A betegségnél minden korcsoportban jóval magasabb a férfi halálozási ráta.

Világszerte minden országban jóval több, Olaszországban, az Egyesült Államokban és Kínában pedig több mint kétszer annyi férfi hal bele a koronavírus-fertőzésbe, mint nő. Ausztráliában is hasonló arány van. A tudósok több okot is felsoroltak, de egyértelmű indokot még nem találtak.

A Science Alert cikke szerint a férfiaknál a gének, hormonok, immunrendszer és az életmód különbsége okozhatja ezt, illetve a férfiak génjeiben jelenlévő Y kromoszóma, ami miatt a várható élettartamuk is rövidebb, mint a nőké. Emiatt gyakrabban alakulhatnak ki náluk krónikus betegségek is, ami pedig a koronavírus esetében nagy kockázatot jelent.

Több férfi eshet áldozatul a koronavírus-járványnak

A tesztoszteron és ösztrogén hormonok szintje is magyarázat lehet, illetve az életmódbeli különbözőség, például a dohányzás esetében, ami erős kockázati tényező a koronavírus esetében. Kínában a nők alig 2 százaléka dohányzik, a férfiaknak viszont csaknem a fele.

Továbbá a nőknek erősebb az immunrendszerük. Ez nem mindig előny, mert például hajlamosabbak az autoimmun betegségekre, azonban vírusok esetén kifejezetten hasznos, mint azt a korábbi járványok, mint a SARS és a MERS tapasztalatai is mutatták. Ez szintén az X kromoszóma miatt van, ugyanis legalább 60-féle immunválaszra képes, a nőknek pedig 2 X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak csak egy.

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

(sciencealert.com, infostart.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Na akkor a teremtés koronái retteghetnek, nem csak a csotrogány temető töltelékek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.