína nem kommunista állam? Most ez Amerikai, Kínai, Svéd vagy csak agyának ment az elmúlt 20-év, vagy a pénz. :)) Mer a hatalom az biztos nem!
orogordog
@bigyibogyo: Ja mos jutót el idáig, 2millió munkahely helyet lesz, az ígért 1 millió.
mandiner
Azt nem tudom, honnan veszi ezt a maszop?
mandiner
@marlin: Vagy te nem érted...ez a valószínűbb!
bigyibogyo
@orogordog: mit fogunk csinalni 1.5 millio munkahellyel??? lehet jon a feudalis rabszolgatartas es midenkinek 0-24 kell majd dolgozni,h minden allast betoltsenek
bigyibogyo
de persze az is lehet,h o meg abban a rendszerben nott fel amikor sztahanov peldakep volt. most is annak tekinti, es 110%-kal mond nagyobbakat :)
szaboria
Milyen érdekes a fideszes rajongók most miért nem védik meg a Varga kijelentését vagy talán kezdikérteni milyen köpönyeg forgatok. Egyik szavukban a nyugdijasokat kell meg védeni a másikban felkell emelni a nyugdijkorhatárt.ÚGYE MILYEN ÉRDEKES.
TESSÉK MÁR VÉDELEMBE VENNI ITT IS A FIDESZT.
Nem csak azt irni nem szólunk hozzá mert Mszp-s Fanok vagyunk.
herrkiraly007
Kivánok!!! Lehet,hogy a Jobbik fogja csinálni ezt is a legjobban?!
marlin
@mandiner: Inkább olvass!! Az írás nem neked való!!
1951
Szíveskedjenek akkor ehhez európai színvonalú fizetést és munkafeltételt,sőt munkát is biztosítani,hogy az ember ne rokkanjon bele idő előtt,mert e nélkül csak meggyorsítják az emberek halálát! Vagy lehet,hogy ez az elsődleges cél? Ezt azért szíveskedjenek mielőbb tisztázni a társadalom tagjaival is, hiszen a döntéshozók belőlünk élnek jól, "nem kicsit, nagyon, mi az hogy"!!
csutak
@bigyibogyo: Megboldogult Keresztanyám nevében kikérem magamnak a Sztahanovisták verbális bántalmazását!
Komolyan!
Azok az emberek tettek valamit azért, hogy hazám előbbre jusson.
Megérteni kellene inkább a történelmi hátteret és utána nyilatkozni.
Kakastoll
"Sztahanovistának mondták azt az embert, aki jóval többet dolgozott/többet tudott dolgozni, mint az elvárható mennyiség, azt aki a túlteljesítőt is túlteljesítette. Napjainkban értelmetlenné vált. Mai megfelelője a munkamániás lehetne. Használata a közbeszédben gyakran pejorativ volt, mivel általában nem valódi teljesítmény állt mögötte, hanem valamilyen politikai kampány. Normális munkakörülmények mellett megvalósíthatatlan teljesítményt jelentett, ezt azonban gyakran kihasználták a normák aránytalan emelésére"

Ma is vannak ilyenek, akik szteroidokkal és más szerekkel serkentik, növesztik izmaikat, teljesítményüket.

Szerintem az ilyen felfogásúak betegek, a múltban, a mában és a jövőben is.
csutak
@Kakastoll: A valóban hozzáértőkre és valóban tenni akarókra mondták eleinte a jelzőt.
Akkor a munka nem szégyen hanem dicsőség volt!
Nem betegek voltak, csak BECSÜLETESEK!
Kakastoll
@csutak: Nem sértegetőzni akartam, csak ha figyelembe vesszük a norma munkát, akkor az ilyen túlteljesítők miatt kellett egyre többet dolgozni és miattuk bocsájtottak el egyre többet.
ureginyul
@szaboria: nem arról van szó, hogy védelembe kell venni egy politikai döntést, hanem hogy megmagyarázható-e. Magyarország államadóssága nagyon magas, GDP szabadesésben, a népesség lendületesen öregszik, ráadásul az én privát véleményem szerint sok középiskolástól elsírhatjuk magunkat.
Ebben a helyzetben a nyugdíjak értékének fenntartása az aktív réteg növekvő terhelésével oldható meg. Tehát a jelenlegi átlagos feleződő bruttó fizetés 60%felé haladna tovább, míg végül az átlagfizetést meghaladná az átlagnyugdíj.
Pontosan ugyan emiatt hamis a kádári nosztalgia, egy fenntarthatatlan rendszer előnyeit élvezni illúzió. Egy ideig szuper, aztán akkora a feketeleves, hogy belenyekken mindenki.
Tehát mégegyszer: egyre kevesebb állami bevétel, egyre több öreg, egyre kevesebb dolgozó, fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer?
szaboria
@ureginyul: A nyugdijrendszert már régóta akarta minden hatalmonlévő párt meg valósitani csak egy problémája van mindig huzták az időt. Akárki volt ellenzéken az mindig nemmel szavazott. Arra nem is akartak gondolni, hogy 2013-tól nyugdjasok lesznek az úgy nevezett ratkó gyerekek. A magánnyugdijat is azért kezdték kitalálni mert azt hitték, hogy az emberek még pluszt fognak befizetni ez sem valósult meg, aztán most jön az újabb verzió a 70 éves korig dolgozni.Most van feladva a lecke azoknak a pártoknak akik nyerni szerenének, hogy tudják megvalositani a nyigdijrendszert ,nem pediglen ideig óráig azt foltozgatni.
csutak
@szaboria: A jelenlegi rendszer még úgy 20 évig működik, ha hagyják.
inkvi
@csutak: Ha ez így van, akkor nem szabad bántani! Utána úgy sem lesz már nyugdíjas, hiszen nem lesznek meg a ledolgozott évek a munkanélküliség miatt!
csutak
@inkvi: Beledurrantottál a közepébe:(
szaboria
@inkvi: Ebben is igazad van:csak egy példa az önkormányzat felveszi közhasznumunkára olyan munkakörbe egy iskolához ami állandóan kell ,de egyszerübb minimálbérért 3 hónapra szerződteti útána mehet újból munkanélkülire, mert már meglesz a következő akit az önkörmányzathoz küld a munkaügyiközpont. Itt van egy újabb körforgás .
inkvi
@szaboria: Igaz! Viszont javítja a munkába-állási statisztikát. Így aztán már nem sokat kell kozmetikázni és lehet döngetni a melleket! Ezzel egy évben 4 munkahely teremtődött, holott egy sem. Na látod: úton-útfélen át vagyunk mi verve! :(
Kakastoll
A lejtőn, amelyiken megindultunk lefelé, azt a mostani vezetésnek köszönhetjük. Akárki veszi is át az irányítást előbb le kell fékezze lecsúszást és azután jelöljön ki egy másik utat.
inkvi
@Kakastoll: Ezek a tények, de ez sokaknak fáj: ne szakíts fel sebeket.
szaboria
@inkvi: 1992 -ben kitalálták szünjön meg a munkakönyv azóta van ez a nagy összevisszaság kapsz egy pairt ami már most nem olvesható el mert az akkor használt printer tintája mostanra elpárolgott.Negyven év útán hogy fogod igazolni hol dolgoztál? A fiamnak is van háro molyan munkahelye akiről kiderült besem jelentette de van munkaszerződése és a megszünt munkáról is papirja de ha eléri a nyugdijkorhatárt nemfog beleszámitani.Itt kezdődőtt ez elkurás mert itt lépett be a feketegazdaság is. Szerződésnélküli zsebből fizetés.
inkvi
@szaboria: Nem új ez! 45 előtt is így volt. Őseink is megszívták!
szaboria
@inkvi: Nem egésszen mert, akik még a háború alatt is dolgozott azokat is lehetett igazolni egy volt munkatársal és azt el is fogdták.
inkvi
@szaboria: Arra gondoltam, hogy akkor sem jelentették be sok helyen a dolgozókat.
szaboria
@inkvi:Ez is igaz nagyon sok embernek probáltam mikor nyugdijba készült menni hogy régi munkatársakat meg találjunk mert csak azok nyilatkozatával fogadta el a nyugdijintézet.Sokaknak nem is igazán sikerült sok volt az elhunyt a háború miatt.
inkvi
@Kakastoll: Ne felejtsd el, hogy sokan védik a régi pártvezéreket. Nem is baj ez. Ettől színes a világ. Sosem haragszom rájuk, hiszen nem ártanak a kis emberek. Az MSZMP-s pártkönyv és az állami kitüntetés a fiókban, előveszik leporolják. Nincs ezzel gond. Csak egy a baj.
Foci hasonlattal élve: remekül küzdött a csapat, jól játszott; bár volt egy kis szépséghiba, hogy hülyére vertek.
Nálam az eredmény fontos! Ez nem olimpia, hogy a részvétel a fontos!
marlin
"A Fidesz nyugdíjrendszerének tervei: 70 évesen is dolgozni fogunk"
:-)))
inkvi
@marlin: Egyre jobbak a kilátásaink! hihihi
5hazi
Adja a jó isten,hogy én még 70 évesen dolgozzak! De arra kérem,hogy akik ezt kitalálták legyenek az utasaim az első komolyabb ónosesőben egy Bükkszentkereszti kiránduláson! Üdvözlettel egy buszsofőr.
szaboria
@5hazi: Kérdésem mert akárhol keresgélem nem találom a tengelyen tóltött idő bele számit a korengdmény be vagy csak a buszvezetőknek (kamion, negézgépjárműről van szó)
5hazi
@szaboria: 13 évet lehúztam nemzetköziben én is. Sajnos sem a kamionosnak,sem a gépkezelőknek nem jár korkedvezmény! De azért ne irigyeld a buszsofőröket mert nekik is szigorú szabályok közepette jár csak /egyenlőre még el nem veszik/ ez azt jelenti,5 év után kapsz 1 év kedvezményt de csak,ha ledolgoztál 10 évet akkor kapod meg visszamenőleg a 2 évet kedvezményt! Nem jár minden buszra tipustól függően adják + betegszabadságot,4 órás vagy annál rövidebb műszakot nem számolnak bele a szolgálati időbe!
csutak
@szaboria: Kádár alatt a nők kaptak nyögdíba vonuláskor öt év kedveményt!

Akkor nekik beszámították a " tengelyen töltött időt" :)
szaboria
@5hazi: Nem irigylem pontosan ezen vagyok felhábrodva mert az én időmben még a szerint kellet figyelembe vennem ha valaki nyugdijba készült az előkészitésnél , Telefonon kereset megy egy volt szomszédom tudnék e segieteni de én is igy értelmeztem csak azt találtam, hogy 2007.ben állitólag a kamionosok követelték a vissza állitását.

@csutak: Csak azok akik 3 müszakban, nehéziarban, vagy fonónők voltak.
csutak
@szaboria: A törvény szerint a magosságos hivatal 50 évig köteles megőrizni a hozzá elküldött adatokat! Meg is teszi, de Neked kell tudnod, mikor és hol melóztál:(
Nálam most lenne aktuális az évek összeszedése, mert nem vagyok gyilkos hajlamú.

Szeptember vége óta nem jöttek rá, hogy miért nem tudom a jobb kezem felemelni?
Azt mondták a múltkor, hogy én ezzel vezethetek!
AMikor kértem, hogy gyermeke, unokája álljon sakktábla szerűen az út szélére, mindjárt rájöttek, hogy nem illik 40 tonnásat fél kézzel vezetni...
inkvi
@szaboria: Köszi! Évek óta nem hallottam: fonónők! Huhh, de kemény munka volt az kilóméterileg is.
szaboria
@csutak: A cég munkanyilván tartókönyvét ha egy cég úgyszünt meg hogy nincs jogutódja akkor ha jólemlékszem az állami .központi iratárba kellet elhelyezni. Haviszont jogutodja volt akkor annak kellet megörizni az elő cég nyilvántatrását.Ezért volt jó a munkakönyv ma kiképes annyi papirt megöröizni amit most adnak ki.
A második bekezdésed nem egyedi eset férjem éjszaka kapott szerencsére infarktus és nem a Taxiban amivel dolgozott. Neki is azt mondta az orvos nyugodtan dolgozhat a szerencs az volt, hogy felhivtam az üzemiorvost aki azonal bekérte és azóta nincs hivatásos jogsija mert meg is kellett müteni.
inkvi
@szaboria: Kedves Ria! Az elmélet gyönyörű! De ezek a cégek nyomtalanul tüntek és manapság is tűnnek el! Hány fantom cég volt, ha emlékszel rá?! Nekem ma is gyanús az a cég, amelyik csak mobil-számot ad meg és nincs telephelye. Pedig telephely nélkül nem jegyez be céget a cégbíróság! A vakok között a félszemű a király; mint mondá a mondás!
szaboria
@inkvi: Gondolkozunk el azon vajon miért találták ki, hogy most már 40 év szolgálati idő kell mert ebben a zavaros helyzetben még a régi 20 évet sem tudják össze szedni ahozz , hogy nyugdijat kapjon.
inkvi
@szaboria: Ők már ezen elgondolkoztak! Mi meg b.....hatjuk!
Csubaka
@marlin: @inkvi: Jó estét az uraknak! Időn korlátozott volta miatt sajnos korábban nem tudtam csatlakozni a témához, de örömmel látom, hogy szokásotok a régi. A címekre ugrotok és így jól el lehet csámcsogni néhány bődületes ökörségen. Nem jártatok volna rosszul, ha tényleg elolvassátok a linket.

@szaboria: Azzal egyet kell értenem, hogy ha valalki 15 éves korától gyüjtögeti a munkáltatóitól kapot igazolásokat, mire nyugdíjba megy egy kisebb szoba lehet, hogy megtelne vele. A Svéd rendszerű TB-nek pontosan az a lényege, hogy személyenkénti (mintha bankszámlára fizetnéd) tartja nyilván a munkavállalói és a munkáltatói befizetéseket is. Így a munkavállaló folyamatosan ellenőrizni tudja, hogy munkaadója fizet e utána járulékot. Másik előnye, hogy nyugdíbavonuláskor nincs probléma, hiszen a személyi TB számlán is igazolhatók a mukáltatók és így a náluk munkaviszonyban töltött idő.

A mai állapotoktól sem kell mindenkinek rettegnie. Még 2006-ban rokkantosításom idején kértem a Nyugdíjfolyósítót, hogy igazolják a biztosításom időtartamát. Hihetetlen, de pontosan stimmelt 1967-ig minden. Sőt az TB-nek az Ügyfélkapu keresztül elérhető olyan felületet, ahol 1988-ib mindenki visszakeresheti saját társadalombiztosítási adatait, többek között a munkáltatóknál igazoltan eltöltöt időszakot, de ugyanezt lekérheti az aktuális munkáltató vonatkozásában is, vagyis meggyőzödhet róla bármikor, hogy munkáltatója bejelentette e.
luciferi
@inkvi: én 120 évesen is dolgozni fogok. Homokórába rakatom a hamvaimat.:))
Ezt überelje a Misi!
szaboria
@Csubaka: Ezt én is igy tudom de most kezdődnek az igazi problémák a fiatalok nem igen akarnak még ezzel is törördni a fiam eset is érdekes rendes munka szerződése volt aztán rendes munkavisszony megszünése az ugynevezett SZTK kiskönyvébe is bevolt jegyezve .Meglepetés jött a rákövetkező éveben amikor a magánnyugdij pénztári kimutatásból hiányzott a cég neve felhivtam és közölték nics róla adat. Kiderült megszünt a cég és sem a TB felé sem a Magánpénztár felé nics adat.tehát elveszett a ledogozott 1 év 2 hónapja.Azóta én is ellenőrzőm ha új helyen kell dolgoznia.Már volt 2 helyen ahol nem jeletették be.
inkvi
@Csubaka: Legszívesebben jelezném a moderátornak, hogy vádolsz! De annyit nem ér az egész! Különben sem tudom, hogy melyik HSZ-emre reagáltál!

@kevijeni: Csak legyen, aki megforgasson! Nem udvarolni akarok Neked, de egy normális kommentes vagy: nem sok van itt! Te érted a dolgokat!
A többi meg próbálja védeni a pártállását! Pedig mindig velünk együtt színak!
luciferi
@inkvi: ...szívjunk, ameddig szívhatunk. Meg is nézem mingyá az üveget, hogy érdemes-e rászívni magam..))
Csubaka
@inkvi: 14:40 - Marlin
14:46 - inkvi

Talán közelebb kerülnénk egy más megértéséhez, ha tájékoztatnál arról, hogy mivel vádollak, ugyanis célom nem ez volt, a fenti dátumon kelt hozzászólásod pedig alapul szolgálhat az általm tett feltételezésre miszerint nem olvastátok a témához csatolt EU forrásból (nem fityesz)származó cikket.
luciferi
@Csubaka: jelentem, én már régebben elolvastam a linkedet, egyszer már beírtad. És? A két országnak egészen mások a gazdasági paraméterei, berendezkedése, kult. és gazd. hagyományai. Ami ott műxik, az itt nem biztos, hogy beválik. Arról nem beszélve, hogy nálunk a jóból is tudnak sz@rt csinálni.
Érdekes módon a többi EU-s ország sem nagyon kapkod a modellért, a lengyelek vezették még be, de egyenlőre eléggé vergődnek vele.
Misike is csak találgat, pedig asszonták, hogy totál kész van a programjuk.
Csubaka
@kevijeni: Senki nem állította, hogy a Svéd rendszer lesz bevezetve! Csupán a lényegre szerettem volna rá világítani!! Ott ugyanis 61-65 év között mennek nyugdíjba nem pedig 70 évesen amivel a cikk rémisztget. Persze a többi sem elhanyagolható de ha végig nézed a lap jobb oldalán látható linkeket (ZÁSZLŐCSKÁK) a svédhez nagyon hasonló rendszereket találni.
luciferi
@Csubaka: bocsi, de tévedsz. Varga Misi mondta, (láttam) hogy a svéd modellt kellene bevezetni nálunk, mert ott az nagyon jól működik. "Ebben a modellben gondolkozunk"- mondá. De mégeccer kérdem: hol van a kész program, amiről már annyit beszéltek? És akkor nem kellene itt vergődni találgatásokkal.
Csubaka
@kevijeni: "Varga Mihály a Figyelőnek azt nyilatkozta: a Fidesz kormányra kerülése esetén a nyugdíjak értékét közelebb hoznák a gazdaság valódi állapotához. Szerinte "e célok eléréséhez az úgynevezett névleges egyéni számlás… rendszer a lehető legalkalmasabb, amely Svédországban kiválóan… működik."

A fenti Varga nyilatkozata. Ami lent van azt pedig mindenki eldöntheti a fentiek összefüggésében illetve az említett svéd modell isemeretében ahol SEHOL SINCS SZÓ 70 ÉVES NYUGDÍJKORHATÁRRÓL!! Az csak MSZP eszement rémísztgetése!

Az MSZP szerint ez, a hazai viszonyokat figyelembe véve azt jelentené, hogy 70 évre emelkedhetne Magyarországon a nyugdíjba vonulás határideje, 10-20%-kal is csökkenhetnének Magyarországon a nyugdíjak
luciferi
@Csubaka: ..igen, ezeket ismerem. De valós programok ismeretének hiányában mi is csak pufogtatunk itt össze-vissza. Sajna még a Misi sem tudja, hogy mit is szeretne igazából. Hiába idézgetünk innen is, onnan is, (bal-jobb) ettől még nem tudjuk, hogy mi lesz valójában!
bubo1
A fideszes MAGYARBŰNÖZŐK könnyen játszák a fejüket, mert az orbán papa a kőbányákból, a szöllészetből, a tablettásborból, és ki tudja még mikből finansziroz mindent, mi meg a koporsóbol is járjunk dolgozni.
bigyibogyo
@szaboria: erdekes. en sem jartam jobban. fel evet huztam le olyan helyen ahol uygan bejelentettek, de nem fizettek a jarulekot. rajtam keresi a nyugdij penztar :F

@bubo1: a cigany bunozest a cigany barataim miatt, a magyar bunozest meg magam miatt kerem ki magamnak :)
kekesfekete
Nem csak az a kérdés, hogy hány éves korunkig kellene dolgozni, hanem az is, hogy hol? Láttatok kilátásban mostanában jelentős új munkahelyeket?
orogordog
@kekesfekete: Épülnek új üzemek, "bevásárló helyek", de az a baj, hogy kétszer annyit zárnak be mint amennyit teremtenek.

60év is bőven elég, nőknek meg 55év. Ha ezt még tervezni sem tudja akkor nagyon ne akarjon miniszterelnök leni a Viktor.
orogordog
@Csubaka: Fussunk neki ennek a kérdésnek: Konkrétan kimondta a fidesz a nyugdíj korhatár emelést, és a nyugdíj csökkentést is?

Ha te tényleg újságíró vagy ahogy írtad, akkor tudod, hogy a válasz igen.
grti7336
Most kezdik pedzeni, hogy mit is csinálnának 2010-től, de már látszik, h nem
mindenkinek fognak megfelelni ők sem.
Csubaka
@orogordog: Ajaj! Azt hiszen félre érhető voltam

"Ha te tényleg újságíró vagy ahogy írtad...."

Nem emlékszem rá, hogy ezt írtam volna, bár sok évvel ezelőtt részt vettem egy ilyen kurzuson, aztán szimpatikusabb pályát választottam.(És persze azért, mert a liberális többségű szerkesztőségben nem szerették a "szarkeverőket!",a kényes témákat boncolgatókat!)
A témánál maradva, én Varga Mihály nyilatkozatával kapcsolatban reagáltam.
Lehet, hogy lemaradtam valamiről, de ha megnézed e fenti linken látható videót és a megkérdezett szociológust, neki már most az a véleménye, hogy a JELENLEGI RENDSZER ÉLETBE LÉPÉSE UTÁN (2013) ÉS A SVÉD RENDSZER KÖZÖTT MÁR IGEN KICSI A KÜLÖNBSÉG.
Tényleg!!!A FIDESZ konkrét nyugdíjkorhatár emelését perpillanat Mesterházy mondta a cikkhez csatolódó videó szerint.
orogordog
@Csubaka: Nem találom, hogy írtad pontosan egy másik témánál (kollégának nevezted a cikk íróját), de ha rossz a memóriám bocs.

De a fidesz téma az továbbra is igen.
Kakastoll
Az, hogy 70 évesen is dolgozni fogunk egyre valószínűtlenebb....más ma sem igen kapni munkahelyet
inkvi
@Kakastoll: Te látod jól a kérdést!
Kakastoll
@inkvi: ha ilyen rohamban omlik, minden akkor még a dolog szavat is elfeljtjük
bigyibogyo
voltam ma nagymamamnal, 6850ft nyugidjjal jott el a munkahelyerol 1991ben es kapott melle 1600 ft ozvegyi nyugdijat. 20 multan 10* ennyit kap :F
namost az en kerdesem az,h amit en most befizetek az onkentes nyugdij penzartban kamatozik ennyit?
a kerdes koltoi, 2009re kevesebb volt benne mint a befizeteses.
arra szamitottam,h az allamtol nem fogok semmit kapni. de,h az se erjen semmit amit gyujtogetek?
picitmegijedtem...
bigyibogyo
@inkvi: nekem is lett szep uj avatoarom. najo nem szep, de legalabb kedves ;)
inkvi
@bigyibogyo: Ez a nyugodt erő? Nyúljál oda vagy az Antalli időkhöz!
bigyibogyo
@inkvi: ezt reggel ujra olvasom, most nem jott at mit szeretnel mondani.
van egy anim gif amivel (allitolag) meglehet hatarozni,h melyik agyfelteket hasznaljuk, mi egesz biztos kulonbozot :)
majd megkeresem

@kir: me, erre akartam valtani, csak meglattam es nem tudtam ellenallni :)
sajna anim gif-fek nem mukodnek itt (atalakitja a porpeller jpg -re), pedig abbol is lenne par avatarnak valo :)
g1983
Ezek hülyék tényleg, és így akarnak Orbán Vezérrel hatalomra jutni. Ilyen egészségügy és közbiztonság mellett már az a csoda ha valaki megéri a 70 évet.
mandiner
@g1983: Elolvastad a cikket, vagy csak megszokásból köpködsz?
g1983
Ez a 70 évesen is dolgozni fogunk program nem a fiatalokat és nem a munkanélkülieket célozza. Ez Elsősorban azoknak szól akik már 50en felül vannak és van fix állásuk. Az hogy a fiatalokkal és az egyre növevő munkanélküliséggel mi lesz az már nem érdekli egyik pártot sem.
g1983
@mandiner: Elolvastam. És hidd el azon lesznek ha hatalomra kerülnek, akkor ezt be is tartsák. Szerinted melyik párt foglalkozik a munkanélküüliség viszaszorításával? Jó neked hogy van fix munkahelyed és lobogtathatod a fidesz zászlódat. Nem gondolsz bele, hogy valójában a munkanélküliség az csak nőni fog akár MSZP akár FIDESZ zászló alatt. A kisemberekkel ki törődik? Addig jók ezeknek a pártoknak amíg lemegy a szavazás, minnél több szavazatot kapjanak minnél nagyobb félrevezetéssel.Egy Jobbik párt kellene ide.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.