A fejlett ipari térség gazdaságai továbbra is sokkal gyengébb teljesítményt mutatnak a felzárkózó országcsoportnál, és különösen igaz ez az euróövezet és a közép-kelet-európai gazdaságok összehasonlításában - áll az egyik vezető globális pénzügyi szolgáltató csoport kedden Londonban ismertetett havi világgazdasági előrejelzésében, amely szerint a magyar gazdaság - jóllehet az év elején várhatóan recesszióban lesz - az idei év egészében növekedni fog.

A JP Morgan bankcsoport befektetőknek összeállított átfogó prognózisában közölte, hogy a fejlett térség egészében jelenleg átlagosan 1,1 százalékos, a felzárkózó országcsoportban 4,9 százalékos GDP-növekedést várt 2012 egészére.

A ház felidézi, hogy tavaly februári előrejelzésében a fejlett ipari országokra még 2,6 százalékos idei gazdasági növekedést várt, és ehhez képest a kedden ismertetett új becslés 58 százalékkal alacsonyabb. A cég ugyanakkor egy évvel ezelőtt 6,0 százalékos átlagos GDP-pluszt jósolt 2012-re a felzárkózó térségnek, és a keddi új prognózis ettől csak 18 százalékkal marad el.

A JP Morgan londoni elemzőinek várakozása szerint Magyarországon 2012 első felében "enyhe recesszió" várható, de az év közepétől a magyar gazdaság ismét növekedésnek indul, egyrészt a Németországban várt élénkülés nyomán, másrészt annak hatására is, hogy a most folyó autóipari beruházások az év vége felé bekapcsolódnak a termelésbe.

A ház az év egészére 0,5 százalékos magyar GDP-reálnövekedéssel számol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.