A Reuters hírügynökség néhány napja elemzést jelentetett meg a magyar-orosz viszonyról, melyben a Paks 2 kapcsán adott 10 milliárd eurós hitelt járták körül. A cikkben felemlegetik azokat a bírálatokat, amik szerint Moszkva valójában ezzel a lépéssel akar befolyást szerezni egy EU-s tagállamra. Az oroszok az elemzésre reagálva mindent tagadtak – számolt be a napi.hu.

Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője azt mondta az újságíróknak – köztük a Reuters tudósítójának –, hogy Oroszország nem igyekszik politikai befolyást vásárolni Magyarországon az atomerőmű-projekt segítségével. Peskov szerint az együttműködés pusztán kölcsönös érdekeken nyugszik. Azt pedig teljes nonszensznek nevezte, hogy Moszkva gazdasági segítségnyújtásért cserébe politikai szívességeket kérne Budapesttől. 

A szóvivő azt is aláhúzta, Paks esetében ráadásul csúcstechnológiás együttműködésről van szó, amik finanszírozási és gazdasági szempontból is mindkét országnak hasznot hoznak.

A Reuters a beszámoló végén felidézi, hogy Orbán az egyetlen EU-s miniszterelnök, aki a lelőtt maláj gép tragédiája óta hivatalos kétoldalú találkozóra hívta Putyint.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok