A volt cseh államfő szerint Soros György neve jelképe a polgári társadalom fogalom totális félremagyarázásának, a cseh politikus ezért támogatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök fellépését az amerikai milliárdos ellen.

Meggyőződése, hogy a múltban és most is Soros György az általa alapított szervezeteken keresztül leplezetten megpróbálja befolyásolni a politikát és a közvéleményt – közölte Václav Klaus a Lidové Noviny című cseh napilapban pénteken megjelent interjúban.

„Soros neve számomra a 'polgári társadalom' fogalom totális félremagyarázásának a jelképe. Én mindig a polgárok, hozzáteszem, a szabad polgárok társadalmára törekedtem. Soros úr nem ezt akarta, és nem ezt akarja. Ő a kiválasztottak, és ráadásul a gazdagok társadalmának a híve”

- tette hozzá. Azt mondta, egyetért Orbán Soros elleni lépéseivel és megérti őket.

„Orbán miniszterelnök lépéseit bátornak, és rendkívül szükségesnek tartom. Bárcsak valami ilyesmit tett volna a mai cseh kormány is”

- mondta a volt politikus.

Václav Klaus a kilencvenes évek elején került összetűzésbe Soros Györggyel, amikor a 1992-ben hatalomra lépett kormánya elutasította a Prágában 1991-ben az amerikai milliárdos által létrehozott Közép-európai Egyetem (CEU) állami támogatását.

„Nagyon régen volt, részletekre már nem emlékeszem. Alapvető benyomásom az volt, hogy Soros nagy veszélyt jelent a demokrácia építésére Csehországban. Nem volt kifogásom a prágai alapítványa ellen, de az egyetemét nagy problémának tartottam. Ennek ellenére el kell mondani, hogy Soros prágai egyetemét húsz évvel ezelőtt senki sem tiltotta be”

- fejtette ki Václav Klaus.

Szerinte az egyetem azért távozott 1996-ban Prágából, mert az általa vezetett cseh kormány nem volt hajlandó teljesíteni az egyetem által követelt privilégiumokat.

„Soros György és az általa pénzelt intézetek későbbi politikai tevékenysége a világ számos országában bebizonyította, hogy ez a döntés (a cseh kormányé) helyes volt”

- közölte Václav Klaus a Lidové Novinyben.

Václav Klaus az 1989-es rendszerváltás után csehszlovák pénzügyminiszter, cseh kormányfő, parlamenti elnök, majd 2003 és 2013 között cseh köztársasági elnök volt.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Klaus szerint a cseh diákok számára nem nagy veszteség, ő továbbra is büszke rá, hogy sikerült megállítani Soros projektjét Csehországban. “Egyébként a kelet-európai Soros Egyetem például nem a magyarokért van, az intézmény a “Világ proletárjai egyesüljetek” jelszava értelmében működik. Az iskolapadokban elsősorban külföldi diákok és nem magyarok ülnek, az nem egy magyar egyetem.”
aremy
ne támogassa csak a bizalmát rakjabele
quadrocopter
@verőce21: Egy kis segítség neked, mert a wiki nálad nem jön be (úgy tűnik)

A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat és közpolitika területén kínál posztgraduális képzést a jövő vezetőinek. Ezt mutatja a nagy számú nemzetközi hallgatói létszám és a világ legjelentősebb egyetemeiről érkező tantestület. A több mint 30 országból érkező közel 300 tanár a CEU-n 7:1-es diák-tanár arányszámot eredményez.[1]
Tanulmányaik során a diákok nagy része részesül pénzügyi támogatásban, melybe beletartozik a tandíjmentesség, a különféle kutatói ösztöndíjak, a szállás és az orvosi ellátás támogatása is.
Az itt megszerzett magas szintű tudással és szakértelemmel a hallgatók fontos munkaköröket tölthetnek be. Jelenleg a CEU-nak az öt kontinens mintegy 100 országában, közel 8600 végzett hallgatója él, közülük több miniszter, nagykövet, egyetemi tanár, tudós, kutató, ügyvéd, ember jogi aktivista és vállalatvezető került ki.(wiki.)

Ami Klaust illeti: ( ugyanolyan paranoiás őrült, mint a Geci)

"Itt a friss egyetemi rangsor: tarolt a nemzetközi listákon a CEU
Eduline

Eduline
2017.03.09., 02:00 Frissítve: 2017.03.31., 15:10 5
Hét képzési területen is bekerült a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé a Közép-európai Egyetem (CEU). A Quacquarelli Symonds szerdán hozta nyilvánosságra legfrissebb tematikus felsőoktatási rangsorait.(eduline.hu/felsooktatas/2017/3/9/QS_rangsor_2017_Kozepeuropai_Egyetem_ZT0NX1)

A Gecinek és hordájának ez nem tetszik:

A CEU kiemelt hangsúlyt fektet a nyílt társadalmak fejlesztésére Közép- és Kelet-Európában illetve a volt szovjet utódállamokban egy olyan oktatási rendszeren keresztül, amely módszeresen támogatja az átfogó és összehasonlító elemzés eredményeként született gondolatok és közpolitikai kezdeményezések kidolgozását. Válaszolva a demokrácia elterjedésére a régióban és azon túl, az egyetem nemcsak érdeklődési körét, de ösztöndíjprogramjait is kiterjesztette a világ egyes fejlődésben...
lópicigáspár
Pedig még fiatal és már jelentkeznek rajta az időskori demencia jelei!
verőce21
@quadrocopter: (22:35) A viki magyarázata nálam tényleg nem jön be, mert hamis a meghatározása! hiába ollózgatod be folyton-folyvást. Na okosodj, Bugris!

Sorosék 1991-ben az Egyesült Államokban - pontosabban New York államban - regisztrálták a CEU-t, ezért is az angol elnevezés. Csakhogy ez nem egy valódi intézmény, nincsenek se oktatói, se hallgatói, hiszen kézzel foghatóan nem is létezik, még konkrét címe sincs. A CEU ugyanis mindösszesen kvázi egy képzési program, egy felsőoktatási koncepció, ha úgy tetszik, egy darab papír, amelyet történetesen az USA-ban akkreditáltak. Ezek szerint akik itt diplomáztak nincs is diplomájuk!

www.origo.hu/itthon/20170405-kozep-europai-egyetemnek-is-hivjak-megsem-egyezik-meg-a-ceu-val.html

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.