Amerikai képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be helyi idő szerint pénteken a washingtoni törvényhozásban, amely szankciókat léptetne életbe Törökországgal szemben Ankara északkelet-szíriai offenzívája miatt.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a demokrata párti Eliot Engel és a bizottság rangidős republikánus politikusa, Mike McCaul által beterjesztett javaslat azokat a török kormányzati politikusokat sújtaná büntetőintézkedésekkel, akiknek közük van az offenzívához, emellett a török védelmi ipart finanszírozó pénzintézeteket is szankcionálná. A javaslat ezzel egy időben fegyverembargót rendelne el Törökországgal szemben.

Amerikai képviselők szankciókat javasolnak Törökországgal szemben

Engel és McCaul korábban már határozati javaslatot is benyújtott, amely az Egyesült Államok támogatásáról biztosítja a kurdokat és elismeri szerepüket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben. A javaslat felszólítja Törökországot, hogy azonnal hagyja abba katonai műveleteit Északkelet-Szíriában, az amerikai kormányt pedig, hogy álljon ki az erőszak sújtotta kurdok mellett. Ez a határozati javaslat viszont jogi értelmben nem kötelező érvényű, a szankcióknak pedig a Capitolium mindkét házában többséget kellene kapnia, és az elnöknek is alá kellene írnia őket, hogy törvényerőre emelkedhessenek.

Annak vagyunk tanúi, hogy Törökország etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában, kurd szövetségeseink elveszítik bennünk a bizalmukat, és feltámad az Iszlám Állam

– tudatta Lindsey Graham republikánus szenátor, a konzervatívok meghatározó alakja külpolitikai kérdésekben. Graham felszólította a kormányt, hogy kapja össze magát.

Törökország azt követően indított offenzívát szerdán az általa terroristának tartott kurdok ellen Szíria északkeleti részén, hogy a Fehér Ház a múlt hét végén tudatta: nem támogatja a török offenzívát, de nem is fog közbeavatkozni. A harcok miatt megfigyelők szerint már mintegy 100 ezer ember kényszerült elmenekülni a térségből.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Az ész az egyetlen a világon, ami igazságosan lett elosztva, ugyanis a sajátjával mindenki nem csak hogy meg van elégedve, de szentül hiszi, hogy neki több jutott, mint másoknak." Trump kivonta a szír-török határ térségéből az amerikai különleges erők 50 katonáját. Ötven katona kivonása nem tűnhet nagy dolognak, de az amerikaiak puszta jelenléte is komoly garancia volt egy török támadás ellen - a bevonuló török hadsereg ugyanis akaratlanul is összecsapásba keveredhetett volna az amerikaiakkal.
uploads.disquscdn.com/images/55989ba755df77cfeae4cf7cded6d92faf83cc599d11c6347dcbd486cfc2e8cc.jpg?w=600&h=296

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.