Michel Barnier, az EU-brit tárgyalások irányítója hétfőn mutatja be javaslatát a Londonnal folytatandó tárgyalások keretére vonatkozóan – derül ki a francia politikus szombati Twitter-üzenetéből, melyben világossá teszi, hogy az EU és a tagállamok érdekei az elsők.

"Eljött az idő, hogy a jövőbe tekintsünk" – fogalmazott Barnier, leszögezve: az EU, az összes tagállam és az összes európai állampolgár érdekei állnak az első helyen.

"Büszkék vagyunk mindarra, amit az EU és az Egyesült Királyság közösen elért"

A politikus egy videót is megosztott üzenete mellett, amelyben az EU sajnálatát fejezi, hogy az Egyesült Királyság kilépett, de tiszteletben tartja a britek döntését. A videó szerint a britek mindig is többek lesznek egyszerű szomszédnál. A felvételen szerepel egy részlet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének európai parlamenti felszólalásából, amelyben leszögezi, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti kötelék és barátság elszakíthatatlan.

"Büszkék vagyunk mindarra, amit az EU és az Egyesült Királyság közösen elért" – üzeni a felvétel, hozzátéve: "de elsősorban az EU állampolgárait kell szolgálnunk".

Az Egyesült Királyság tagsága január 31-én szűnt meg, de a kiválási megállapodás értelmében az év végéig tartó átmeneti időszak alatt alig változik valami, viszont az Egyesült Királyság már nem vehet részt az uniós döntéshozatalban. Az átmeneti időszak meghosszabbítható, de ettől Boris Johnson brit kormányfő egyelőre mereven elzárkózik.

Kiszivárgott információk szerint Barnier arra tesz majd javaslatot, hogy az EU kössön társulási megállapodást az Egyesült Királysággal, ami azt jelenti, hogy az EU nem csak egyszerű szabadkereskedelmi megállapodás megalkotására törekszik, hanem a leendő kapcsolatokat, beleértve a biztonsági együttműködést, egyetlen keretbe foglalt szabályrendszert adó megállapodásban szeretné rögzíteni. A társulási megállapodásokat mind a 27 uniós tagállamnak ratifikálnia kell, hogy hatályba léphessenek.

A tárgyalási keretet az uniós tagállamoknak kell jóváhagyniuk a tanácsban. Ez gyakorlatilag egy felhatalmazás, amely meghatározza, hogy az unió képviseletében az Európai Bizottság milyen szempontok figyelembe vételével köteles tárgyalni, miről tárgyalhat és miről nem más országokkal.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Ha csak azt érte volna el, hogy
.
--- Mit köszönhetünk az EU-nak? Például 68 évnyi békét
.
https://24.hu/kulfold/2019/02/26/eu-europai-u...
.
""" 68 évnyi béke. Ha másért nem, már ezért érdemes volt létrehozni azt az elképesztően bonyolult, komplex és problémákkal terhelt szövetséget, amelyet Európai Uniónak nevezünk. Az EU-nak rengeteg kézzel fogható haszna van a területén élő félmilliárd állampolgár számára, bár ezek közül kevés egyértelmű első látásra.
Pontosan ilyen a béke is. A békét ugyanis sokkal nehezebb észrevenni, mint a háborút."" (...)
.
Azok számára, akik átélték a II. világháború borzalmait, a legszebb szó a BÉKE, azzal együtt, hogy az elmúlt 68 év alatt a demoklész kardja lebegett Európa felett is, a III. világháború
.
https://www.google.com/search?q=III.+vil%C3%A...
.
Köszönet illeti az Európai Uniót ezért is!
Eriksson
@kokopelli: Egy régebbi vitánkra emlékeztetlek, az Egyesült Királyság mégiscsak kilépett az Unióból.

A brexittel kapcsolatba ezt nyilatkozta szigetország budapesti nagykövete:
https://www.youtube.com/watch?v=J81V42b4E3I...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2020. July 4., 12:49
Árvizek és földcsuszamlások Japánban
Szórakozás - 2020. July 4., 12:26
Tilla őszintén mesélt a magánéletéről
Itthon - 2020. July 4., 11:59
Ellepték a rendőrök a Balaton partját