Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteki telefonbeszélgetése során egyetértett abban, hogy nem szabad eltussolni az október elején Isztambulban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyét – közölte a török államfői hivatal.

Trump és Erdogan ugyanakkor azonos álláspontra helyezkedett azzal kapcsolatban is, hogy a bűncselekmény minden aspektusát fel kell fedni.

Az illetékes szaúdi ügyészség a rijádi büntetőperben csütörtökön halálbüntetést kért arra az öt vádlottra, akiket a gyilkosság közvetlen végrehajtásáért tart felelősnek. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter később arra hívta fel a figyelmet, hogy

nem szabad ezt az eljárást ilyen módon lezárni, elő kell kerülniük a valódi felbujtóknak is, azoknak, akik az utasítást adták.

Trump és Erdogan a pénteki beszélgetés alkalmával kitért Washingtonnak és Ankarának a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát illető nézeteltérésére is. Az YPG-t az Egyesült Államok katonai szövetségesnek, Törökország viszont terrorszervezetnek tekinti. Az amerikai és a török elnök hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy országaik szorosabb együttműködést folytassanak a terrorizmus elleni harcban. Erdogan egyúttal annak a várakozásának is hangot adott, amely szerint

Washington felhagy az YPG támogatásával, miután az Ankara szerint a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnya.

Mindazonáltal Trump és Erdogan elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a közelmúltban amerikai és török katonák közös járőrszolgálatba kezdtek az YPG ellenőrzése alatt álló, észak-szíriai Manbídzs körzet peremterületén.

Erdogan ugyan korábban többször kilátásba helyezte, hogy Törökország hadműveletet indíthat az YPG ellen Manbídzsban, de Washington és Ankara június elején végül jóváhagyta azt a közös ütemtervet, amelynek értelmében az YPG ki fog vonulni a térségből, majd az amerikai és a török hadsereg együttesen látja el a terület ellenőrzését, míg meg nem alakul a helyi közigazgatás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.