Ma már van Magyarországon panelból készült lakótelep, ahol az átlagos négyzetméterárak átlépték az 1 millió forintot, sőt, a kisebb, de jó lokációjú lakások 1,1 milliós négyzetméteráron is elkelnek. Már az a kifejezés is elterjedt, hogy luxuspanel. 

A Pénzcentrum körképéből kiderült: a legtöbben a III. és a XV. kerületben vásárolnak panellakást. A négyzetméterárak a tapasztalatok szerint drasztikusan emelkedtek 2024-ben, a Duna House szerint például az év elejétől tapasztalt ingatlanpiaci fellendülés a panellakások négyzetméteráraira is kihatott, Budapesten 8 százalékkal emelkedtek az áltagos négyzetméterárak. A portál egyenesen azt írja, hogy milliós négyzetméteráron kelnek el a luxuspanelek, egészen durva, ami az úgynevezett slágerlakótelepeken megy. 

Luxuspanel – ki gondolta volna, hogy ez lesz a menő egyszer Magyarországon, pedig nagyon is

Képünk illisztráció     Fotó: 123rf.com 

Benedikt Károly, a Duna House szakértője szerint a 2023-as év rekordere vételár szempontjából egy XIII. kerületi, Vizafogó területén található, 72 négyzetméteres, erkélyes, jó állapotú panellakás volt, amelyhez 67,2 millió forintért juthatott hozzá az új tulajdonos. Négyzetméterár tekintetében azonban egy III. kerületi, jó állapotú, 27 négyzetméteres kislakás vitte a prímet, amelyért 1,1 millió forintot kapott négyzetméterenként az eladó.

Az idei év első négy hónapjának értékesítési adatai alapján egy nagyon jó állapotú, 73 négyzetméteres, szintén III. kerületi házgyári lakásért adtak a legtöbbet, 68 millió forintot, míg a négyzetméterárakat illetően egy lakható állapotú, XIII. kerületi, 35 négyzetméteres otthon vezeti a sort 1,1 millió forintos egységárral idén.

- derült ki. 

Az OTP Ingatlanpont arra hívta fel a figyelmet, hogy 2023-ban nem csak egyes lakások, hanem egy teljes lakótelep, az újbudai Lágymányosi lakótelep átlagos négyzetméterára is meghaladta az egymillió forintot.

Forrás: Pénzcentrum

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.