Legkevesebb hat gyerek fulladt vízbe pénteken Törökország északnyugati partjainál, miután felborultak a menekültek Görögország szigetvilága felé tartó csónakjai.

Négy afgán gyermek holttestét találták meg Ayvacik körzet tengerpartján. Egy gumicsónakban utaztak, amelyben 55 szíriai, illetve afgán akart eljutni a török Leszbosz szigetre. A gumicsónak elsüllyedt, a többi 51 embert kimentették a török hatóságok. Két szíriai gyermek Bodrum török üdülőhely közelében fulladt a tengerbe, miután felborult egy csónak, amely Kósz görög szigethez tartott. A többi 17 utast szintén kimentették – jelentette az Anadolu hírügynökség.

Sokkoló: menekült gyerekek fulladtak a tengerbe

Eddig csak a török-görög útvonalon 500 ember vesztette életét, bár ezek az egyik legrövidebb utak az Európai Unió kapuját jelentő Görögország felé. Az útvonalon a nemzetközi szervezetek szerint eddig legalább 650 ezer ember jutott át. A legemlékezetesebb és egyben felkavaró eset egy 4 éves kisfiú holttestének megtalálása volt szeptemberben, ami felhívta a figyelmet a tengeren menekülő és életüket veszélyeztető emberek sorsára – a tragédiában 5 gyermek vesztette életét 7 felnőtt mellett.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
@Vosztok: - engem viszont minden ártatlan gyermek értelmetlen halála sokkol. De, nem vagyunk egyformák.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Vosztok
Csálé!
Törökország és Görögország között nincs MINDENI ÁLTAL ELISMERT határ! Több más szigettel együtt Leszbosz is vitatott hovatartozású. Pardon!
Vosztok
Háromszor is elolvastam, de egyszer sem sokkolódtam.
Aki Én
@Vosztok: Sokkoló! Leszbosz Görög sziget. Sőt, a harmadik legnagyobb Görög sziget.
Vosztok
@Aki Én: Felőlem lehet görög. Ha a törökök szerint is... Addig vitatott.
Hát engem nem sokkolt.
KERKA
Leszbosz görög sziget, már annyi a tengeri baleset, hogy nem tudják hová eltemetni a halottakat. A temetőben nincs már hely.
Bodrum és Kósz sziget között a távolság nincs még 20 km.sem, de olyan erős szélvihar van, hogy merész dolog itt átkelni csónakkal. Még vitorlással sem.
Kosz szigeten is a parton fekszenek a migránsok, ez az apró sziget képtelen ellátni 8 ezer bevándorlót. Sajnálom a gyerekeket, de ilyen útvonalon felelőtlenség elindulni velük.
Aki Én
@Vosztok: Senki nem vitatja. Leszbosz Görög. Pardon...
verum
@Vosztok: - engem viszont minden ártatlan gyermek értelmetlen halála sokkol. De, nem vagyunk egyformák.
Desischado
Leszbosz görög sziget, és a gyerekek halála engem igenis sokkolt! Értelmetlenül haltak meg szegénykék! Nyugodjanak békében!
hemami
@KERKA: Szerintem is elsősorban a saját szüleik felelősök, akik felnőtt " ésszel "kiteszik őket ennek a szörnyűségnek.Az élet kockáztatásánál bármilyen nehézség, szenvedés inkább elfogadható.Normálisan gondolkodó ember felfogja, hogy egy háborgó tengeren egy magatehetetlen gyermek milyen elképesztő veszélynek van kitéve egy vacak kis csónakban, ami rendszerint túl is van terhelve.Ugyanakkor a " szülök " többnyire túlélik a veszélyt.Nagyon sajnálom szegény kis ártatlan gyermekeket, de ezért nem mi vagyunk okolhatók, sokkal inkább felelőtlenek saját szüleik.Bármilyen nehéz is az élet egy menekülttáborban, az életük ott nincs veszélyeztetve.Akik eljutnak az áhított Európába, ott is menekülttáborokban kell meghúzniuk magukat jó darabig, csak erre ők nincsenek felkészítve, mert nem tudni biztosan, hogy kik, de a Kánaánt ígérték nekik. Nagyon naívnak kell lennie azoknak, akik ezt el is hiszik.
F_Viktor
@Vosztok: Írod:
"Hát engem nem sokkolt."

Fel vagy mentve, miután azt a több ezer nácit sem sokkolt azon milliók halála, akik elgázosítás után testük krematóriumokban semmisültek meg!
Vosztok
@Desischado: Téged sem sokkol. Vagy hazudsz, vagy nem ismered aszó jelentését.
Vosztok
@F_Viktor: Na! Az obligát nehézfegyver! Önálló gondolat nincs?
Vosztok
@Aki Én: Leszbosz görög. De sok török vitatja. Pardon.
Eriksson
Sapphó

Édesanyám! nem perdül a rokka, olyan
szakadós ma a szál -
vágy nehezül rám;
mert a sudár, szép Aphrodité letepert!
Szerető, szerető
kell ma nekem már!

(Radnóti Miklós)
világlátó
A médiák tesznek róla, hogy újabb muníciót adjanak mind a humanizmust, a szolidaritást, mind pedig a migrációt elvető, idegengyűlölő elveket magukénak vallóknak.
Még sok áldozata lesz ennek, mind a tengeren, mind a szárazföldön. Már csak idő kérdése, mikor szakad el a cérna, mikor lő az első migráns a rendőrökre, ők meg vissza. A tömeg könnyen tud kezelhetetlenné válni, lásd Röszke. A görög - macedón határ most a kritikus pont, oda most nagyon komoly erőt, de segítő szándékot is összpontosítani kell. Ha a klímát, az elhagyott haza közelségét és sok más fontos szempontot is figyelembe veszünk, talán ott lehetőség lesz a menekültek áttelelésére és mielőbb hazatérésükre.
Sajnos ki kell mondani, nem jó döntések sorozata hozta a migránsok százezreit és Európa fejlett országait ebbe a helyzetbe. Be kell látni, nincs ma és még holnap sem a két civilizáció összekeverésére lehetőség. Erre évtizedes előkészítés kell az élet minden területén, mindkét fél részéről. A kezdet is, a folytatás is óriási mulasztásokkal terhelt. Ha tetszik, ha nem, Európa sokat vétett a Közel - Keleten is, Észak - Afrikában is, majd a 60 - as években is, amikor albán, jugoszláv, szerb, török vendégmunkások tízezreit hívta be olyan munkákra, amelyre a hazai munkaerő már nem mutatott hajlandóságot elfogadni. Sokan beilleszkedtek, normális elfogadottságban éltek és élnek.Ugyanakkor sokan külön városnegyedekben élnek, a szegregáció kisebb - nagyobb hatásai alatt. Nem tudtak integrálódni, egy idő után már nem is akartak, akarnak. Gyermekeik, sőt unokáik ezt még jobban érzik. Nagy a felelősségünk, ahogy nekik is. Erre most ezt az áradatot ráengedni Európa legfejlettebb országaira, olyan helyzetet teremtett, amit jól kezelni szinte lehetetlen. A finnországi erőszak elég volt ahhoz, hogy egy város tiltakozzon a helyi menekült tábor léte ellen, ki is költöztették onnan őket, de ahová kerülnek, hasonló fogadtatásuk lesz. Félő az erőszak eluralkodása, az élet elleni fellépés , a sok áldozat, majd a bosszú.
F_Viktor
@Vosztok: Írod:
"Önálló gondolat nincs?"

Nofene, minden nap megkapod, hogy mekkora náci vagy?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.