Az Európai Unió (EU) kereskedelmet serkentő vámcsökkentési rendszerei a növekedés mozgatórugójaként kedvező hatást gyakorolnak a fejlődő gazdaságokra, valamint előmozdítják az emberi és munkavállalói jogok érvényesülését.

Az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat közös jelentésében arról tájékoztatott, hogy a megreformált uniós, úgynevezett általános vámkedvezmény-rendszer (GSP) 2014-es hatálybalépése óta közel 63 milliárd euróra nőtt a vámkedvezményekben részesülő országok EU-ba irányuló exportja. A GSP a legkevésbé fejlett országokra hatott a legkedvezőbben: az EU-ba irányuló exportjuk közel 40 százalékkal növekedett és 2016-ban elérte a 23,5 milliárd eurót.

A rendszer gazdasági hasznai mellett a jelentés rámutat az olyan kérdésekben elért előrelépésre is, mint a női emancipáció elősegítése, valamint a gyermek- és kényszermunka, a kínzás, a kábítószerkereskedelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem. A jelentés azonban azokat a területeket is kiemeli, ahol további javulásra van szükség a rendszer feltételeinek teljesítéséhez. Ilyen például az, ahogy a kedvezményezett országok végrehajtják és érvényesítik a vonatkozó jogszabályokat.

Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, az EU általános vámkedvezmény-rendszer révén – amely kiegészíti az Európai Unió partnereivel fenntartott politikai kapcsolatait – elősegítette a civil társadalom és a független vélemények megerősödését, valamint azt, hogy a partnerországok nemzeti jogszabályaik útján javítsák az emberi jogok védelmét.

Az EU vámcsökkentési rendszerei hatékonyan segítik a fejlődő gazdaságokat

Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos szerint az általános vámkedvezmény-rendszer egyedülálló eszköz a tisztességes munkafeltételek és a nemzetközi munkaügyi normák tiszteletben tartásának előmozdítására. Mint elmondta, a következő két év folyamán az unió egyebek mellett folytatja az egyeztetéseket a GSP egyes kedvezményezett országaival a szükséges kiemelt intézkedésekről, valamint folytatja a helyi társadalmi szervezetek megerősítésére irányuló munkát annak érdekében, hogy azok – egy hároméves, 4,5 millió euró összegű, uniós finanszírozású projekt keretében – eredményesebben járuljanak hozzá a nemzetközi egyezmények végrehajtásához.

Az általános vámkedvezmény-rendszer (GSP) az Európai Unió fő kereskedelmi eszköze a fejlődő országok támogatására. A rendszer három különböző szabályrendszerből áll, amelyek az uniós piacra való kedvezményes bejutást biztosítanak.

Ezeket úgy alakították ki, hogy figyelembe vegyék a kedvezményezett országok eltérő szükségleteit. Az általános GSP-rendszer 23 ország összes termékkategóriájának mintegy 66 százaléka esetében csökkenti az uniós importvámokat. A GSP+, vagyis a fenntartható fejlődésre és a jó kormányzásra vonatkozó különleges ösztönző előírás megszünteti a vámokat 10 másik sérülékeny országból (Örményország, Bolívia, Zöld-foki-szigetek, Grúzia, Kirgizisztán, Mongólia, Pakisztán, Paraguay, Fülöp-szigetek és Srí Lanka) érkező termékek kétharmada esetében. Ezek az országok kötelezettséget vállaltak 27 emberi jogi, munkajogi, környezetvédelmi és jó kormányzásra vonatkozó nemzetközi egyezmény alkalmazására. Továbbá az úgynevezett "fegyver kivételével mindent" (EBA) elnevezésű kezdeményezés megszünteti a vámokat a 49 legkevésbé fejlett országból érkező csaknem minden termék esetében.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.