Törökországnak nem kell mindenáron kötnie magát az EU-csatlakozáshoz, inkább beléphetne az Oroszországot és Kínát is tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezetbe (SCO) – írta a Hürriyet című napilap vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnökre hivatkozva.

A török államfő erről a Pakisztánt és Üzbegisztánt érintő hivatalos útjáról hazaindulva, a repülőgépen beszélt török újságíróknak.

Az SCO egy 2001-ben alapított kormányközi biztonsági szervezet Ázsiában, amelynek elsődleges célja harcolni a radikális iszlám jelentette fenyegetés, valamint az Afganisztánból kiinduló kábítószer-kereskedelem ellen. Tagjai Oroszország, Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán. A megfigyelő országok között találni Iránt, Mongóliát, Afganisztánt, valamint még Indiát és Pakisztánt is, de az utóbbi kettőnek 2015-ben már megkezdődött a felvételi folyamata.

Törökország és Fehéroroszország sajátos viszonyban áll a szervezettel, amelynek értelmében részt vehetnek a miniszteri szintű találkozókon, de nem rendelkeznek szavazati joggal.

A török államfő a repülőgépen azt is közölte, hogy már egyeztetett az SCO-csatlakozás ötletéről Vlagyimir Putyin orosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel. Erdogan szerint az SCO-tagság sokkal szabadabb mozgásteret biztosítana hazájának.

A lépés hatással lehet Törökország nyugati, különös tekintettel európai uniós kapcsolataira, illetve NATO-tagságára. Törökország hivatalosan 1987-ben kérelmezte csatlakozását az EU-hoz, amelyről 2005-ben kezdődtek meg a tárgyalások.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Na végre. Menjen akár hova csak az EU-ba ne!!!
kissé felnőttem
Viktor is monott olyat van élet az union kivül is. Előtte is volt utána is marad még.
145 évet hamar elfelejtették, pedig raboltak rendesen.Amugy meg csak módszert váltanak. Lassan többségben lesznek némethonban pár 10 év és máris. átlagban 5-6 utóddal. Ha küzd a rendszer ellene ha nem. A germán se szeret már dolgozni meg piszkos munkát pláne nem.
wagabund
csak nehogy merkel letérdeljen előtte, és könyörögjön, hogy maradjon...mert az a nő mindenre képes...pláne, hogy annyi pénzt elpazaroltak a nagy semmire, most valami (látszat)eredményt fel kellene mutatni...

nem tudom megítélni, hogy a NATO mennyit vesztene...
krumpli
Padlóra küldik ezek a dollárt, remélem ! :) en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation
Kína
Kazahsztán
Kirgizisztán
Oroszország
Tadzsikisztán
Üzbegisztán
Zeta
@krumpli: Na és aztán,hát osztán?
Eriksson
@krumpli: Izmos egyesülés ez a vérszegény EU-hoz képest. Gazdaságilag mindenképpen jobban járnának a törökök, s nem is kekeckednének velük annyit.
krumpli
@Zeta: A világ fosszilis, és gáztartaléka összpontosulna a kezükben.. nem dollár alapú elszámolással... Az USA a legnagyobb államadosságú és hitelből élő országa... Meg fog roggyanni az Amerikai életforma... Ha igazán összeállnak...
Szókrakész
Na ezért is bukni fog Merkel.
Hiába erőlködik a libsi média.
Mert ugye a törökök megzsarolták Merkelt.
Ők persze csengették a milliárdokat.
Most meg Törökország, pénzt zsebretéve felrúg minden megállapodást és hátat fordít Európának.
Persze a migráncsokat azért még ránk szabadítja.
Ügyes vagy banya.
Újabb milliárdokat sikerült kidobni az ablakon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.