Speciális erőket telepített Oroszország egy nyugat-egyiptomi bázisra, az USA attól tart, ez a lépés is csak erősítené az orosz befolyást a polgárháború óta szétesett Líbiában.

A Reuters forrásai szerint az oroszok Khalifa Haftar líbiai tábornokot erősítik, az egyiptomi biztonsági erők egy 22 fős különleges egység – drónokkal – betelepülését árulták el, akik a líbiai határtól 100 kilométerre állomásoznak. Az egyiptomiak arról is beszéltek, hogy az oroszok az ország keleti felén is megjelentek még februárban egy másik támaszponton.

Ez már haladás, az előző napokban ugyanis Egyiptom elutasította, hogy egyáltalán orosz csapatok állomásoznának a területükön.

Az oroszok jelenléte azért nem volt konkrétan megerősíthető, mert gyakran szerződéses állományban, egyenruha nélkül vannak jelen, így nincs egyértelmű bizonyíték, hogy az orosz hadsereget képviselik. 

A beninai légibázis vezetője is elutasította azt a feltételezést, hogy Khalifa Hafta Líbiai Nemzeti Hadserege (LNA) orosz segítséget kért volna, és azt állította, nincsenek orosz bázisok Kelet-Líbiában.

Oroszország növekvő érdeklődése az olajban gazdag Líbia irányába elég nagy aggodalommal tölti el az amerikaiakat. A Reuters értesülései szerint februárban már több tucat orosz szerződéses zsoldos tűnt föl Haftar tábornok környezetében, miközben Oroszország jelenleg arra készül, hogy felújítja a diplomáciai kapcsolatokat a Líbiát uraló erőkkel (Haftar és az ENSZ által támogatott kormányzat Tripoliban). Az oroszok növelik a befolyásukat, hogy a zavaros idők elmúltával jóban legyenek majd azzal, aki megszerzi Líbia fölött az uralmat – állították amerikai katonai források a lapnak.

Egy amerikai hírszerző szerint az oroszok nagyjából hasonló módszert követnek Líbiában is, mint Szíriában: odatelepítenek egy bizonyos nagyságú sereget, ami pont elég ahhoz, hogy az általuk támogatott erők bizonyos sikereket elérjenek, de arra nem elég, hogy ezzel felszámolják a problémákat. Az oroszok Haftar felé tett gesztusai, valamint a szír beavatkozás is a szovjet befolyási övezet feltámasztásának kísérletei a hírszerző szerint. Az oroszok hivatalosan az iszlám radikalizmus és terror elleni küzdelem miatt tértek vissza a Közel-Keletre – és most Észak-Afrikába is.

Egy amerikai diplomata úgy látja, az egyiptomiak megkönnyítik az oroszok felvonulását az országban, ugyanis a turizmusukból – ami húzóágazat az egyiptomi gazdaságban – nagyon hiányoznak az orosz vendégek, köszönhetően a 2015 októberi repülőgép-robbantásnak, amiben 224-en haltak meg. Októberben a Reuters értesülései szerint az oroszok és Egyiptom közös hadgyakorlatot is tartottak. Ebben a hónapban beszélt arról Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy újranyitnák a szovjet éra után felhagyott egyiptomi bázisukat.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
A nyugat, Szíria után ismét bukott két országot. Egyiptomot és Líbiát.
De jól teszi Putyin, hogy amíg az EU filozofálgat hogy mit, merre, meddig, csak dülőre nem tud jutni önmagával, az orosz és a kínai, a fél világot bekebelezi.
Kadhafi ígért katonai bázist az orosznak, de nem adott. Majd ma egy-egy megvehető tábornok megteszi.
magyarbakancs
"Már Líbiában is feltűntek az oroszok."
A spájzban már ott vannak az oroszok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.