Ankara óvatos politikát fog folytatni a Törökország és az Európai Unió közötti migrációs együttműködésben – mondta Hóvári János Törökország-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A volt ankarai nagykövetet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Migrációkutató Intézet legújabb elemzése szerint szír migránsok tízezrei tervezik, hogy a következő hetekben útnak indulnak Törökországból, illetve Görögországból Németországba.

Hóvári János közölte: Görögországban a hivatalos statisztikák szerint 90 ezer migráns van. Ugyanakkor megjegyezte, nyilvánvaló, hogy ennél több tízezerrel többen vannak valójában.

Az innen induló mozgást Horvátországnak és Szlovéniának mindenképpen meg kell állítania – mondta.

Hozzátette, hogy a törökországi helyzet más. Ott egy tízezres tömeg csak akkor léphetné át a határt, ha a szükséges vízummal rendelkezne, illetve ha arra a legfelső török vezetés engedélyt ad.

Utóbbi azt jelentené, hogy változás állt be Törökország és az Európai Unió kapcsolatában. Ha ugyanis Törökország megszegné a migrációs megállapodást, az EU vizsgálat tárgyává tenné egész kapcsolatrendszerét Törökországgal. Ez esetben veszélybe kerülne a török vámunió, amely Törökország számára elsődleges fontosságú – mondta Hóvári János.

Törökország nem engedheti meg magának, hogy veszélybe kerüljön a vámunió – jelentette ki a szakértő.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.