Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium egy emberre is veszélyt jelentő parazita miatt folynak vizsgálatok, amikhez egy hónapos kiscicákat használnak. Pontosabban: használtak – mostantól nem teszik.

Megmenekülnek a kiscicák: az USA-ban nem ölnek többé egy hónapos macskát a tudomány nevében

A minisztérium munkatársai az alig egyhónapos cicákat olyan táplálékkal etetik, amelyek a Toxoplasma gondii nevű endoparazitával fertőzöttek. A Toxoplasma gondii a toxoplazmózis nevű beteség kórokozój, amely Magyaroszágon is előfordul, elsősorban a terhes nőkre és a magzatra veszélyes.

Az amerikai szakemberek a 1982-es évben kezdtek hozzá a kutatásoknak, azóta pedig több ezer kiscicát öltek le, miután végeztek az adott kísérlettel.

A szaktárca kedden közleményt adott ki, melyben biztosítják a közvéleményt arról, hogy leállnak a gyakorlattal, és nem követnek el több cicagyilkosságot. A minisztérium reagálásában egyébként azt írta, "meghallotta az aggódó polgárok szavát", ezért döntöttek a kísérletek leállítása mellett. Az intézményben jelenleg 14, még nem fertőzött kiscica van, akiknek most új és gondos gazdit keresnek.

Forrás: hvg.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
A toxoplasma gondii-t nem csak a macska hordozza, az állatnál ez féregtelenítéssel megelőzhető. Egy terhes nő, mert elsősorban rájuk és a gyermekre jelenthet veszélyt a toxoplasma, épp úgy összeszedhető mosatlan gyümölcstől, sertéshústól. A lényeg a macska rendszeres féregtelenítése,és a személyi higiénia betartása kézmosás fertőtlenítő szappannal.
Egy hónapos kiscicákat ezért ölni barbárság volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok