A belga államügyészség közlése szerint terrortámadásokat követtek el kedd reggel Brüsszelben, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásoknak az Index szerint legalább 26 halálos áldozatuk és 151 sebesültjük van, két magyar állampolgár is megsérült. Brüsszel tömegközlekedése teljesen megbénult.

A belga szövetségi ügyészség vezetője az RTBF közszolgálati tévécsatornának elmondta: öngyilkos merényletet követtek el a légikitötőben, szemtanúk arab nyelvű kiáltásokról és lövésekről számoltak be a kettős robbantás előtt. A füstölgő, helyenként rommá zúzott reptéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak.

A repülőtérről a mentést végzők tizenegy halálos áldozatról és számos sebesültről számoltak be.

Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete közölte az M1 aktuális csatornának elmondta, hogy a robbantások során két magyar is megsebesült. Hozzátette, hogy magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk. Az MTI-nek nyilatkozva at is jelezte: a támadások mindkét helyszíne olyan, ahol sok magyar fordulhat meg.

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a Brussels Airlines budapesti járata biztonságosan megérkezett a Zaventemre, de a legfrissebb információk szerint egyelőre nem engedélyezték az utasoknak, hogy elhagyják a gép fedélzetét.

Nagy Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak pedig járhatatlanok.

A magyar nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhívó telefonszámait.

Az uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomáson a tűzoltóság illetékesének beszámolója szerint tízen haltak meg, sebesültek is vannak. Sajtójelentések szerint a halálos áldozatok száma eléri a tizenötöt. A detonációt követően többen is a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) bejelentette, hogy lezárták az összes metróállomást, és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. A főbb vasútállomásokat és a közúti közlekedési alagutakat is lezárták Brüsszelben. Sajtóértesülések szerint gyakorlatilag lezárták a határokat is.

Az Európai Bizottság teljes személyzetét biztonságba helyezték a robbantások miatt – közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese.

A testület arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak. A történtek miatt a hatóságok elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget – jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

Több európai repülőtéren, köztük a párizsin, a frankfurtin, a rómain, a prágain és a londonin fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be.

A holland hatóságok közölték, hogy megerősítették a hollandiai repülőterek biztonságát, és fokozottan ellenőrzik az országhatárokat. A rendőrség jelentős létszámban van jelen a szóban forgó helyeken. A terrorkészültség szintjét ugyanakkor nem emelték.

A brüsszeli merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más repülőterekre irányították át.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

prime777
@sentinel216: De most őszintén!Ki az aki elhitte,hogy ezek Európában képesek békésen együtt élni másokkal?
Ezek egymást is ölik és állandó az erőszak ott ahol élnek.
Egyet sem szabadott volna beengedni és nem azért mert embertelen vagyok.
Hanem azért mert az ember előrelátó és próbálja megvédeni a jövőjét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
prime777
@bundi: Te mit szeretnél, mit kellene csinálna Európának ezekkel az emberekkel?
Remélem azoknál a híreknél is látlak majd ahol magyarokról van szó,akik megfagynak,éheznek,nincsen hol lakniuk.
Szókrakész
@36:

Tévedsz.
USA nem véletlen pakol le minden EU-s országban annyi fegyvert.
bundi
@prime777: bocs...milyen emberekre is gondolsz?...a menekültekre, vagy az európában felnőtt ott szocializálódott ottani állampolgár terroristákkal...
prime777
@bundi: Inkább hagyjuk!
Azt tudom írni neked is amit Human-nak.
Ezen nem akarok vitázni.
Felesleges ezt csűrni csavarni.
Az álláspontomat leírtam már sokszor és ebből nem tudok engedni.
Azt meg ismered úgy is,hogy mi.
Remélem egyébként,hogy olyan híreknél is látlak és ugyanilyen aktív leszel,ahol "elesett"magyar emberekről lesz szó,akik hajléktalanok,fáznak,és éheznek!!!
Jó éjt!!!
fekete
Mindegy ki mit mond! Merkel inditotta el ezeket a barbarokat,gyertek csak !! Jottek is.
teuton
@fekete: Forras? Ja, az nincs csak uszitas...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.