Nem tartja meg az Egyesült Államok és Dél-Korea a februári phjongcshangi téli olimpia idejére tervezett, szokásos évi közös hadgyakorlatát – erről egyezett meg csütörtökön telefonon az amerikai és a dél-koreai elnök.

Nem sokkal a dél-koreai elnöki hivatal közlése után Washingtonban a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Rob Manning ezredes is bejelentette: Donald Trump amerikai elnök arról tájékoztatta Mun Dzse Int, hogy Washington magas szintű delegációt küld a Dél-Koreában tartandó téli olimpiára. A küldöttséggel utazik majd az elnök több családtagja is. Trump a telefonbeszélgetésben annak a reményének is hangot adott, hogy eredményesek lesznek a két Korea közötti tárgyalások.

Az olimpia miatt elmarad a hadgyakorlat Dél-Koreában

Közleményében Manning ezredes hangsúlyozta: a védelmi minisztérium támogatja az elnök döntését, s mindazt, ami az Egyesült Államok és Dél-Korea szövetségének érdekeit szolgálja.

Elemzők emlékeztetnek rá: az évente rendszeresen megtartott hadgyakorlat elnapolására azt követően került sor, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újévi beszédében – békülékenynek mutatkozva – párbeszédet javasolt Dél-Koreának s felvetette, hogy küldöttséget küldene a téli olimpiai játékokra is. A szöuli vezetés azonnal válaszolt, és már a jövő hétre késznek mondta magát egy, a két ország határán tartandó találkozóra. Szerdától – kétéves szünet után – helyreállították a két Korea közötti, "forródrótnak" nevezett kommunikációs csatornát is.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Kim Hi Csul

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.