Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália keleti részén, a bozóttüzek pusztította területen, ami jelentősen elősegíti a tűzoltók munkáját, hogy a többtucatnyi tűzfészket ellenőrzésük alá vonják – közölték pénteken a helyi hatóságok.

Ausztrália: a természet is besegít az oltásba

A régen várt eső nagy segítség a tavaly szeptembere óta tartó, példátlan méretű és időtartamú tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben 29-en haltak meg.

A kontinensnyi országban az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és szezonális bozóttüzek okozta válságot tovább súlyosbította a klímaváltozás okozta felmelegedés.

Pénteken tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legjelentősebb lángtengerek közelében.

Új-Dél-Wales állam tűzoltóinak közleménye szerint "az elmúlt 24 órában a tűz mardosta területek nagyobb részén esett az eső, ami nagyszerű hír. Szorítsunk, hogy ez így maradjon az elkövetkező napokban" – írták.

Az államban mintegy harminc tűzfészket tartanak nyilván. A szomszédos Victoria államban is többtucatnyi tűz ég.

Nem mindenhová érkezett azonban "égi áldás", mert Ausztrália második legnagyobb szigetén, a Kenguru-szigeten, ahol kivételes gazdagságú a növényi- és állatvilág, nem volt eső. A lángok itt komoly károkat okoztak a sziget nemzeti parkjában, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.

Ez azt jelzi, továbbra is vágyálom, hogy Ausztrália keleti és déli részén általános lesz az elkövetkező napokban a csapadékos időjárás.

A helyi idegenforgalmi hivatal adatai szerint a bozóttüzek miatt a tavalyi évhez képest 3,1 milliárd dolláros visszaesés keletkezett az idegenforgalomban.

Kép: MTI/EPA-AAP/James Gourley

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok