Törökországgal együttműködve véget kell vetni az illegális bevándorlásnak a görög-török uniós külső határon, és "legalizálni kell a migrációt" – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

A konzervatív CDU elnöke a bajor testvérpárt (CSU) vezetőjével, Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel a pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültek bevándorlásának legalizálására azért van szükség, hogy az Európai Unió és Törökország meg tudja osztani egymás között a Törökországba érkezett kétmillió menekült ellátásának terhét.

Az elképzelés szerepel a Merkel és Seehofer vezetésével vasárnap kidolgozott közös kezdeményezéseket bemutató állásfoglalásban is, amely szerint mielőbb össze kell hívni egy EU-Törökország csúcstalálkozót, amelyen dönteni kell egy "legális menekültkontingens" áttelepítéséről Törökországból az EU-ba.

A kancellár a német iparvállalatok szövetségének (BDI) keddi berlini konferenciáján elmondott beszédében hangsúlyozta: ha sikerül elérni egy kontingens legális áttelepítését, "ragaszkodni kell a terheknek a tagállamok közötti méltányos megosztásához, különben nem fog működni a rendszer".

A menekülthullámon "nem lehet a német-osztrák határon úrrá lenni", és ugyan "nem kérdés, hogy Németországban minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, de ha túl kicsiben gondolkodunk és túlságosan önmagunkra vonatkoztatva gondolkodunk" a problémáról, akkor nagy veszélybe kerül Európa.

Közös, uniós megközelítésre van szükség, különben "aki ma Európában azt gondolja, hogy nem érintett, az holnap valamilyen módon érintett lesz, ha másként nem, akkor úgy, hogy megkérdőjeleződik Európa egysége" – mondta a német kancellár a BDI konferenciáján.

A tanácskozás után, a CDU/CSU-frakció ülése előtt Angela Merkel és Horst Seehofer is kiemelte, hogy a harmadik koalíciós partnerrel, a szociáldemokrata párttal (SPD) meg kell állapodni az utolsó vitatott kérdésben, a tranzitzónák ügyében a három párt vezetőjének csütörtöki találkozóján.

A szociáldemokraták részéről kedden kompromisszumkészséget jeleztek. Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke ugyancsak a BDI konferenciáján azt mondta, hogy a nézeteltérés egyáltalán nem annyira súlyos, ahogyan a hírekből kitűnik.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
keresztapa
@Peller Anikó: Milyen igaz de a liberális nézet rendszere Merkelnek már zsebkés nyitogató!
Feraj49
@kutyahűség: mert papírja van róla,hogy " okos" el is hiszed,hogy az ! /nálunk ez "bevett" szokás,sajnos ! / Tudom,hogy fizika professzor,de ez semmit nem jelent.Éppen tegnap "véletlenül" néztem a "MARADJ TALPON" c.vetélkedőt.A kőr szélén álló ATOMFIZIKUS a második kérdésre nem tudott válaszolni,pedig egy "hétköznapi" kérdést tettek fel neki.Na ennyire bízzál a "nagyon okos" emberekben.Ők is emberek és tévedhetnek is.Mint a történelem során oly sokszor !
Szókrakész
Európának vége.
Mert a ma még ötletelés szinten köztudatba bedobott dolgok a háttérben már rég eldöntöttek.
Nekünk, európaiaknak annyi.
A kelet-európait hosszú éveken át szívatták a munkavállalási engedélyekkel, itt meg röpke fél év alatt feje tetejére állítják Európát a (félre)vezetői.
Peller Anikó
@szokrakesz: jó, de ezek atomfizikusok, csupa egyetemet látott kultúrnépek akik nem vágták el még a torkodat sem. Hálásak a befogadásért, nem követelőznek és elégedettek a havi 2000 eurós segíllyel is. Most kicsit fáznak meg sajnos nincs minden sátorban színestévé de a verekedések nemis emiatt vannak hanem azért mert annak a másik büdös gecinek más a vallása.
kopeba
Ez a Merkel írtó buta , hogy lett ebből kancellár ?
Peller Anikó
@kopeba: nem kan, nyőstény. Pincérlánynak lehet jobb lenne (cellar = pincér)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.