Magyarország számára elfogadhatatlan lenne, ha uniós kötelezettségként írnák elő számára meghatározott számú menekült befogadását, hiszen az ország már így is nagy migrációs nyomás alatt áll – hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter kedden, az EU-országok belügyi tárcavezetőinek luxembourgi tanácskozásáról magyar újságíróknak adott telefonos tájékoztatásában.

Elmondta, hogy a belügyi tanácskozáson elhangzott tagállami véleményeket most a brüsszeli tanácsi titkárság összegzi, és a jövő hét csütörtök-pénteken tartandó EU-csúcstalálkozó résztvevői elé terjeszti. Az ott remélhetőleg elfogadandó állásfoglalás alapján az Európai Bizottság belügyekkel foglalkozó biztosa szeptemberre elkészítheti a migrációs témájú megállapodások végrehajtásának a tervezetét.

A magyar miniszter beszámolt arról, hogy kiindulásként elsősorban az Olaszországra és Görögországra nehezedő migrációs nyomást tekintették át, de miután az egyes tagországok képviselői konkrét adatokkal szolgáltak a határaikon elfogott illegális migránsok számát illetően, egyértelművé vált, hogy Magyarország is a kiemelten érintett országok közé tartozik, és a földközi-tengeri mellett a balkáni útvonalnak is jelentős figyelmet kell szentelni uniós szinten.

Az Európai Bizottság májusban az egyes EU-országok közötti tehermegosztás, szolidaritás elvére hivatkozva konkrét befogadási kvótákra tett javaslatot. Pintér Sándor elmondta, hogy most a miniszterek nem számokról, hanem elvekről vitatkoztak – leginkább arról, hogy kötelező vagy önkéntes alapú legyen-e a menekültek kvóták szerinti elosztása a tagországok között. A bizottsági javaslat szövege e szempontból valamelyest "billeg", Magyarország azonban szilárdan az önkéntesség mellett van.

Fölvetődött az az elgondolás is, hogy a politikai menekültek, illetve a gazdasági okokból Európába készülők ügyét még az EU-n kívüli államokban szervezett módon elkülönítsék egymástól, és annak megfelelően kezeljék.

A belügyminiszter kitért arra, hogy Magyarország azt szeretné, ha teljes mértékben maga dönthetne határrendészeti kérdésekben, így az illegálisan érkezők őrizetbe vételét illetően, amire nézve most korlátozó jellegű uniós szabályok vannak életben.

A miniszterek – közölte Pintér Sándor – a menekültügyi problémák kendőzetlen felvetése mellett is hitet tettek a belső határellenőrzéstől mentes schengeni rendszer, a személyek szabad mozgása elvének fenntartása mellett.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.